МОК ОБРИСАО СПОРНИ ТВИТ: Извињавамо се онима који су се осетили увређеним због филма о ОИ

Бета

24. 07. 2020. у 20:26

МОК ОБРИСАО СПОРНИ ТВИТ: Извињавамо се онима који су се осетили увређеним због филма о ОИ

Фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

МЕЂУНАРОДНИ олимпијски комитет (МОК) извинио се данас и обрисао је поруку на Твитеру, коју су неки протумачили као прославу домаћинства Олимпијских игара 1936. године у нацистичкој Немачкој.

Обележавајући годину дана до почетка Олимпијских игара у Токију, МОК је у четвртак на Твитеру поставио филм о првој штафети олимпијске бакље на путу до стадиона у Берлину.

- Извињавамо се онима који су се осетили увређеним због филма о Олимпијским играма у Берлину 1936. године. Обрисали смо филм, који је био део серије филмова који представљају поруку јединства и солидарности, са нашег олимпијског Твитер налога - наводи се у саопштењу.

У коментарима испод те објаве, корисници Твитера су изразили изненађење због објаве филма са Игара у Берлину, а неки су навели да МОК-у недостаје свест о историји. Коментарима се прикључио и званични налог музеја у концентрационом логору у Аушвицу, преко којег је послата порука да је "нацистички режим две недеље камуфлирао свој расистички и милитаристички карактер".

- Искористио је Игре како би импресирао стране гледаоце сликама мирне и толерантне Немачке - навели су.

У поруци који је поставио МОК види се и тамнопути амерички атлетичар Џеси Овенс, који је освојио четири златне медаље у Берлину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)