ХАНА ВАРГА ЈЕ ЂОКОВИЋ У СТОНОМ ТЕНИСУ – ВРАЋА СВАКУ ЛОПТИЦУ!

ПРОМО

01. 03. 2021. у 17:00

ХАНА ВАРГА ЈЕ ЂОКОВИЋ У СТОНОМ ТЕНИСУ – ВРАЋА СВАКУ ЛОПТИЦУ!

Промо

Отац шестогодишње девојчице из Сенте, Кристијан Варга: Хвала компанији Моззарт која нам је омогућила професионални сто и услове да развијемо њен таленат

Стони тенис је један од технички најзахтевнијих спортова који изискује изузетну концентрацију, перцепцију, упорност, истрајност, координацију руке и ока, брзу реакција, физичку спрему... Обично се све то усавршава читаву деценију, а Хана Варга из Сенте са само шест година враћа лоптицу као Новак Ђоковић са оним великим рекетом! Чланици СК Ада није довољно да сваки дан путује 15 километара на тренинге, па наставља да ради и код куће, а у соби сада има прави професионални сто који јој је донирала компанија Моззарт.

Ханна Варга фром Сербиа ис а 6 анд а халф yеар табле теннис траининг - YоуТубе

О њеном таленту увелико се прича и ван варошице на обали Тисе, јер ниже победе у старијој конкуренцији по Војводини.

- Веома смо захвални компанији Моззарт која је прва препознала њен таленат и омогућила нам основне услове за рад - истиче отац Кристијан Варга. - Због епидемије је често приморана да тренира код куће, са старијом сестром Викторијом. Тако је и заволела овај спорт, када смо старија ћерка и ја неуморно играли на старом столу. Хана је имала само четири године, али је желела и она да се опроба, јер је копирала сестру у свему. Па смо јој ставили палету како би била виша и могла да дохвати сто.

Промо

 

Ова упорна девојчица израсла је преко ноћи у нову наду олимпијског спорта, јер је са првим замахом било јасно да пинг-понг за њу није дечја игра.

- Показао сам јој како се држи рекет, а она је погодила први ударац. Онда и сваки следећи. Било ми је невероватно да дете од четири године уопште успева да погоди лоптицу. Играли смо по 10-15 минута, а она је све више почела да враћа лоптицу у другу страну. Нисам могао да верујем својим очима, па сам морао да снимим.

Варга Ханна 6 yеарс табле теннис траининг - YоуТубе

Ти снимци су увелико на јутјубу, а на специјализованим иностраним каналима људи остављају коментаре одушевљења. Један од њих је био и да је Хана Варга Ђоковић стоног тениса...

- Тај нас је посебно насмејао. Никада нисам желео да намећем нешто деци, сматрао сам да је 10-15 минута довољно да игра сваки дан, али она је упорно тражила више. Ја сам почео све више да се информишем, гледао сам клипове како у Кини тренирају. Али, било је очигледно да су јој потребни клуб и права такмичења.

Варга Ханна фирст голд медал 5 аге - YоуТубе

Већ на првом освојила је – злато!

- На надметању у Новом Саду је била једна категорија до 7 година, а Хана је однела победу са пет и по. Одмах је добила елан да тренира још више, па је уследила тријумф и у Чоки, у конкуренцији од 7 до 9 година. Тренери су били одушевљени снимцима и рекли да игра стони тенис као да има десет година. Она побеђује и одрасле људе који су аматери, али знају да играју добро. После првог такмичења је било важно да изаберемо клуб где може најбоље да развија вештине и то је био стонотениски клуб Ада.

Промо

 

СВАКИ ДАН ПИТАЛА ЗА СТО

У стонотениском клубу Ада су запањени њеним талентом и брзином којом напредује, а отац Кристијан се потрудио да се све остане забележено. На првом месту – осмех његове ћерке док игра.

- Претраживали смо на интернету, али нисмо успели још да нађемо некога да барем приближно добро игра у том узрасту. И онда сам решио да јој обезбедим најбоље услове за тренинг. Када је чула да ће добити сто од Моззарта, сваки дан ме је питала да ли је стигао. Сада коначно може да ради и код куће, што нам је много важно у периоду када не можемо да путујемо. Током ванредног стања прошле године, она је највише напредовала, јер смо по цео дан играли стони тенис, нисмо имали шта друго да радимо – кроз осмех закључује отац овог чуда од детета из Сенте, коме је Моззарт омогућио да још више развија своје вештине.

ТРЕНЕР СМАТРА ДА НАПРЕДУЈЕ НЕВЕРОВАТНОМ БРЗИНОМ

Хана сваки дан путује 15 километара на тренинге у СК Ада, а тамо је тренира Тот Калочаи Саболч.

- Дуго се бавим овим послом, али још нисам видео овакав таленат. Жао ми је што због епидемије тренутно нема турнира, верујем да би побеђивала и у старијој конкуренцији, јер невероватном брзином напредује. Експлозивна је, брза, али оно што највише изненађује је то што са само шест година даје 100 одсто на сваком тренингу - рекао је Саболч.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Kalesu

01.03.2021. 20:24

Mali biser, koga treba sačuvati i odgajati, da u budućnosti postane veliki šampion. Mnogo takvih, i u mnogim drugim sportovima, smo ispustili zbog uslova rada i treniranja (ne mislim samo na finansije). Najbliža, odavde sa severa Srbije, je Mađarska, koja ima veliki broj, mnogo boljih objekata, čak i po manjim mestima. Navijamo za Hanu!