СВЕТ ЈЕ ЗГРОЖЕН: Откривено зашто је, заправо, Новак Ђоковић депортован

Новости онлине

19. 01. 2022. у 08:30

НОВАК Ђоковић је, као деветоструки победник Аустралијан опена, доживео да буде протеран из Аустралије јер није уродила плодом његова жалба на одузимање визе од стране министра за имиграције Алекса Хока, али се приликом суђења на Савезном суду десио и један скандал који је многима промакао.

СВЕТ ЈЕ ЗГРОЖЕН: Откривено зашто је, заправо, Новак Ђоковић депортован

Tanjug/AP

Да би се схватила озбиљност овог нечувеног догађаја, најпре једно врло кратко подсећање.

Прво су Нолету замерали на аеродрому да није имао ваљану документацију за улазак у Аустралију. Ту тврдњу је он на суду оборио, али је пет дана касније поменути министар Хок искористио право које му закон даје да он лично некоме одузме визу ако тог некога процени као особу која угрожава здравље, безбедност и/или ред у Аустралији.


Имајући у виду да аустралијски министар за имиграције, просто, по Закону о имиграцијама, може за било ког странца да донесе такву одлуку, Савезни суд се баш и није прославио јурњавом за правдом, већ је просто оцењивао "да ли је таква одлука у складу са законом", док је на инсистирања Ђоковићевих адвоката покушано да се утврди да ли је, или није, министар навео довољно разумна оправдања за такву одлуку.


Пошто је поменути закон стварно такав да министар може по личном нахођењу да протерује кога жели, исход суђења је био какав је био. Међутим, у једном тренутку се током тог вишечасовног сучељавања два правничка става десио и скандал.


Правни заступник министра Хока Стивен Лојд образлагао је зашто је дошло до одузимања визе и успут наводио и неке неистине (попут "лошег утицаја Ђоковића", који се огледа и у томе "да се у његовој земљи мање од половине становништва вакцинисало"). А онда је уследила и невероватна тврдња правног заступника министра Хока.


У једном тренутку је изговорио следећи аргумент због ког Ђоковића треба протерати, односно због чега је он опасан за ред у Аустралији:


- Поједине групе које се противе вакцинацији чак сматрају Ђоковића херојем, или иконом слободног избора! Ето, то су неки од детаља због којих је министар Хок и донео одлуку о одузимању визе.


Имајући у виду да је суђење било вишесатно, а да је светску јавност више занимала Ђоковићева одбрана, него (од раније познати) ставови министра, многима је промакла ова тврдња, али... иако је већ три дана протекло од суђења, управо поменута реченица почела је да се пробија широм света, путем интернета.


Објавио ју је аустралијски АБЦ...


... а онда су почели да реагују и многи други.


Огласио се и амерички тенисер Тенис Сандгрен, речима:


- Када "икона слободног избора" није добродошла у земљи западне цивилизације, онда знате да су ствари отишле дођавола.


Новинарка ББЦ радија Рене Хендеркамп је иронично поручила


- Не дај Боже да неко постане "икона слободног избора"...


Било је и оних других, који су због овакве аргументације правника који је на Савезном суду Аустралије заступао ставове министра за имиграције назвали Аустралију "земљом која подсећа на фашистичку Немачку из 1930-их година".

Било како било, најбољи тенисер света је због "опасности које представља за аустралијско друштво" - протеран из Аустралије...

Останите уз "Новости спорт" и први сазнајте најновије вести о томе како је Новак Ђоковић, али и шта се дешава у вези са Аустралијан опеном 2022, који је почео у понедељак без браниоца титуле.

БОНУС ВИДЕО: Новак Ђоковић није међу троје тенисера с највећом зарадом у 2021.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)