СПЕКТАКЛ НА ТОЧКОВИМА: У недељу почиње 43. Дакар рели

Бета

01. 01. 2021. у 13:29

НАЈПОЗНАТИЈИ рели на свету, Дакар, почиње у недељу у Саудијској Арабији, упркос пандемији корона вируса и контроверзама у вези са поштовањем људских права у том краљевству.

СПЕКТАКЛ НА ТОЧКОВИМА: У недељу почиње 43. Дакар рели

Фото архива ВН

Рели Дакар ће се другу годину узастопно одржати у Саудијској Арабији, уз учешће 555 такмичара. Возиће се 12 етапа дугих 7.500 километара од старта до циља у Џеди, на обали Црвеног мора.

Организатори су страховали за 43. издање такмичења, пошто су око 10 дана пре почетка саудијске власти наредиле затварање граница због појаве новог соја корона вируса.

"Имао сам врло лошу ноћ када да сам то чуо. Да ли ће се одржати Дакар, то је било питање. На срећу, сутрадан смо добили уверавања надлежних", рекао је директор трке Давид Кастера.

Организатор релија Дакар, компанија АСО, организовала је чартер летове током божићних празника како би такмичари и опрема на време стигли у Џеду, након отказивања комерцијалних летова.

Велики изазов био је направити и здравствени мехур за све учеснике, механичаре и новинаре, уз обавезне ПЦР тестове после дводневне изолације у хотелу.

Двоструки победник Дакара Нани Рома морао је да промени сувозача, након што је Дани Оливеирас био позитиван на тестирању на корона вирус пре него што је кренуо на пут у Џеду.

Бројне организације за заштиту људских права критикују Саудијску Арабију због непоштовања права и редовно негодују због организовања спортских манифестација у том краљевству.

Од најпознатијих имена светског релија, у Дакару ће се такмичити бранилац титуле Карлос Саинц, затим Себастијан Леб, Нани Рома, Стефан Петерхансел, Рики Брејбек, Тоби Прајс.

Такмичење у Дакару завршиће се 15. јануара, 12. етапом у Џеди.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)