НОВАК ЂОКОВИЋ - ТЕНИСКИ ДАРТ ВЕЈДЕР? Џон Мекинро о "великој тројци": "Федерер је омиљен, њега сви воле"

Novosti online

27. 01. 2022. у 15:06

ТЕНИСКА легенда Џон Мекинро подржао је Ника Кирјоса који је недавно упозорио да се имиџ светског тениса превише ослања на три најбоља играча - Новака Ђоковића, Рафаела Надала и Роџера Федерера.

НОВАК ЂОКОВИЋ - ТЕНИСКИ ДАРТ ВЕЈДЕР? Џон Мекинро о великој тројци: Федерер је омиљен, њега сви воле

EPA/IAN LANGSDON

Американац сматра да постоји реална опасност да ће силазак "велике тројке" са сцене оставити превелику празнину и може да баци тенис у запећак других спортова.

"Велика тројка" доминира белим спортом више од деценије, укупно имају 60 гренд слемова, а од АО 2008. године, када је Новак Ђоковић подигао први пехар у Мелбурну, заједно су освојили чак 45 од могућих 55 великих трофеја.

Није онда ни чудо што су њих тројица све ове године у фокусу, не само тениског света, него уопште медија, али је оправдан и страх да ће њихово пензионисање утицати на популарност тениса као спорта.

Кирјос је као пример потребе да се више говори и пише о другим тенисерима навео свог дубл партнера Танасиса Кокинакиса, за кога каже да има такав персоналити да га његови мечеви увек закуцају за ТВ.

Слично размишља и Мекинро, који се слаже да медијска доминација "велике тројке" може да угрози популарност тениса кад они оду са велике сцене:

- Одавно говорим о потреби тениса да се развије интересовање и за друге тенисере, да се разбије та персонализација. Морамо да мотивишемо људе да почну да развијају интерес за различите тенисере. Не морају да навијају за њих, ето, неки људи мисле да је Новак Ђоковић тениски Дарт Вејдер, а сви воле Роџера Федерера - рекао је Мекинро за Јуроспорт.

- Другачије је него у тимским спортовима, где се идентификујете са клубом из вашег града или репрезентацијом ваше земље, за тенис је врло важно да се наметнете публици. То је било веома тешко претходних 10-15 година поред "велике тројке", јер оно што су они урадили је невероватно, као да нису с ове планете. Имају по 20 гренд слемова сваки. Некад сам мислио да је мојих седам прилично добар скор, сад ми то не изгледа баш тако добро - рекао је Мекинро, који има још десет гренд слемова у игри парова, девет у мушком дублу и једну у миксу.

Мекинро је срећан што има прилику да уживо гледа легенде какви су Новак, Роџер и Рафа, али време не ради за њих.

- Неће они бити ту вечито и потребно нам је да нађемо нова лица. Потпуно се слажем са Кирјосом по том питању и надам се да ће он бити један од момака којима ће се дивити. Само треба да се фокусира и уложи мало више труда и почеће да осваја велике турнире. У међувремену ту је Медведев, волим како делује на терену, подсећа ме на неког шаховског мајстора - закључио је Мекинро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УКРАЈИНА ПОВЛАЧИ РАДИКАЛНИ ПОТЕЗ: Ово многи нису очекивали, чак су и Руси збуњени пред Олимпијске игре Париз 2024

УКРАЈИНА ПОВЛАЧИ РАДИКАЛНИ ПОТЕЗ: Ово многи нису очекивали, чак су и Руси збуњени пред Олимпијске игре "Париз 2024"

РАТ у Украјини, односно "Специјална војна операција" како то Русија назива, још једном је у први план избацио и спорт. Јер, иако најновије вести на тему "спортске санкције Русима" уопште нису наивне када се ради о поменутој држави, последњи потез који је повукао Међународни олимпијски комитет (МОК) изазвао је бурну реакцију Украјине.

10. 12. 2023. у 21:57

Коментари (1)

УКРАЈИНА ПОВЛАЧИ РАДИКАЛНИ ПОТЕЗ: Ово многи нису очекивали, чак су и Руси збуњени пред Олимпијске игре Париз 2024