КОЛИКО ЗАРАЂУЈУ СУДИЈЕ? Врти се у глави од цифара и силних нула које стоје иза јединица, двојки или тројки...

Н.И. - С. К.

17. 01. 2021. у 13:42

КОЛИКО ЗАРАЂУЈУ СУДИЈЕ? Врти се у глави од цифара и силних нула које стоје иза јединица, двојки или тројки...

EPA/NUNO VEIGA

ПОСЛЕДЊИХ година смо се сити начитали прича о томе колике силне милионе зарађују неке од највећих спортских звезда. Од голфера, преко кошаркаша, фудбалера, тенисера, па до возача Формуле 1. Врти нам се у глави од цифара и силних нула које стоје иза јединица, двојки или тројки...

Међутим, нису само играчи на терену једини актери мечева. Има и оних који са њима деле исти простор на трави и паркету, или седе у удобним столицама покрај терена или базена. Ово је прича о спортским судијама и њиховим зарадама у Србији или ван граница наше земље. Ово је прича о томе како су дневнице у различитим спортовима такве, као да их некоме деле мајка, а некоме маћеха!

Кренимо од мање популарних спортова. Знате ли да одбојкашке судије у домаћој Суперлиги зарађују 8.500 динара по мечу, а њихове колеге, линијски арбитри тек по 1.700 динара. На међународним такмичењима дневница је сто евра (по дану), а пошто најчешће проведу и три дана у путу, плаћени су им и превоз и смештај.

Ватерполо судије зарађују 10.000 у домаћој Суперлиги, 5.600 динара у Првој А, а 4.000 у Првој Б лиги. Када суде регионалну лигу, такса је сто евра за главне арбитре, а гол-судије имају по 20 евра. Када се иде на веће међународне мечеве, такса је такође сто евра, али уз плаћен пут и смештај.

У кошарци ствари стоје мало боље. Евролигашке судије могу да зараде и до 1.000 евра по мечу, уз плаћене трошкове пута и смештаја. У Еврокупу је тај износ око 800, а у Јадранској лиги до 500 евра.

У фудбалу, као убедљиво најпопуларнијем спорту ствари стоје много боље. Најбољи пример је суђење Лиге шампиона и одмах треба појаснити да у фудбалу постоје јасно рангиране судије по квалитету. Тако они најбољи главни арбитри могу да зараде између 4.500 и 5.000 евра по једном мечу, уз све плаћене трошкове смештаја и превоза. Помоћници зарађују на мечевима ЛШ између 1.800 и 2.500 евра.

У домаћој Суперлиги таксе такође нису лоше. Главни судија по мечу у домаћој елити заради 54.000 динара, а помоћници 33.000 динара и само покривају трошкове свог превоза или евентуалног смештаја. У рангу ниже, у Првој лиги Србије главни арбитри зарађују 33.000, а помоћници 22.000 динара.

Када следећи пут чујете колико зарађују Роналдо, Меси, Надал, Леброн Џејмс или нека друга велика спортска звезда, сетите се приче о спортским судијама јер су они у ствари једини људи без којих не може да почне ниједна утакмица на овом свету!

ИЗ СТОЛИЦЕ ДО ПУНОГ ЏЕПА

ТЕНИСКЕ судије, удобно смештени у своје столице поред терена, имају такође различите зараде. Најбољи арбитри зарађују 1.500 евра по "обичном" АТП мечу, а на гренд слем турнирима имају накнаду од 5.000 евра, уз плаћен пут и смештај. Ово су таксе за суђење мушкарцима.

За женске мечеве је такса 750 евра, а за гренд слем турнире 1.500 евра по мечу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)