ЉУБОМИР ОБРАДОВИЋ ЗА "НОВОСТИ": Нису смели да ме смене

С. КРСТОВИЋ

25. 03. 2021. у 08:45

ЉУБОМИР Обрадовић сматра да нови Управни одбор РС Србије није имао храбрости да га крајем децембра или почетком јануара смени са места селектора женске селекције и преузме одговорност за учинак на квалификационом турниру за одлазак на Олимпијске игре у Токију.

ЉУБОМИР ОБРАДОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Нису смели да ме смене

FOTO: EPA

Искусни стручњак подвлачи да је сада, када у Ђеру виза није извађена, најлакше бити паметан и њега означити као јединог кривца.

- Доста је напада на мене, ко је одговоран за ово, за оно, доста се ради против рукомета, јер не би требало на ружан начин смењивати селектора. То што излази у поједним медијима је испод сваког нивоа. Ако нисте задовољни, то се ради на господски начин, без обзира на успехе или не. ОК, идемо на измене, да рукомет не потоне још више - прича у даху, за "Новости", Обрадовић.

Трофејни стручњак сматра да је ново руководство на челу са председницом Миленом Делић имало доста времена да преломи:

- Сматрам да нису имали храбрости да то ураде, јер шта би било да су ме сменили, а нови селектор не одведе репрезентацију у Токио. Рекли би им вероватно, што сте мењали Обрадовића... Зато су, по мени, жртвовали одлазак на ОИ. А ако су били убеђени да ја нисам способан, што то нису урадили на време, преузели одговорност и стали пред јавност. Најлакше је бити паметан када се све заврши. Велика је обавеза, част бити селектор, тренер у Србији, али и истрпети пљувања. Звезди сам донео три титуле, па су ме сменили. Са јуниорима сам узео европско злато, сменили су ме када смо се вратили. И то уз исту матрицу. Немам проблем, дошла је нова власт, промените, само немојте да вам је крив Љуба - подвлачи Обрадовић.

КАЖИТЕ КО ВАМ ВАЉА!

- НЕ може екипа да буде психички спремна када је растројена. Мења се, не мења се селектор, ко ће доћи, шта ће бити са нама... Нека иде селектор ми ћемо остати. Имамо пример Саше Бошковића, који је са њима освојио светско сребро и биле су против њега. Мени су разлози небитни. Смењен је Бошковић, смењена Драгица Ђурић. Дошао сам ја, не ваљам ни ја. Онда кажите ко вам ваља - изричит је Обрадовић.

Познати тренер истиче да је ових дана имао довољно времена да врати филм из последње четири године и да су му сада неке ствари јасније. Даме је први пут водио на СП 2017. у Немачкој, па на ЕП 2018. у Француској, али је осетио да су девојке предане репрезентацији тек у баражу за одлазак на СП 2019. у Јапану, када су у Зрењанину "разнеле" Пољску...

- Та еуфорија се пренела на СП у Јапану, где смо после меча са Норвешком доживели да њихов тренер јавно изјави да Србија има најмаштовитији, најинвентивнији, најбољи напад на СП. Ту су девојке биле концентрисане, направиле одличан резултат, биле шесте у свету. Видим сада да за неке то није успех. Да смо квалификације играли марта прошле године, из те јапанске еуфорије, имали бисмо више шанси него сада.

Због пандемије девојке се нису окупљале годину дана, све до ЕП у децембру прошле године у Данској, где су имале велике проблеме због позитивних тестова...

- Пре ЕП почињу приче око смене председника Ђурковића, доласка нових људи у УО. И ту почињу нека померања, која су се видела у Данској. Не бих да се вадимо на корону. На старту смо победили светске првакиње Холанђанке, јер смо их изненадили игром седам на шест, што се сада критикује. Говоре да сам застарео тренер, превазиђен, а пре две године био сам у конкуренцији пет најбољих тренера на свету - објашњава Обрадовић.

Познати тренер сматра да критике да није имао тренера голмана, кондиционог тренера нису умесне:

- Ја сам, ипак, магистар физичке културе, предавач на семиниру око кондиционих припрема. Шта ћу ја да радим ако имам кондиционог тренера. А да ли има пара за кондиционог тренера, тренера голмана о томе нико не прича.

ПРОМЕНИО БИХ СВЕ, ПА И СЕБЕ

ОДЛАЗЕЋИ стратег Србије признаје да се није повукао после неуспеха на ЕП у Данској, јер је мислио да је на лош пласман доста утицала корона. А на питање шта би он урадио да је у позицији новог УО, јасно одговара...

- Да сам на њиховом месту, ја бих сменио све које је поставио Ђурковић. Сменио бих и себе. Постављаш своје људе, тренере, ја ту немам никакав проблем. То је реалност, то је живот. Али, достојанство мора увек да постоји.

Обрадовића су погодиле приче да псује и вређа играчице на тренинзима.

- Можете да окренете било ког играча или играчицу које сам тренирао у прошлом и овом веку и питате када је Љуба Обрадовић опсовао. То не постоји у мом речнику - изричит је Обрадовић.

Негира и да није имао комуникацију са играчицама:

- На припремама сам девојкама говорио да им недостаја снага шута, одбрана један на један, сарадња са пивотменом, крилом, кондиција. Пошто ниједна не игра у земљи, предлагао сам им да са својим тренерима договоре да раде пола сата дуже на надоградњи. Када је нека била повређена, интересовао сам се за њено стање. Звао сам и повређене играчице у репрезентацији, због атмосфере...

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)