ИГРЕ УЈЕДИНИЛЕ РЕГИОН: Највише медаља деци из Србије!

Novosti online

24. 10. 2020. у 11:48 >> 12:09

СВЕЧАНА церемонија затварања Спортских игара младих уприличена је данас у Сарајеву, уз поштовање свих епидемиолошких мера, доделом медаља такмичарима из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске.

ИГРЕ УЈЕДИНИЛЕ РЕГИОН: Највише медаља деци из Србије!

ФОТО: Тањуг

Међународна завршница Игара је ове године по први пут из Сплита пресељена у Сарајево, а разлог је тај што СИМ породица обележава велики јубилеј - 10 година постојања Игара у БиХ.

Сусрет у Сарајеву сјајна је прилика да сви дечаци и девојчице из региона заједно прославе десети рођендан Игара, а долазак Игара у Сарајево посебно је симболичан због тога што је управо у овом граду пре 36 година заблистао олимпијски пламен, а Спортске игре младих конципиране су по узору на ОИ.

Поруке олимпизма скоро четири деценије касније поново путују у свет из Сарајева захваљујући деци из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске.

СИМ-овци у луксузном хотелском комплексу на Илиџи бораве од 20. до 24. октобра, колико траје и Међународна завршница, а 21. и 22. октобра одржана су финална такмичења у свих десет СИМ спортова.

Деца су се тако такмичила у шаху, тенису, рукомету, уличној кошарци, атлетици, одбојци, одбојци на песку, стоном тенису, малом фудбалу и игри између две ватре.

Поред тога што су на спортским теренима показали велики таленат, СИМ-овци, као и сваке године, уживају и у дружењу и доброј забави, одговорно се придржавајући свих мера заштите од коронавируса које су на снази.

Делегација Србије у Сарајеву броји око 270 чланова, а на такмичењима су нашу земљу представљали рукометаши, финалисти у игри између две ватре, тенисери, стонотенисери, шахисти, фудбалери, одбојкаши, кошаркаши, одбојкаши на песку и атлетичари из Ниша, Пријепоља, Краљева, Куршумлије, Сремске Митровице, Крагујевца, Чачка, Крушевца, Новог Сада, Кикинде, Сурдулице, Босилеграда, Београда, Алексинца, Шапца, Прибоја, Обреновца, Нове Вароши, Сокобање, Чајетине и Челарева.

Србија и те како има разлога да се поноси, будући да су такмичари из наше земље у укупном пласману освојили убедљиво највећи број медаља - чак 37 и то 16 златних, 11 сребрних и 10 бронзаних.

СИМ-овци из Хрватске у своју државу се враћају са 24 медаље: 6 златних и по 9 сребрних и бронзаних, а Босни и Херцеговини је на овом финалу припало 16 медаља: 4 златне и по 6 сребрних и бронзаних.

Међутим, за разлику од претходиних година, Организациони одбор Спортских игара младих одлучио је да овог пута сви СИМ-овци који су учествовали на Међународној завршници, без обзира на пласман добију - златне медаље.

Они су, како је објаснио Здравко Марић, оснивач и председник Организационог одбора Спортских игара младих, најсјајније одличје заслужили захваљујући својој упорности, вредном раду, одговорности и пре свега љубави према Играма која их је мотивисала да ни ове године, када су услови за организацију такмичења били отежани због пандемије, ипак не одустану од учешћа у својој омиљеној манифестацији и да притом стигну све до највишег ранга такмичења. Они су заиста златна деца којом се ових дана поноси цео регион.

"Изненађен сам до максимума условима у којима су реализоване Спортске игре младих у Сарајеву. Нисам ни знао да на подручју наше бивше државе постоји овакав центар са феноменалним смештајним и спотским капацитетима. Захваљујем се власнику целог комплекса на свему што је учињено да би ово финале протекло на најбољи могући начин. Међутим, нећу крити да бих свакако више волео да је финале одржано у Сплиту, јер мислим да деца већ годинама, без обзира на луксузан смештај и сјајне услове за такмичења које имају у Сарајеву, ипак воле да се друже у Сплиту и да су већ навикла да сваког лета заједно летују, обилазе град и уживају у свим лепотама Сплита", рекао је Здравко Марић.

"Надам се да ћемо следеће године имати прилику да у Сплиту заједно прославимо велики јубилеј: 25 година постојања Игара и да приредимо међународно финале и славље на високом нивоу како и доликује манифестацији која траје већ четврт века. Поносан сам на наше екипе из све три државе и на чињеницу да смо ове године уопште дошли до међународног финала. Одржали смо традицију и доказали да смо у организационом смислу спремни и за највеће изазове. Користим сваку прилику па и ову да се посебно захвалим Влади Републике Србије и канцеларији председника Александра Вучића, јер да немамо тако снажну политичку и инфраструктурну подршку у Србији, ми сигурно не бисмо успели да Игре реализујемо са таквим успехом", истакао је Здравко Марић честитавши колегама из Босне и Херцеговине десети рођендан Игара.

Томе шта је Играма у све три земље дало додатни ветар у леђа како би, упркос отежаним условима због пандемије, ипак допловиле до Велике међународне завршнице, нешто више је рекла Ивана Јовановић, председница Дунав осигурање Спортских игара младих Србије.

"СИМ је једна велика фамилија која дише као један и, као што каже слоган овогодишњег финала: „Заједно смо као један тим“. Заједно смо дефинитивно јачи, и захваљујући томе смо и ове године у све три земље успели да покажемо снагу Игара. Имали смо много препрека које су нас све задесиле, а тичу се борбе против ковида 19, али успели смо да их превазиђемо. Спартански смо се придржавали свих епидемиолошких мера у све три државе, деца су била изузетно одговорна и успели смо да наше планове и програме реализујемо без иједног проблема.", рекла је Јовановић.

Она је истакла да је иза свих једна тешка, специфична и захтевна сезона, али и пођеднако лепа, феноменална, са много сјајних утисака и са безброј осмеха на дечјим лицима, што је нама заправо и најбитније.

"Поносна сам на децу Србије будући да смо освојили највећи број златних медаља ове године у Сарајеву. Искористила бих прилику да се захвалим и да честитам свим СИМ-овцима који су учествовали на Играма у Србији, као и свим родитељима, координаторима, тренерима, свим представницима локалне самоуправе и пре свега пулу наших спонзора на челу са компаноијом Дунав осигурање која је наш генерални спонзор. Сви заједно смо успели да направимо прави спектакл. Круна сваке наше сезоне је Велика међународна завршница, која је ове године по први пут у Сарајеву и ја нашим колегама из Босне и Херцеговине и овом приликом од срца честитам велики јубилеј. Ми смо у Србији ове године прославили свој седми рођендан и поносни смо на сезону Игара у Србији, у којој је учествовало преко 72.000 деце", истакла је Ивана Јовановић.

Као што је познато, Спортске игре младих су највећа манифестација аматерског спорта у Европи, чији је основни циљ промоција здравог начина живота и пријатељства. Ово је 24. година реализације Игара у Хрватској, десета у Босни и Херцеговини и седма у Републици Србији.

Учесници на Играма су деца основношколског узраста са територије Републике Србије, Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, која не морају бити активни спортисти, већ само љубитељи дружења и здравог начина живота.

Од оснивања до данас, на Спортским играма младих је учествовало око 2 милиона учесника. На свим нивоима такмичења, као и осталим активностима у све три земље, за децу је све бесплатно.

Вредност пројекта Игара су препознале многе институције и бројни угледни појединци из спортског, културног и јавног живота, како региона тако и Европе.

Посебну подршку СИМ-овцима пружају и амбасадори Игара: Немања Матић, Лука Модрић, Александер Чеферин, Миралем Пјанић, Един Џеко, Јоханес Хан, Предраг Мијатовић и многи други.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)