ОСВРТ: Новак, који се ретко рађа

МИРКО СТАМЕНКОВИЋ

12. 07. 2021. у 21:47

ПАО је Вимблдон. На реду је Токио. А онда Њујорк. И нема разлога не рећи - Новак је одиста нешто што се ретко рађа у било којој области, било којој сфери занимања, у било којој земљи. Али, и са оним националним наслеђем да се никада не предаје, што је својеврсно већини Срба!

ОСВРТ: Новак, који се ретко рађа

ФОТО: Архива

И управо из тих разлога сам се определио да се после много деценија вратим на почетке своје новинарске каријере. Као новинар спортске рубрике "Борбе" на Ташмајдану сам имао прилике да гледам аустралијске тенисере, а међу њима и касније једног од ненадмашивог у време аматерског, а касније и професионалног тениса - Рода Лејвера. И, сада - са посебним интересовањем очекујем његову реакцију, јер већ годинама оспорава да је Новак ненадмашив у овој ери. И сасвим сигурно и у којем веку иза нас. Дакле, трајно међу најбољима у историји тениског спорта. Данас нема поделе на професионалце и аматере. А Новак Ђоковић, светски број 1, на добром је путу да одиста и без поговора буде свуда признат као најбољи свих времена.

Новаку до краја године остаје да освоји и гренд слем у Њујорку. Што се тиче Олимијаде у Токију, јесте изазовно имати и ту титулу, али је под великим знаком питања - вреди ли једна таква титула, због могућности да се зарази. Игре у Јапану ће бити без публике управо због тога што је корона у пуном јеку, а спортисти ће бити у некој врсти карантина.

Тренутно је неопозиво да је у свему потврдио да је престигао Федерера и Надала. И, тиме доказао да је најбољи свих времена. Моја пажња, као некадашњег новинара специјализованог за тенис, током меча је била усмерена на крај меча. Заправо, хоће ли се чути и онај његов већ традиционални "крик", којим избацује из себе све унутрашње притиске и задовољство да је остварио оно што је сам себи наметнуо.

Дакле, далеко сам од помисли да је то одговор на провокације публике. Најчешће баш у Вимблдону. Уверен сам да је то потреба себе ослободити свих оних унутрашњих преживљавања и добијених и изгубљених поена. И нисам га чуо. Зато нико нема право да и убудуће нашем и светском број 1, тај "крик" ослобађања самог себе свих унутрашњих притисака - приписују као "обрачуну" са делом гледалаца, који током игре мисле да могу да га деконцентришу. Снага шампиона је управо у томе. Веровати у себе. Као и прекјуче на Вимблдону - у првом сету је повео са 5:2, а изгубио тај сет са 7:6 Мало је оних који после тога заиграју боље него икада.

И ваља истаћи да је Вимблдон овог пута поздравио светског бр. 1 искреним аплаузом. Ђоковић се током целог церемонијала доделе пехара понашао крајње достојанствено и смирено. Наш шампион свих времена издигао се изнад свега и свих који стално покушавају да "лове" и најмању ситницу у понашању Србина, који је на светском трону у тенису.

И један наоко ситни детаљ, али који више од свега говори о менталитету и стварном карактеру светског бр. 1 свих времена. Реч је о ситном детаљу. У сећању ми је да је француска ТВ врло брзо избацила детаљ како један малишан из забавишта скаче од радости што му је Ђоковић поклонио рекет којим је освојио Ролан Гарос. Малишан је дотле непрекидно навијао за Новака и просто га подсећао на сина, сличног узраста, који исто тако страсно преживљава сваки потез оца.

Овог пута, Новак је, упркос свим напорима да се концентрише само на игру, а не и на амбијент, запамтио да је једна косоока девојчица сличног узраста као и предшколац у Паризу, здушно навијала за Ђоковића. После пријема пехара, обилазећи публику на стадиону, запамтио је где је та девојчица и поклонио јој рекет. То је ситница која осваја гледалиште, али која, говори и о Новаку као човеку, а не само спортском шампиону.

Дакле, поента је у томе да је током тешког меча, пуне концентрације само на игру, Новак запамтио и тог дечака и ту девојчицу и наградио их "победничким рекетом". Имали ишта људскије од тога?! И ваља се поносити и тиме, а не само Новаковим освојеним титулама.

Наше право је да све ово доживљавамо на различите начине. Али, један Србин, Новак Ђоковић, данас је неприкосновен у тенису. У сваком случају једини из једне мале, али стамене земље и нације!

Србија од јуче има разлога да се хвали и тиме, а не само да смо у светском врху када је реч о борби са короном и вакцинацијом свих, осим генерације младих, који се непотребно јуначе или се боје једног убода иглом!

Аутор је бивши главни и одговорни уредник "Вечерњих новости", од 1969. до 1973.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)