ЂОКОВИЋ ЈЕ КРАЉ АУСТРАЛИЈЕ: Новак разбио Циципаса у финалу Аустралијан опена, јачи од повреде, провокатора и Аустралије!

А. И.

29. 01. 2023. у 12:41 >> 12:46

НОВАК Ђоковић је и званично тениски краљ Аустралије. Он је у финалу 10. аустралијан опена, дошао до десетог трофеја. У финалу Аустралијан опена 2023. године савладао је након велике борбе Стефаноса Циципаса 3:0 (6:3, 7:6. 7:6).

ЂОКОВИЋ ЈЕ КРАЉ АУСТРАЛИЈЕ: Новак разбио Циципаса у финалу Аустралијан опена, јачи од повреде, провокатора и Аустралије!

Танјуг/АП

Импресивно, Новак Ђоковић је након повреде коју је вукао током већег дела турнира, смогао снаге да покаже још једном због чега је најбољи играч света. Уписао је 22. титулу на гренд слему, своју 10. у Мелбурну.

Након годину дана паузе, вратио се у Мелбурн где су поједини навијачи једва чекали да га провоцирају током две недеље трајања турнира, али је он одговорио на најбољи начин, подигао је још једном пехар у Аустралији!

Прва два сета питао се за све на терену Ђоковић, евидентно је на крају другог и почетку трећег било да има проблема са сервисом, што је на старту трећег искористио Грк, који је дошао до брејка, одмах га је вратио Ноле. Виђена је велика драма у тај-брејку другог сета који је након трилер завршнице добио Србин.

Врхунски је почео Ђоковић. Сервирао је први, и одмах послао ривалу јасну поруку да му неће бити лако. Дошао је до три гем лопте, прву није искористио, али јесте другу.

Занимљиво је да је Новак имао три друга сервиса у гему, али га је свакако убедљиво добио. Ни на сервис Стефаноса Циципаса није одступао Новак, који је на сервис ривала имао две брејк лопте. Прву је спасао Грк. Потом и другу.

Јако добри сервис гемови Ђоковића на старту меча. Још једном је дошао до три гем лопте, искористио је са лакоћом прву. У четвртом гему наставио је Ђоковић, да притиска сервис ривала, дошао до гем лопте, искористио ју је, а у наредном потврдио брејк - 4:1.

У наставку су обојица добили свој гем, те је Циципас сервирао за останак у првом сету на 5:2. Сервиси су сачували Грка у првом сету, али је потом имао тешку мисију, да одузме сервис Србину. Треба истаћи да је у осам гемова првог сета имао шест асова, наспрам два Ђоковића. Био је још једном сигуран Новак на сервис, те имао две сет лопте, искористио је прву.

Танјуг/АП

Својим сигурним сервисом Циципас је отворио други сет, Дошао је до две гем лопте и по први пут у мечу показао емоцију након доброг потеза. Србину је слао оштре и дубоке лоптице, а Новак је могао само да му честита.

На исти начин у другом гему одговорио је Ђоковић. Оштро, јако и сигурним сервисима дошао је до три гем лопте, искористио прву. Сигуран је Циципас био на свој сервис у трећем гему. Добио га је као и Новак претходни "нулом".

Са две неизнуђене грешке са бекхенд стране почео је четврти гем, други на сервис Новака Ђоковића. Уследила су три везана поена Србина за 2:2. Обојица су морали да се боре за поене у другом сету, Ђоковић је дуплом сервис грешком ривала увео гем у игру на разлику. Био је ту на висини задатка Стефанос - 3:2.  

Танјуг/АП

Сјајан тенис у шестом гему. Скраћеном лоптом долази до поена Грк, одговорио је смеч ударцем Ђоковић, који је потом са два одлична сервиса дошао до две гем лопте.Искористио је прву. У седмом гему виђена је права драма. Повео је Новак 30:15, након наредног поена завршио је на бетону, забринут је био  сваки навијач Србина након тог пада, али се Новак брзо придигао. Имао је гем лопту Циципас, након тога ушло се у игру на разлику где се боље снашао Циципас.

Осми гем био је најдужи, велика борба Грка и Србина, коју на крају добија Новак. Вршио је Циципас притисак, а на 30:30 дошао је Ноле до два везана поена. На сервис Стефанос долази до три гем лопте. Две је спасао Ђоковић, трећу је искористио ривал.  

Слично је протекао и наредни гем, који је добио Циципас. Да би потом на сервис Ђоковића дошао до 30:15. Успео је поеном Ђоковић да спречи драму у гему - 30:30. Ипак, дошао је Циципас до брејк лопте, коју није искористио, а након изједначења Новак је успео да "преживи" трилер гем.

Танјуг/АП

Једанаести гем другог сета "нулом" је добио Циципас. Сервирао је потом Новак за останак у другом сету. Имао је потом Ђоковић три гем лопте. Две није искористио, направио је дуплу сервис грешку, а потом не користи ни другу. Трећу јесте, те се играо тај-брејк.

Обојица су тај-брејк почели мини брејком. Уследила су потом три везана поена Ђоковића. Србин је након тога прокоцкао два мини брејка, направио је на 4:2 дуплу сервис грешку, а ривал је био сигуран на свој сервис, ипак, девети поен добија Новак за 5:4. Искористио је потом грешке ривала Ђоковић да тај-брејк добије резултатом 7:5 и поведе са 2:0 у сетовима.

Мучио се Ђоковић са сервисом на старту трећег сета. Направио је прво дуплу сервис грешку, а потом ривалу дао две брејк лопте. Успео је да спасе прву, не и другу Србин.

Танјуг/АП

У наредном гему одмах је претио Ноле, дошао је до брејк лопте, успео је да уведе Циципас гем у разлику, где је још једном имао брејк прилику Новак, који враћа брејк ривала - 1:1. Потом је са лакоћом Новак потврдио брејк. У наставку, упркос великој борби и жељи обојице, чували су свој сервис све до завршнице сета. О томе како сервира Ђоковић најбоље говори што је у трећем сету у низу узео 17 поена на сервис ривала. Попут претходног, и трећи је одлучивао тај-брејк.

Повео је Ђоковић на старту 3:0.Наставио је у истом ритму. Нанизао пет поена. Тек тада је Ђоковић дозволио ривалу први поен, који је везао три у низу, вратио један мини-брејк. Три меч лопте након тога имао је Ђоковић. Није искористио прву, а ни другу.

НОВАК ЂОКОВИЋ - СТЕФАНОС ЦИЦИПАС  6:3, 7:6, 7:6

ТАЈ-БРЕЈК 7:6

- Почео је сервисом Ђоковић, који је уписао уводни поен. Уследио је лош други сервис који је омогућио Новаку да снажно ритернира - 2:0, а потом и трећи добија Ђоковић. Нанизао је пет поена Ђоковић, тек тада је Циципас узео први -5:1. Додао је још два Грк, а потом је три меч лопте имао Ђоковић. Прву није искористио, а ни другу.

6:6 - Невероватно је којим интензитетом играју у овим тренуцима. Погађају линије, доста трче, заиста врхунски тенис који оправдава финале. Два везана поена добио је Циципас, један је узео Новак. Уследио је други ас у гему за 40:15, а потом је Ђоковић натерао ривала да погреши - 40:30. Трећим асом у гему уводи Циципас сет у тај-брејк.

6:5 - Два брза поена освојио је Ђоковић. Хладнокрвно као да не игра финале дошао је и до трећег, сервис винером. Освојио је чак 17 поена за редом на свој сервис и поново повео.

5:5 - Покушао је да притисне Новак ривала, ипак до гем лопте дошао је Циципас. Потом је увео сет у игру на разлику.

5:4 - Уметност! Ђоковић је прво прошетао Циципаса, а онда га сломио скраћеном лоптом. Уследила је потом дуга размена, коју поново добија српски тенисер. Наставио је у истом ритму, дошао до три гем лопте. Сервираће Циципас за останак у мечу.

4:4 -  Овације публике добио је Циципас након одиграног волеја на мрежи. Добрим и сигурним сервисима дошао је потом до три гем лопте. Користи прву.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ ЂОКОВИЋ ИЗГУБИО ЖИВЦЕ: Новак се жестоко изнервирао и псовао (ВИДЕО)

4:3 - Још једном сигуран Ђоковић на сервис. Нови који добија "нулом". Није ни у једном тренутку ривалу дао прилику да се нада могућности за брејк.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЦИЦИПАС ФРУСТРИРАН: Псовке немоћног Грка након Новакове невероватне дефанзиве

3:3 - Две гем лопте за Циципаса у наставку. Сјајно је одсервирао, те дошао лако до гема.

3:2 - Пети гем почео је са три уводна поена Новака Ђоковића. Прелепом скраћеном лоптом дошао је до новог гема.

Танјуг/АП

2:2 - Циципас је на 30:30 одиграо сјајну дијагоналу. Одличним сервис винером дошао је до новог гема.

2:1 - За разлику од Циципаса Ђоковић је успео да сачува брејк.

ПРОЧИТАЈТЕЈ ОШ: ЂОКОВИЋ ЗАБРИНУО НАВИЈАЧЕ: Сви су утихнули након пада Србина

1:1 БРЕЈК!  - Већ у наредном гему покушао је Ђоковић да врати брејк, дошао до брејк лопте, одлично је потом сервирао Грк, који је увео гем у игру на разлику. Ту је још једном наш играч дошао до брејк прилике и искористио ју је.

0:1 БРЕЈК! - Није добро почео Ђоковић. Дуплом сервис грешком отворио је трећи сет. Имао је две брејк лопте Грк, а евидентно је било да се Новак мучи са сервисом искористио је то Грк.

Танјуг/АП

ДРУГИ СЕТ 7:6

ТАЈ-БРЕЈК 7:4 Прави на старту мини брејк Ђоковић. Натерао је ривала да направи девету неизнуђену грешку. Одговорио је мини брејком Циципас. Добио је потом други поен Србин - 2:1. Два мини брејка за србина потом и 4:1.

Добија Грк још један поен на сервис Ђоковића, занимљиво је да ниједан није добио на свој сервис до сада. Дуплом сервис грешком вратио је Новак ривала у тај-брејк -4:3. Потом су на сервис Циципаса поделили поново поене и још једном је наш играч повео 5:4. Дочекао је потом Ђоковић грешку Циципаса за две сет лопте.

Танјуг/АП

6:6 - Истом мером одговорио је Ђоковић. Имао је три гем лопте. Прву није искористио, направио је дуплу сервис грешку. Потом ни другу, али је трећа била његова. Играће се тај-брејк.

5:6 - Без милиметра одступања играју у другом сету Циципас и Ђоковић. Обојица чувају свој сервис. Сада је "нулом" Грк добио гем, те ће Новак сервирати за останак у другом сету.

5:5 - На 30:15 за Грка, Ђоковић је успео да дође до поена. Да би потом ипак дошао Циципас до сет лопте. Није Новак убацио први сервис. Када је било најпотребније, из другог сервиса, након 15 размењених удараца форхендом долази до изједначења и потом гем лопте, коју користи.

Танјуг/АП

4:5 -На сервис Стефанос долази до три гем лопте. Две је спасао Ђоковић, трећу је искористио ривал.  

4:4 - Врши сада Циципас притисак на Новака на 30:30, ипак гем лопту за Србина, коју користи. Две је успео да спаси Новак. Не и трећу.

* Поново се на друштвеним мрежама води расправа о томе шта Миљан Амановић сипа Новаку у флашицу.

3:4 - Вршио је притисак на ривала Ђоковић који је дошао до 30:15. Одиграли су сјајан поен актери меча, завршио је Новак на бетону.  Навијачи су се одмах забринули због пређашње повреде. Судија меча питала је Ђоковића да ли је добро, климнуо је потврдно главом, настављен је меч. Гем лопта за Циципаса. Промашио је са мреже Грк, изједначење. Након велике борбе дошао је до гема.

3:3  - Други пут у у мечу скраћеном лоптом поентира Циципас, исто тако, други пут смеч ударцем поентира Ђоковић - 15:15. Два одлична сервиса су уследила за две гем лопте. Користи прву Новак.

Танјуг/АП

2:3 - Нападао је Циципас Новака, али је Србин успевао да се брани. Чак 197 километара на час ишао је сервис Грка, али је Ноле одлично ритернирао и натерао га на грешку. Узвратио је потом Грк за 30:30. Уследила је прво гем лопта, па дупла сервис грешка Грка - изједначење. Био је потом на висини задатка и добио гем.

2:2 - Са две неизнуђене грешке са бекхенд стране почео је четврти гем, други на сервис Новака Ђоковића. Потом је смечом изједначио на 30:30, а потом натерао ривала на неизнуђену грешку - гем лопта.

1:2 - Нови сигуран гем грчког тенисера који је пронашао добар тајминг и форхенд који му је донео три гем лопте. Искористио је већ прву. Пробао је да избаци из ритма Новака скраћеном лоптом, а Ноле ју је послао у мрежу.

1:1 - На исти начин у другом гему одговорио је Ђоковић. Оштро, јако и сигурним сервисима дошао је до три гем лопте, искористио прву. Кажњавао је наш тенисер све скраћене лопте ривала.

0:1 - Својим сигурним сервисом Циципас је отворио други сет, Дошао је до две гем лопте и по први пут у мечу показао емоцију након доброг потеза. Србину је слао оштре и дубоке лоптице, а Новак је могао само да му честита.

ПРВИ СЕТ - 6:3

6:3 - Јако леп сервис Ђоковића, који након ритерна излази на мрежу и шаље на паралелу ривалу. Две сет лопте имао је Србин. Искористио је прву. Помало је неочекивано лако дошао Новак до првог сета.

5:3 - Лепо је Ђоковић изградио поен, изашао на мрежу након дуге размене, али погодио сам врх исте. Уследила је потом грешка Циципаса 15:15, па три одлична сервиса Грка за нови гем на његов сервис. До овог момента имао је шест асова, наспрам два Ђоковића.

5:2 - Две гем лопте за Ђоковића, Србин је погађао линије и шетао ривала, док једноставно није одустао, на крају долази српски играч до гема. Сервираће Циципас за останак у мечу.

4:2 - Имао је среће Циципас, погодио је врх мреже Ђоковић на 30:30, а потом Грк ас ударцем смањује заостатак.

4:1 - Ђоковић успева да потврди брејк! Ривалу је дао један поен, те са лакоћом дошао до предности.

Танјуг/АП

3:1 БРЕЈК! - Притискао је у четвртом гему Ђоковић ривала. Дошао до 30:30, потом и брејк лопте. Искористио ју је Ђоковић

2:1 - Још један гем у коме Ђоковић долази до три брејк лопте, великом лакоћом користи прву.

1:1  - Није добро почео Циципас, дозволио је Ђоковићу две везане брејк лопте. Добрим сервисом, и потом грешком Ђоковића на основној линији спасао је Грк обе. Извукао се Грк након изједначења, одсервирао је два добра сервиса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НЕВЕРОВАТНА ПОДРШКА ПРАВОСЛАВНЕ БРАЋЕ: Срби и Грци заједно бодре Новака и Циципаса

Танјуг/АП

1:0 - Први поен на мечу добио је Новак Ђоковић. Другим сервисом дошао је до винера. Потом је још сјајније комбиновао и дошао до три гем лопте. Прву није искористио Србин, јесте другу. Занимљиво је да је Новак имао три друга сервиса у гему, али га је свакако убедљиво добио.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ "НОВОСТИ" СА НОВАКОВИМ ФАНОВИМА: Ђоковић има подршку са свих страна света, воле га од Америке до Индије (ФОТО)

УОЧИ МЕЧА

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ: Ђоковић изашао на загревање, један детаљ посебно радује!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОГЛАСИО СЕ И БИВШИ НОВАКОВ ТРЕНЕР: Бекер одабрао кога ће подржати у финалу

Новак Ђоковић и Стефанос Циципас играли су већ у финалу гренд слема - те 2021. године Грк је био тако близу, а ипак, тако далеко од титуле. Повео је 2:0 у сетовима, а на крају ипак изгубио 3:2 (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4)

Сретали су се Србин и Грк на туру до сада 12 пута, с тим да Новак води 10:2, уз то, добио је девет последњих сусрета. Треба подсетити на то да је Циципас обе победе над Нолетом остварио на тврдој подлози.

Комплетну историју њихових дуела погледајте овде.

ЂОКОВИЋ: Овако сам и замишљао

- Наравно да сам задовољан што сам у новом финалу, тако сам и замишљао. Замишљао сам да се борим за још један трофеј овде, имао сам искуства већ овде раније и то помаже. То ми значи као доста добар бустер, али све то морам да потврдим на терену. Играм против Циципаса који игра веома добар тенис и биће мотивисан да освоји Гренд слем титулу. Знамо се добро, играли смо неколико пута међусобно. Знам шта је преда мном - рекао је Новак

ЦИЦИПАС: Један освојио све, други је гладан трофеја

- Један је овде освојио много турнира, а други је гладан трофеја... Играм сјајан тенис, уживам, само не видим ништа негативно у томе како играм, чак и када не функционише. Врло сам оптимистичан против било кога да играм, то је недостајало мојој игри, више верујем у оно што радим и то је више него довољно. Можда не испадне како сам хтео, али дао сам 110 одсто - рекао је грчки тенисер.

Најбољи мечеви

Новак Ђоковић и Стефанос Циципас играли су 2020. године у полуфиналу Ролан Гароса. Србин је тада добио прва два сета, одговорио је ривал, те увео меч у пет сетова, на крају је Ноле успео да слави (6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1).

Годину дана касније играли су финале АТП мастерса у Риму. У три сета добио је Ђоковић (4:6, 7:5, 7:5)

Не треба заборавити ни финале Ролан Гароса исте године које је поменуто на почетку текста.

ЕПА

Освојене титуле

Новак Ђоковић у походу је на своју 22. гренд слем титулу у недељу. Србин има једну мање од Рафаела Надала. Освојио је 92 АТП трофеја у синглу.

Гренд слемови - 21

Завршни мастерси - 6
АТП мастерси 1000 - 38
АТП 500 - 14
АТП 250 - 13

Са друге стране, Циципас јури друго гренд слем финале, нада се, као и цела грчка нација, да може да постане први грк који је подигао гренд слем трофеј.

Завршни мастерс - 1

АТП мастерс 1000 - 2

АТП 250 - 6

Позиција на АТП листи Ђоковића и Циципаса од понедељка

Освајач трофеја у Аустралији ће поред 2000 бодова и богате новчане награде такође постати први играч света. Ђоковић, вратио би се на прво место и наставио поход ка апсолутном рекорду који држи Штефи Граф, а Циципас, би по први пут "сео на трон".

 БОНУС ВИДЕО Кореча за Новости: Важно да је Ђоковић осетио љубав навијача у Аустралији

БОНУС САДРЖАЈ

Књига о нашем асу која је изазвала велику пажњу носи назив "Новак, париске приче". Прођите уз Новака све његове емотивне тренутке у упознајте га у једном потпуно другом светлу. На 320 страница, илустрованих до сада невиђеним фотографијама, представљен је живот славног тенисера.

Кликните ОВДЕ и поручите још данас ово ремек-дело које ће вас одвести на најславније тениске терене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА! Ево шта српски навијачи раде по Немачкој током ЕУРО 2024 (ВИДЕО)

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА! Ево шта српски навијачи раде по Немачкој током ЕУРО 2024 (ВИДЕО)

У току је последње, треће коло уводне фазе Европског првенства у фудбалу, а Србија је пред утакмицом одлуке: против Данске игра "бити или не бити" меч за свој о(п)станак на ЕУРО 2024. Уочи тог такмичарског наступа руску јавност обрадовало је неколико снимака из Немачке, у којој се и одржава шампионат.

24. 06. 2024. у 19:52

Коментари (13)

ПАНИКА НА ЕУРО 2024: УЕФА увела ванредне безбедносне мере