НИСУ РУСИ ЈЕДИНИ: МОК разматра условну казну за Италију за ОИ у Токију

Новости онлине

26. 01. 2021. у 08:42

НИСУ РУСИ ЈЕДИНИ: МОК разматра условну казну за Италију за ОИ у Токију

Фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

МЕЂУНАРОДНИ олимпијски комитет (МОК) размотриће наметање условне казне италијанском тиму за Олимпијске игре у Токију, због мешања власти у рад Италијанског олимпијског комитета (ЦОНИ).

Како је данас саопштено, МОК је оспорио оснивање владине нове организације "Спорт е Салуте", која је формирана почетком 2019. године за управљање финансијама спорта у земљи. Новац је претходно контролисао огранак ЦОНИ.

"Олимпијска повеља категорички забрањује да Олимпијским комитетом управља влада, а тренутно је Спорт е Салуте оперативна грана Владе", рекао је председник ЦОНИ Ђовани Малаго.

Могуће казне МОК могле би да укључе и забрану интонирања италијанске химне у Токију и наступ без државних обележја.

Међународне спортске организације МОК и Међународна фудбалска федерација (Фифа) забрањују властима земаља да се мешају у рад Савеза и могу да суспендују репрезентације из такмичења.

Кувајт се на Олимпијским играма у Рио де Женеиру 2016. године такмичио под именом "Независни олимпијски спортисти", под олимпијском заставом и уз олимпијску химну, због сличног случаја какав је сада у Италији.

Русија је на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу 2018. године учествовала под именом "Олимпијски спортисти из Русије" због допинг скандала.

ЦОНИ води сав спорт у Италији и одлучује како да се поделе милиони долара државних средстава за сваку спортску федерацију у земљи. Сада је за то задужен "Спорт е Салуте", са 280 милиона евра за 2020. годину.

ЦОНИ нема проблем са питањем финансирања, већ са мешањем власти у изборне процедуре и способности да контролише своје особље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)