ЂОКОВИЋ СЕ ДИСТАНЦИРА ОД ОПОЗИЦИЈЕ: Увек сам био аполитичан

Новости онлине

05. 12. 2021. у 21:20

НОВАК Ђоковић се огласио поводом најновије ситуације у Србији, а најбољи тенисер света је решио да то учини саопштењем за јавност.

ЂОКОВИЋ СЕ ДИСТАНЦИРА ОД ОПОЗИЦИЈЕ: Увек сам био аполитичан

Фото: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Новак Ђоковић је тим поводом истакао следеће:

- С обзиром на актуелне грађанске протесте широм Србије који указују на неопходност озбиљног и конкретног приступа у вези са важним еколошким питањима, одлучио сам да се јавно обратим, уверен у огроман значај ових тема за све нас. 


Свестан сам да постоје и други захтеви који се чују на  протесту, а који имају политичку конотацију. Желим да се оградим од “позиције” и “опозиције”, политичких струја било које врсте. Увек сам се трудио да будем АПОЛИТИЧАН. Смета ми што човек не може да истакне свој лични став и мишљење о основним елементима за живот и здравље као сто су Ваздух, Вода и Храна, а да не буде “обележен” као левичар, десничар, опозиционар, демократа, напредњак, социјалиста итд.
 
Упркос томе, лично бирам да изађем у јавност и кажем шта мислим за одређене теме за које сматрам да су веома важне. Нисам се устручавао у прошлости да заузмем став и борим се за тенисере и спортисте којима је неопходан глас и помоћ од неких “звучнијих” имена у нашем спорту. Иако ми се то често “обило о главу” у контексту медија и осуде/критике  коју сам неправедно добијао и настављам да добијам и даље, нећу одустати да се борим за правду и истину.

Tanjug/AP

Захвалан сам што имам свест о томе и трудим се да се придржавам правих животних вредности и начела за које сматрам да су основа живота сваког појединца и здравог друштва. Чујем коментаре - што се један спортиста “меша тамо где му није место”, али ја сам човек пре него што сам спортиста или било шта друго. Као свако други.

 
У професионалном тенису да би достигао врхунски ниво резултата, и остао на том нивоу више година, неопходно је водити рачуна о здрављу у сваком смислу. Све што се дешава у животу спортисте - храна, одмор, тренинг, ваздух, вода, опоравак, начин размишљања, емотивно стање, карактерне особине, утиче директно на коначан спортски резултат. Кроз сопствено искуство увиђам колико је свест о себи и холистички приступ здрављу допринео на дуговечност моје каријере и резултате које бележим. Више од свега, та свест утицала је на позитивне промене у мом животу и начину на који живим и како се осећам у свом телу.
 
С обзиром на досадашње лично искуство које имам и одређено знање у области здравља које сам стекао кроз каријеру и живот, осећам да имам право да поделим своје мишљење о овој теми са људима.
 
Квалитет ваздуха у Београду (а и широм Србије) је забрињавајуће лош, већ деценијама уназад.


Квалитет воде и хране је исто упитан. То су основни елементи за здравље човека и екосистема. Ако радимо на томе да у нама влада оптимално стање здравља и здрава средина, онда ће се трансформисати и наш живот на боље. Када би искористили енергију коју трошимо на  спорт, политику, друштво, музику, и остале ствари, у ЗДРАВЉЕ , где би нам био крај?, закључио је Новак Ђоковић.

БОНУС ВИДЕО Новак Ђоковић - пет тајни због којих је постао најбољи на свету

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)