НАДАЛУ 14. КРУНА ИЛИ НОВАКУ ДРУГА? Почиње други грен слем сезоне, Шпанац брани трон

Горан Чворовић, стални дописник из Париза

30. 05. 2021. у 11:00

ОЈАЧАН челичном скулптуром високом три метра, која тек што је постављена у новом парку на обновљеном Ролан Гаросу, креће Рафаел Надал (3. АТП) од данас у поход на нову, невероватну, четрнаесту титулу на париском гренд слему (30. мај - 13. јун).

НАДАЛУ 14. КРУНА ИЛИ НОВАКУ ДРУГА? Почиње други грен слем сезоне, Шпанац брани трон

Foto AP

Човек који је, како то кажу организатори, исписао можда и најлепшу страницу историје овог турнира, с друге стране, имаће највећег противника, нашег Новака Ђоковића који, као први рекет света, овде циља свој други пехар.

Биће, ово, уједно, и прилика да се Ноле Рафи приближи на само титулу заостатка у укупном скору по броју освојених гренд слемова. Новак их има 18, Надал и Федерер по 20. У супротном, размак ће бити поново три копља, с тим што после тога следе у низу подлоге које нашем асу много више одговарају.

Освајач Рима, Надал долази у Париз као апсолутни фаворит. Он је, овде, у свом дворишту. Победа у Вечном граду само је ојачала његов его. Али, можда је то и добро. Превише самоуверености, сигурности и опуштања могли би да буду оно зрцне песка које ће укочити подмазану машину. Томе се бар надају Нолетови навијачи.

Друга велика опасност за летећег Мајорчанина на париској млевеној цигли је, свакако, Аустријанац Доминик Тим (4), који је већ показао да ће, када се буде повукла велика тројка, он у Граду светлости вероватно водити главну реч.

Из прикрајка вребају и Зверев (6), Медведев (2), Циципас (5), Рубљов (7)... Кофере за Париз је, на крају, спаковао и Роџер Федерер (8), али славни Швајцарац, што због претходне повреде, што због дуге паузе, што због година, тренутно није ни сенка оне неприкосновене фигуре која је годинама владала тениским караваном.

Иако је и сам поручио да у Париз не долази да би остао само недељу дана, јасно је да Федерер, увек када истрчи на терен, поставља тениски бедем за респект.

Новак Ђоковић има врашки тежак жреб. Од осмине финала, у низу га, можда, чекају Гофен, Федерер и Надал, пре него што се, ако стигне до великог финала на покривеном "Шатријеу", суочи са неким из друге половине жреба у којој су Зверев, Циципас, Медведев и Тим! Биће то, из сусрета у сусрет, редом, мечеви с огромним улогом, финала пре финала.

ПЕТ

година је прошло откако је Ноле једини пут славио

Први рекет света ће имати мало времена да се прилагоди на париску шљаку. Учешћем на београдском турниру подизао је форму, а у Париз стиже практично у тренутку када турнир већ почиње. Прво коло се игра од недеље до уторка.

Много тога биће на овом турниру посебно. Пандемија и даље траје, па је све, у организационом смислу, подређено вирусу корона. Да би тениском спектаклу могло да присуствује што више публике, турнир је у старту померен за недељу дана. То и није толико проблематично, имајући у виду да је прошлогодишња сесија, из истих разлога, одиграна у посве необичном термину, крајем септембра и почетком октобра.

БЛИСТА стадион Филип Шатрије

 

Цео комплекс, величине 12 хектара, санитарно је подељен на шест блокова, а све је толико компликовано, да ће за обрачун присуства публике бити потребни дигитрон и математичке формуле. Здравствене зоне на Ролан Гаросу обухватају Стадион "Филип Шатрије" (укупни капацитет 14.962 гледалаца), "Сизан Ланглан" (9.829), "Симон Матје" (5.289), групе терена 2, 3, 4 и 5 (1.111), 6, 7, 8 и 9 (3.328) и 10, 11, 12, 13 и 14 (3.917). Од тога, у првој фази, од 30. маја до 8. јуна, моћи ће у свакој зони да присуствује до 35 одсто гледалаца, а максимално хиљаду, а у другој 65 одсто, а максимално 5.000.

То значи да ће до 8. јуна на цео комплекс моћи да уђе максимално 5.338 гледалаца. Касније, сваки дан ће имати посебан лимит. Тако ће 9. јуна моћи да присуствује 13.146 гледалаца преко дана и 5.000 увече, што ће уједно бити и једина ноћна сесија са присуством публике. Следећег дана моћи ће да присуствује само 13.146 гледалаца, 11. јуна 10.983, 12. јуна 7.456 и, коначно, на финалу, 13. јуна 5.000 на "Шатријеу", уз још 5.000 на стадиону "Сизан Ланглан" где ће бити постављен велики екран!

Уз то, мораће да се води рачуна и о полицијском часу који у првој фази наступа у 21 сат, а у другој у 23. Публика ће пола сата раније у потпуности морати да напусти трибине. Ношење маски је обавезно и напољу.

ТЕНИСЕРИ

 који су вакцинисани не морају да се тестирају

У Француској 9. јуна на снагу ступа санитарна пропусница. Публика ће до тада морати да строго поштује мере дистанцирања и дезинфекције, а од 9. јуна уз то и да поседује нешто од три следећа услова: негативан тест не старији од 48 сати, потврду о потпуној вакцинацији или резултат позитивног теста на антитела стар између две недеље и шест месеци. Новинари ће морати да се тестирају три пута током турнира, на сваких седам дана.

Публика из иностранства ће моћи да присуствује, али уз поштовање мера уласка у Француску. Засада је у земљу дозвољен улазак само грађанима ЕУ и још свега неколико земаља, а осталима једино из преке потребе, у шта тенис, свакако, не спада.

Играчи ће, као и у претходном издању, бити смештени у два званична хотела и неће моћи сами да бирају смештај. Новост је то што вакцинисани тенисери неће морати да се тестирају, 14 дана после друге дозе. Остали раде тестове на свака четири дана. Сви имају право на само два члана тима, а јуниори и дубл-играчи на по једног.

Са спортског аспекта, враћа се мешовити дубл, са 16 тимова.

НОВАКОВ ЖРЕБ

1. коло Сандгрен

2. коло Пуј/Куевас
3. коло Карузо/Беранкис/Ембер
1/8 финала Гофен*
1/4 финале Федерер*
1/2 финале Надал*
*Пројекција могућих ривала

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)