ЧИСТИО ЈЕ КЛОЗЕТЕ (СТВАРНО) И ПСОВАО КАО КОЧИЈАШ: Роџер Федерер каквог не знате

Novosti online

15. 08. 2022. у 17:28

РОЏЕР Федерер икона је белог спорта, човек који је својом грациозношћу и елеганцијом очарао тениску планету, али мало ко зна да славни Швајцарац није одисао господским манирима у дечачким данима.

ЧИСТИО ЈЕ КЛОЗЕТЕ (СТВАРНО) И ПСОВАО КАО КОЧИЈАШ: Роџер Федерер каквог не знате

ФОТО: ЕПА

Био је темпераментан, није знао да прихвати пораз, а сузе су често биле одговор на спортске неуспехе.

- Роџер је имао проблем да схвати да и други играју добро - рекао је један од људи у његовом првом клубу у Базелу.

А посебно су занимљиве две приче из раног детињства Швајцарца.

На једном од спаринг тренинга, Федерер је толико псовао да је његов отац Роберт само ставио пет франака на клупу и поручио му да сам нађе пут до куће аутобусом.

Неретко му је отац добацивао и да престане са испадима и да укроти свој бес и карактер. Онда би на путу до куће возио сат-сат и по, а да  не би проговорио ни реч са својим сином.

Фото: АП

 

Иначе, Роберт је рекао Роџеру да ће му помоћи финансијски у каријери, али да мора да се врати у школу ако са 20 година не буде у топ 100.

- Није ми био проблем да то обећам - тврдио је Федерер.

У швајцарском Националном тениском центру у Билу, новом и тек угланцаном, постављена је иза терена нова завеса, скупа и квалитетна са одштампаним спонзорима Федерације. Играчи су стриктно упозорени да никако не оштете завесе.

Међутим, после фрустрирајућих пола сата тренинга, Роџер је заврљачио рекет и поцепао завесу. Као нож кроз путер. Роџер је мислио да ће бити избачен, али Свен Греневелд, који је тада радио у Центру и имао велики утицај на Федерера благо је одреаговао на овај гест.

Ипак, казна је стигла: Роџер, који је остајао будан до касно и устајео касно, те зиме је недељу дана морао да устаје рано, пре свих, да очисти терене и пратећу инфраструктуру, укључујући тоалете.

Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Нешто се морало учинити, и са 17 година Роџер је постао један од раних клијената Кристијана Марколија, бившег фудбалера Базела (клуба за који Роџер навија) који је постао спортски психолог. "Жица" је нађена, али договор је пао да ни један ни други не објављују детаље заједничког рада.

- Та сарадња му је дала кључеве успеха. Мислим да и даље користи те процесе на терену. Никада нисам причала са њиме о томе. То је његов свет, не мој, али мислим да је очигледно колико му је то значило - рекла је Роџерова мајка Линет.

Детаљи из Роџерове младости звуче невероватно за оне који нису пратили тако помно његову каријеру, јер је углавном сталожен на терену. Такав је једино и био од када се појавио пред очима светске јавности.

Ипак, иза тога стоји много рада и кроћења темперамента, што је очигледно успело, јер Роџер је израстао у једног од највећих свих времена, а опет, једног од најмирнијих на тениским теренима.

БОНУС ВИДЕО - Новак и Јелена у лудом ноћном проводу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

Имаш ДВЕ ХИЉАДЕ разлога за регистрацију на моззартбет.цом