СКАНДАЛ: Аустралији није довољно што је депортовала Новака Ђоковића, већ сад и ово!

Новости онлине

23. 01. 2022. у 16:07

НОВАК Ђоковић ће вечно памтити јануар 2022. када је пожелео да на Аустралијан опену брани три узастопне титуле, а онда депортован из Аустралије јер је, по мишљењу власти, "опасан по здравље и ред у држави". Али, Аустралија се на том невероватном понашању не зауставља.

СКАНДАЛ: Аустралији није довољно што је депортовала Новака Ђоковића, већ сад и ово!

ФОТО: Тањуг

Наиме, како се ближи почетак Зимских олимпијских игара у Пекингу, које се одржавају од 4. до 20. фебруара, аустралијски министар спорта Ричард Колбек позвао је спортисте своје земље да тамо, у туђој држави, слободно изражавају политичке ставове.

Лицемерно понашање Колбека дешава се само седам дана након што је због личних ставова, о слободи избора, Новак Ђоковић протеран из те исте Аустралије - јер таква слобода ставова тамо није довољена, ни пожељна.

Али, то какав став је Аустралија имала према најбољем спортисти света, очигледно не важи за њене ставове према сопственим спортистима који крећу у Кину.

Како је све почело

Спортска рубика "Новости" ће вам у најкраћем представити хронологију догађаја који су довели до поменутог олимпијског скандала.

Све је почело када је Јанг Шу, заменик директора за међународне односе у пекиншком организационом комитету ЗОИ2022, на конференцији за штампу истакао следеће:

- Све што учесници Игара буду говорили, а што је у олимпијском духу, то ће свакако бити омогућено и право на то биће сачувано. Али, изражавање ставова који су противни олимпијском духу, а нарочито изражавање ставова противних кинеском закону и прописима, биће предмет одређених кажњавања, истакао је Шу, додајући "да је политизација спорта противна Олимпијској повељи".

Како преноси британски "Гардијан", "разне групе бораца за људска права упозориле су спортисте да пазе шта причају о третирању ујгурских муслимана током Игара у Кини", а "Сиднеј морнинг хералд" иде још даље, цитирајући поменутог аустралијског министра спорта, Ричарда Колбека:

- Међународни олимпијски комитет је јасно ставио до знања да сви спортисти имају право на политичко мишљење и слободу да га изразе кроз друштвене мреже и интервјуе за медије. А ако неко прети аустралијским спортистима због онога што ће причати, то нас све веома забрињава и наравно да уопште у томе нема подршку аустралијске Владе, рекао је Колбек, позвавши све аустралијске спортисте да у Пекингу слободно изражавају политичке ставове.

Скандалозна изјава министра спорта

Ова изјава представља својеврсан спортско-дипломатски скандал, јер Олимпијска повеља, чак и њена последња верзија, од августа 2021, уопште не предвиђа мешање политике и спорта.

Напротив.

У 50. члану, који се тиче "Промовисања, демонстрација и пропаганде", у ставу 2) се наводи:

- Све врсте демонстрација, као и свака политичка, религиозна или расна пропаганда, забрањени су на свим олимпијским локалитетима.

Штавише, Олимпијски комитет Аустралије, па и други који планирају да бојкотују Игре у Пекингу тако што званичници неће доћи на њих (то су најавили САД, Аустралија, Велика Британија и Канада), дужан је по 27. члану исте те Олимпијске повеље "да задржи своју аутомонију и одупре се свим притисцима... па и политичким, који би их довели у ситуацију да одступе од одредаба Олимпијске повеље".

Било како било, лични став једног спортисте, о поимању здравља, став који човек носи у себи и не износи га с мегафоном у руци - непожељан је у Аустралији, али у истој тој Аустралији сопствене спортисте, из политичких разлога, "гурају" да се баве политиком, и то у туђој земљи. Да није тужно (и опасно), било би смешно.


---

Останите уз "Новости спорт" и први сазнајте најновије вести о томе како је Новак Ђоковић, али и шта се све дешава на Аустралијан опену 2022, који је се одвија без браниоца титуле.

Бонус видео: Девојчица изненадила Новака Ђоковића на Острогу

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)