ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ! Нула поена за љубав или зашто тениске судије кажу "love" када тенисер(ка) нема ниједан поен у гему?

Novosti online

24. 01. 2022. у 17:43

ЗАХУКТАВАЈУ се борбе за упражњену титулу шампиона на Аустралијан опену а анти-корона мере утицале су на одсуство линијских судија око терена, па су све очи упрте у главне судије у столици.

ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ! Нула поена за љубав или зашто тениске судије кажу love када тенисер(ка) нема ниједан поен у гему?

FOTO: Tanjug/ AP

Тенис је по много чему посебан спорт, а једна од специфичности је и да главни судија из столице објављује тренутни резултат између поена, гемова, сетова, као и победника на крају мечева. И ту долазимо до наше приче - необичног бодовања у току гема.

Да ли сте се икад запитали зашто је после првог поена у гему резултат 15-0 и зашто после тога долази 15-15 или 30-0? 

Највећа недоумица је зашто судије, када изговарају резултат на енглеском језику, уместо "zero" (нула на енглеском) изговоре "love (љубав на енглеском).

Одговор се крије у самим почецима тениса, када га је играла искључиво енглеска аристократија. А у то време енглеска аристократија говорила је француским језиком. Говорници француског сада можда и наслућују одговор на питање из наслова, јер Французи имају реч која је по звучности, али не и значењу (бар не већини људи), врло слична енглеском "love". То је реч "l’оеuf" или на српском - јаје.

На табли за приказивање резултата скор у гемовима приказиван је помоћу два часовника. Показивач се померао за четвртину, са 0 минута на 15, 30, 45 и победа на 60. Некако је четрдесет пет скраћено на четрдесет, вероватно када су бројчаници сата престали да се користе, мада неки верују да се и раније скрaћивало јер је 45 дуже за изговор. Нула је била приказана као овални облик, дакле слично јајету - "l’оеuf" на француском, што се временом искварило у "love" или љубав на енглеском. 

Иначе и сама реч "тенис" вероватно потиче из француског, од глагола "Tenez!", који може да се преведе као "изволи". Нисмо утврдили да ли се то изволи односи на лоптицу или на јаје.

БОНУС ВИДЕО: Новак Ђоковић - пет тајни због којих је најбољи на свету

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)