СВЕТСКИ РВАЧКИ КУП У БЕОГРАДУ: Да будемо пример другима

Г. КЕЛИЋ

29. 11. 2020. у 21:19

СВЕТСКИ РВАЧКИ КУП У БЕОГРАДУ: Да будемо пример другима

FOTO: Arhiva novosti

ЗБОГ пошасти зване вирус корона, Београд неће у децембру бити домаћин СП у рвању, како је првобитно било планирано, јер је због неиспуњеног предуслова које је одредила Светска рвачка федерација оно отказано.

Ипак, пронађена је алтернатива у Светском купу (12-18. децембар), па ће рвачки свет, ипак, доћи у српску престоницу. По угледу на кошаркашку НБА лигу и друге, такмичење ће се одржати у такозваном балону, моделу који се показао као веома успешан у пандемијским условима.

Колико је то захтеван и незахвалан задатак у години коју је обојила пандемија, али уједно и шанса за поновно оживљавање тог борилачког спорта после скоро годину дана без великих такмичења, за "Новости" говори председник РСС Жељко Трајковић.

- Искористили смо последња два месеца да припремимо све што се тиче санитарних мера. По препоруци СЗО, наших државних органа и Светске рвачке федерације, спортисти ће се налазити у "балон систему". Биће потпуно изоловани од доласка у нашу земљу до краја такмичења. Сваки борац ће морати да има негативан ПЦР тест пре доласка, као и други који ће урадити пре почетка купа.

- Такмичење ће бити на Сајму, у Хали 1 и 4. Требало је првобитно да се одрже СП за сениоре и јуниоре, али због проблема са транспортом и компликација око карантинских мера по повратку, услед чега је интересовање такмичара било слабо, она су нажалост отказана. Ипак, верујем да ћемо бити пример свима како једна овако велика манифестација може успешно да се одржи у оваквим условима у којима живимо - истиче и сам некада сјајни рвач, а сада први човек српског рвања.

Ипак, лошу страну представља чињеница да публика неће моћи да увелича један овакав догађај, који ће послужити као лепа промоција рвачког спорта у Србији.

- Неизмерно нам је жао што неће бити гледалаца, ал ће сигурно бити ТВ преноса. Имамо заинтересованих навијача из бивших совјетских република и азијских земаља који би желели да дођу, међутим, ми ту не можемо ништа да предузмемо. Тиме бисмо имали знатан финансијски ефекат, али здравље је, ипак, најважније - у лепом људском тону завршава Трајковић.

И ЈЕДНА МЕДАЉА ЈЕ УСПЕХ

ЗА поједине репрезентативце Србије, попут Давора Штефанека, биће ово идеална прилика да ставе тачку на успешну каријеру, док ће други, они млађи, имати шансу за сјајан почетак.

- Кад год се на великом такмичењу освоји барем једна медаља, мислим да би требало да будемо задовољни. Сви су у пуном тренингу, вредно су радили и повреде су их заобишле. Тешко је направити неку прогнозу, пошто су сви рвачи практично годину дана без провере, тако да ниво форме није лако одредити. Нисмо били у прилици да припреме одржимо као иначе, с обзиром на целокупну ситуацију. Али, како нама, тако и свима осталима - закључује Трајковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)