НОВАК ЈЕ ШАМПИОН РОЛАН ГАРОСА: Србин невероватним преокретом покорио Француску и дошао на корак од историје!

А. Илић

13. 06. 2021. у 19:27 >> 19:27

НОВАК Ђоковић је шампион Ролан Гароса за сезону 2021. Србин је са 3:2 (6:7, 2:6, 6:2, 6:2, 6:4) у сетовима савладао петог тенисера света Стефаноса Циципаса.

НОВАК ЈЕ ШАМПИОН РОЛАН ГАРОСА: Србин невероватним преокретом покорио Француску и дошао на корак од историје!

ФОТО: АП/Тањуг

Није добро почело по нашег тенисера. Дозволио је противнику да спаси две брејк лопте, те након тога сет уведе у неизвесну завршницу и тај-брејк серију. Ту се боље снашао Циципас који је добио одлучујући гем са 7:5. 

Ништа боље није се одвијао ни почетак другог сета, бреј одмах на старту. Циципас је изненадио Србина за рано вођство које је после само надограђивао. Дошао је до још једног брејка на у седмом гему, а потом рутински решио други сет са 6:2. 

Ђоковић је поново отишао до свлачионице, а из ње се вратио препорођен. Трећи сет добио је са лакоћом. Такође са два брејка успео да неутралише игру противника и дође до 6:2. 

На почетку четвртог сета тражио је Грк медицински тајм аут, те је након масаже наставио меч. Ништа се није променило у односу снага на терену. за све се питао Ђоковић. На крају је и тај сет припао Србину идентичним резултатом 6:2. 

У петом сету поново у првом гему Ђоковић долази до брејка који је одржавао до 4:2 када је имао нову прилику за брејк, али је на 40:15 Циципас успео да се врати, а потом грешком Ђоковића долази до гема. Пропустио је Србин велику прилику, али је и даље чувао предност брејка. У наредном гему Ђоковић је био сигуран, те Србин долази до 5:3. Циципас сервира за останак у мечу. Покушавао је Циципас свим силама да продужи меч, фантастичним ударцем стиже до предности, долази на тај начин до друге гем лопте у деветом гему. Искористио је, те је потом Ђоковић сервирао за титулу у Паризу. Сигуран је био Ђоковић на свој сервис и тако је дошао до своје друге титуле на Ролан Гаросу. 

ПЕТИ СЕТ 6:7, 2:6, 6:2, 6:2 

6:4 - Имао је Новак лепу прилику да се приближи победи, али је на 15:0 послао лоптицу у мрежу након изласка на исту. Имао је меч лопту Ђоковић али је Циципас храбро одиграо и дошао до изједначења. То није поколебало Новака Ђоковића који је нестварном 

5:4 - Не предаје се Новаков противник који одличним сервисом долази до 30:15. Ипак, не одустаје ни Ђоковић који шаље бекхенд за који Грк нема одговор. На крају гем лопта за петог тенисера света. Невероватно ритернира Новак, Циципас није био спреман, те је послао лоптицу у мрежу - изједначење. 

5:3 - Гледаоци се баш забављају, у паузи између гемова одлучили су да праве мексичке таласе. Не смета то Новаку који добија први поен у осмом гему. Играју Новак и Циципас као да је меч тек почео. Ђоковић шаље скраћену лопту, успева да је врати, а Ноле из немогуће позиције долази до поена. Потом још једном бива сигурнији наш тенисер, те долази до три гем лопте. 

4:3 - У наредном гему има Ђоковић две брејк лопте. Чинило се да је направио ас Циципас, али након корекције судије успало је да није. После скоро четири сата и даље гледамо динамичан тенис. На две брејк лопте одиграо је скраћену лопту, покушао је да га Ђоковић лобује, а високи Грк одговорио је одличним ударцем.  Успео је да се врати у гем Циципас који уједно долази и до предности, није успео Србин да одговори. 

ФОТО: АП/Тањуг

4:2 - Још једном сигуран Ђоковић у шестом гему. Успео је да увећа своју предност. 

3:2  - Имао је ривал 30:0, а потом Ђоковић долази до два везана поена. На крају грчки денисер уз доста мука долази до гема. 

3:1 - Фрустриран је ЦИципас у овим тренуцима. Ђоковић дроп-шотом долази до 30:0. Новак има три брејк лопте, користи прву и ас ударцем долази са нулом до 3:1. 

 2:1 - Нестваран поен Ђоковића, скратио је Циципас, Новак одговара истом мером, скраћеном дијагоналом. Још једном покушава Грк скраћеном лоптом, овога пута одлази у аут покушај Ђоковића - предност Циципаса. Потом стиже одговор Ђоковића који долази до ђуса. Успева Стефанос потом да погоди линију и још једном дође до предности. Не одустаје поново Новак, који након шест минута трећи пут долази до изједначења, а потом и до предности, користи је Новак! 

1:1 - Ђоковић је имао две гем лопте, прву није искористио. У другој није дозволио противнику да одговори. Одличним сервисом изједначује. 

0:1 - Атмосфера на трибинама у тренуцима подсећа више на Дејвис куп него на финале Ролан Гароса. Ђоковић поново има брејк лопту на почетку сета. Није је искористио - Изједначење. ЦИципас се изборио за предност., а Новак је то још једном анулирао. По други пут Ђоковић не успева да дође до брејка - предност за Грка који долази до битног гема. 

ФОТО: АП/Тањуг

ЧЕТВРТИ СЕТ 6:7, 2:6, 6:2, 6:2 

6:2 - Сигуран на свој сервис Новак, долази до 30:0. Гађао је у наредном Новак линију, али је срећа била савезник Циципасу. Већ у наредном долази први тенисер света до две сет лопте. Бекхенд паралелом Новак се враћа као феникс у овај меч. 

5:2 - Успео је Циципас да продужи сет. Одсервирао је ас за гем, те ће сада Новак сервирати за изједначење и пети сет. 

ФОТО: АП/Тањуг

5:1 - Циципас сервира за останак у сету. Поново Ђоковић сигурном игром, са 40:15 добија гем. 

4:1 - Стефанос Циципас је одговорио на претходни гем и још једним асом уписао јединицу на семафору у петом гему четвртог сета. 

4:0 - Још један сигуран гем на сервис Ђоковића. Потврдио је још једном брејк, а овог пута је ривалу дозволио само један поен. 

3:0 - Новак је поново имао предност, али са два добра поена изједначује Циципас на 30:30, а потом до нове брејк прилике има Ђоковић нови брејк. Улази нервоза у игру Грка који ју је искалио трескањем рекета о шљаку. Чини се да му је то годило, стигао је до изједначења. Два пута је одбранио брејк лопту, а сада долази до гем лопте Грк. Покушао је да изненади Ђоковића пети тенисер света скраћеном лоптом, овог пута Новак је био на свом нивоу и продужује гем. У наредном поену покушао је дијагоналом Циципас - нова брејк-лопта за Србина. Велика борба у овом тренутку. До треће брејк-лопте долази новак. Ова му је била срећна 3:0 за Србин

2:0 - Новак диктира темпо - потврдио је са лакоћом брејк. Циципасу је припао први поен, а Новак везује три наредна. 

1:0 - Након кратке паузе због масаже вратио се Грк на терен. Видећемо колико ће моћи у наставку меча. Ђоковић је добро почео четврти сет. Има предност 30:15. Сада две брејк-лопте за Србина на старту сета. Након дупле сервис грешке води Новак. 

МЕДИЦИНСКИ ТАЈМ-АУТ ЗА ЦИЦИПАСА - Грчки тенисер је у паузи између сетова затражио медицински тајм-аут, пожалио се дежурном лекару на болове у леђима. Уследила је пауза због масаже Стефаноса Циципаса

ТРЕЋИ СЕТ 6:7, 2:6, 6:2 

6:2 -Ђоковић је са два фантастична поена дошао 30:0. Ипак, не предаје се Циципас који долази до петог винера у низу, а потом дуплом сервис грешком дозвољава противнику да изједначи, да би након тога два сигурна поена одиграо и смањио заостатак у сетовима. 

5:2 - Искористио је грешку Циципаса Ђоковић који лако долази до 30:0 на сервис ривала. Две скраћене лопте донеле су Грку поен. Потом форхенд дијагоналом долази до изједначења. Сјајан тенис, посебно на мрежи играју обојица, а Стефанос долази до гем лопте. Са четири везана винера Циципас смањује заостатак. 

ФОТО: АП/Тањуг

5:2 - Циципас има десет грешака у трећем сету, што је далеко изнад просека када погледамо прва два сета. Ипак, дошао је до предности 15:30. Два одлична поена Ђоковића и долази Србин до гем лопте. Искористио ју је фантастичном дијагоналом где је погодио саму линију. 

4:2 - Стегла се рука Стефаносу Циципасу који сада прави две дупле сервис грешке. Долази до 40:30 Грк са два лака поена. 

4:1 - Најзад Новакова серија од три добијена гема. Потврдио је сигурном игром брејк из претходног гема. 

ФОТО: АП/Тањуг

3:1 - Концентрисан је Циципас на сваки поен, а након одличног сервиса долази до 40:15. Добро се из бекхенд паралеле брани Србин код прве гем лопте за Грка. Још бољи је био код друге - изједначење. Брејк лопта за Ђоковића. Гледамо одличан тенис у овим моментима, а Грк се добро брани. По трећи пут Циципас успева да спаси брејк лопту - јак притисак Новака. Десет минута траје гем,  а сада Циципас долази до предности. Овога пута Новак погађа линију, шесто изједначење у гему. Успео је Новак да га сломи и добије гем. 

2:1 - Новак поново има доста проблема на свој сервис, али храбром игром долази до гем лопте. Тридесетим директним поеном долази Циципас до изједначења. Било је 30:30, а на крају јаким форхендом Новак поново води. 

1:1 - Десетим асом долази до две брејк лопте Грк, а одличним ритерном враћа новак прву. Али не и другу. 

1:0 - Меч се наставља након паузе. Новакје напустио терен - чека се његов повратак. Променио је Ђоковић мајицу у паузи. Води Ђоковић, за разлику од претходног сета није дозволио брејк. 

ДРУГИ СЕТ 6:7, 2:6

2:6 - Поморио се Ђоковић са губитком сета, те је ривал добио гем за само два минута. 

2:5  - Две брејк лопте за Циципаса, успео је Ђоковић да добрим сервисом одбрани прву. Доста среће имао је Новак. Погађа Грк врх мреже, а лоптица одлази у аут - 40:40. Храбро игра Стефанос, који готово да не греши. Погодио је линију и поново има предност. Нови брејк за Циципаса. 

2:4 - Не успева Ђоковић да врати брејк. Циципас долази са лакоћом до 40:0, а потом новим асом уписује нови гем на сервис.

ФОТО: АП/Тањуг

2:3  - Од непроцељиве важности је то што је са лакоћом, 40:0 добио Ђоковић пети гем. 

1:3 - Чврсте размене Грчког тенисера, није на најбољи начин у овом гему на њих одговорио Ђоковић те Циципас сигурно долази до сервис гема. 

1:2 - Смањује предност ривала Ђоковић и прекида негативну серију. 

0:2 - Циципас на почетку дургог сета игра као у трансу. Успео је да пребаци тешку лоптицу и натера Новака на грешку. Ипак, наш тенисер се враћа у наредном и води 30:15. Осми ас донео је Грку гем лопту, а потом шаље лоптицу у аут. Ипак, већ у наредном поену користи Грк нову гем лопту. 

0:1 - Поново шок за Ђоковића. Циципас долази до гема на сервис најбољег тенисера света. 

ПРВИ СЕТ 6:7

ТАЈ БРЕЈК - Прва два поена добија Стефанос Циципас. Након дуге размене Грк долази до 3:0. Велике проблеме сунце прави Ђоковићу који не може да се прилагоди, те Стефанос долази до великих 4:0. Сада је грчки тенисер завршио на трави, оклизнуо се, задржао се левом шаком, Новак долази до поена - 1:4. Потом Ђоковић перфектним дроп-шотом долази до другог поена у тај-брејку. Добра ствар за српског тенисера је што је сада променио страну. Грк форхенд паралелом долази до 5:2. Новак долази до два поена, други је био практично немогућ. Лоптицу је погодио врхом рекета, а она плеше на врху мреже и одлучује да падне на Гркову страну. Већ у наредном изједначује Новак - 5:5. Ђоковић четвртим узастопним поеном има сет лопту. Спашава се Циципас. Сада Циципас има сет лопту и користи је. Након сат времена и осам минута Циципас води са 1:0 

6:6 - Ђоковић допушта ривалу да добије два поена у овом пресудном гему. Мучи се Новак са стране на којој сија сунце, ривалу је дозволио три брејк лопте. Прву Циципас није искористио. Не спашава Ђоковић другу - брејк за Циципаса. 

ФОТО: АП/Тањуг

 6:5 - Ђоковић је повео у 11. гему, а потом поклонио поен ривалу. То користи Грк и у следећем поену долази до 30:15. Ласерски прецизно је Новак погодио линију, натерао је Циципаса да погреши 30:30. Другу брејк лопту има Новак, Грк је све нервознији, а то доводи до грешака. 

5:5 - Пробудили су се навијачи на "Филип Шатријеу". Новак је у заостатку 15:30, а потом фантастично сервира Новак. Лоше је захватио у наредном поену лоптицу Новак, те Циципас има сет лопту.  Никако Циципасу не одговарају дуге размене са Новаком, а то још једном користи Ђоковић и након 24 размене долази до поена - изједначење. Тежак гем под притиском добио је Новак. 

4:5 - Невероватан Гем Циципаса! Повео је 40:0, а затим је вратио немогући ударац који је Новак послао из аута, те је добио овације навијача. Новак Ђоковић сервира за останак у сету. 

4:4 - Није пад пореметио Ђоковића који сигурно још једном дошао до гема. 

3:4 - Шести ас за Циципаса, а у следећем поену Новака је изненадио дроп-шотом, прочитао је Новак, а излазак на мрежу Грка био је права опција. Невероватан тенис, пао је Новак након још једног прочитаног дроп-шота, све је у реду са српским тенисером. Потом долази до гема Циципас. 

ФОТО: АП/Тањуг

3:3 - Обојица сигурни на свој сервис, сада са 40:0, првим ас поеном у мечу добија Ђоковић шести гем. 

2:3 - Петом неизнуђеном грешком Циципас дозвољава Новаку да са 30:0 изједначи, а одмах у наредном поену долази до петог аса. Има доста проблема Ђоковић да му прочита сервис. Грчки тенисер на крају спасава гем и долази до 3:2. 

2:2 - Сада Новак Ђоковић без много проблема долази до гема нулом. Након 19 минута ништа не раздваја двојицу финалиста. 

1:2 - Стефанос у трећем гему одличан, долази брзо до три гем лопте, а потом на бекенд покушај шаље лоптицу у аут, а за то је био заслужан одличан ритерн Ђоковића. Потом долази до четвртог аса грчки тенисер. 

1:1 - За разлику од маратонског уводног гема, на сервис Ђоковића, Србин га добија за свега минут и по. 

0:1 -  Имао је дуплу сервис грешку Стефанос Циципас на почетку меча, а потом на гем лопти лош први сервис, те Новак Ђоковић долази до изједначења. Одлично ретернира Новак, освојио је након сервиса противника три поена одмах на старту. Долази Ђоковић до брејк лопте. Страшно сервира Стефанос Циципас на почетку са три ас поена долази до гема и то након осам минута игре. 

Пратите Новости спорт на Фејсбуку. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)