СТИЖЕ И У ШАБАЦ: Велика бициклистичка трка Београд-Бањалука

В. М.

02. 04. 2021. у 09:52

ШАБАЦ ће ове године први пут у историји града бити домаћин етапе и циљно место бициклистима 15. Meђународне бициклистичке трке Београд – Бањалука која ће се возити у периоду од 22. до 25. априла.

СТИЖЕ И У ШАБАЦ: Велика бициклистичка трка Београд-Бањалука

фото В.Митрић

Тим поводом градоначелник Шапца др Александар Пајић заједно са замеником градоначелника Блажом Кнежевићем, председником Скупштине града Немањом Пајићем, чланом Градског већа за спорт Марком Пановићем, директором трке Београд – Бањалука Владимиром Куваљом и спортским директором трке Сашом Гајичићем одржао је данас конференцију за медије у Градској кући. 

Градоначелник Пајић истакао је да Град Шабац пружа пуну подршку овом спортском догађају, „јер је Шабац град спорта, град богате спортске традиције и историје“.

– Шабац је одувек био град кроз који су бициклисти пролазили на траси Београд – Бањалука.  Задовољство је што ће Шабац после пуних 15 година колико траје трка први пут у историји града, бити домаћин етапе. Драго ми је што је Шабац један од најважнијих градова на рути трке и део спортског догађаја који повезује Србију и Републику Српску. Циљ прве етапе биће 22. априла у самом центру града, баш када обележавамо и Дан града Шапца. Планирамо да на централном тргу уприличимо церемонију проглашења најбољих у првој етапи. Велико је задовољство што је један од најбољих српских бициклиста свих времена Саша Гајичић баш из Шапца и то даје посебан печат. Он је један од разлога због чега смо се одлучили да будемо један од градова домаћина – рекао је градоначелник и додао да је ова манифестација идеална за промоцију туристичких и спортских потенцијала града, те да ће и убудуће радити све како би популарисали бављење спортом.

Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић рекао је да је „овај велики спортски догађај јако значајан за град који је био домаћин многих великих спортских догађаја кроз историју, и да данас наставља то да чини“.

– Мислим да ће град Шабац бити изузетан домаћин. Ова трка осим свих својих потенцијала има и изузетан туристички потенцијал који ће користити за промоцију града, а верујем да ће сви учесници одавде понети лепе успомене – рекао je Пајић.

На трци ће наступити 175 бициклиста из 35 светских земаља. Интересовање највећих светских тимова је из године у годину све веће, а током 2021. трка ће у свом 15. издању угостити тимове из Шпаније, Италије, Немачке, са Новог Зеланда, из Камбоџе, Русије, Сједињених Америчких Држава, Пољске, Словачке, возаче из Холандије, Француске, Аустрије као и екипе из целог региона.

– Овогодишње 15. Међународно издање трке Београд – Бањалука биће спектакуларно, због најаве великих светских тимова. Мислим да најјача екипа долази из Шпаније. Они су нам највећи конкуренти на самој трци. Велика очекивања имамо од наше репрезентације са нашим капитеном Марком Даниловићем. Трка је конципирана да за сваког има по нешто и за брзог возача и спринтера. Етапа у Шапцу је равничарска, тако да у центру града очекујемо велики број гостију. Захваљујем се граду Шапцу што је после 14 година препознао значај ове манифестације. Мени као Шапчанину који је своје прве бициклистичке кораке направио  је веома драго што је овај град постао етапно место – рекао је спортски директор трке Саша Гајичић.

Директор трке Владимир Куваља, изразио је велику захвалност руководству Града Шапца на гостопримству.

Трка Београд – Бањалука је, по речима Кувеље, „ наш понос, пре свега највећи догађај у Републици Српској и Босни и Херцеговини, а данас један од највећих догађаја и у Србији“.

- Петнаест година слободног проласка границе, петнаест година заустављања саобраћаја захтева озбиљан рад и добру сарадњу на свим нивоима. Није лако организовати овакав догађај, али већ деценију и по то успевамо – каже Куваља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)