ТУЖНА ВЕСТ: Преминуо Иван Седлак - некадашњи председник шаховског савеза Србије

Novosti online

04. 12. 2020. у 20:16

ТУЖНА ВЕСТ: Преминуо Иван Седлак - некадашњи председник шаховског савеза Србије

ФОТО: Шаховски савез Србије

Шаховском Војводином и Србијом великом брзином прострујала је тужна вест: борбу са кратком и тешком болешћу није издржао шаховски функционер, прегалац, али пре свега заљубљеник Иван Седлак.

Вероватно да не постоји шахиста, тренер, судија или организатор у нашој земљи, који није имао прилику да са Иваном сарађује или барем да са њим разговара о шаху. Утисак код свих је исти: поред породице, шах је био Иванов универзум.

По струци правник, Иван Седлак је током своје дугогодишење каријере обављао многе одговорне дужности. Био је окружни јавни тужилац, затим председник суда, а у једном мандату био је и министар без портфеља у Влади Србије, задужен за људска и мањинска права. У више мандата био је председник Буњевачке матице, а због великих заслуга у раду те институције, 2017. године именован је за њеног почасног председника.

Још као 30-годишњак први пут је, почетком 80-тих, изабран за председника Шаховског савеза Југославије, у време када је шах био изразито популаран у тадашњој великој држави. Други пут ову дужност обављао је на почетку 21. века, и у веома сложеним и личним и друштвеним околностима, успео да сачува пољуљани шаховски брод на површини.

Остаће запамћен као организатор изузетно успешних и значајних међународних и домаћих шаховских манифестација у Суботици, па му је призната титула међународног организатора ФИДЕ. Ипак, међу свим турнирима, међузонски турнири 1987. године за мушкарце и 1991. године за жене, учествовали су у озбиљном исписивању историје шаха, а Иванов допринос у организацији био је немерљив. Из тог времена остала су његова шаховска пријатељства са тадашњим председником ФИДЕ Флоренсиом Кампоманесом и његовим замеником Геориосом Макропулосом.

Смрт је Ивана Седлака затекла у улози спортског директора ШК "Спартак", али без обзира на којој се функцији у клубу налазио, није штедео енергију да очува углед шаховском колективу дуге традиције. Било је на том путу проблема, али Иван није посустајао и иза себе оставља "Спартак" као организован клуб предвођен његовим Николом, изузетним играчем, али и доказаним тренером.

Иван Седлак је пре свега био шахиста. Имао је титулу мајсторског кандидата, и био је редован учесник готово свих шаховских дешавања у Суботици. Наступао је за многе клубове, као омладинац за НШК и "Спартак", касније за БШТК из Бачке Тополе, "Палић", а последњих година за "Пензионер" из Суботице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)