ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ИЗВЕШТАЈ О ЗЛОСТАВЉАЊУ МЛАДИХ СПОРТИСТА У ЈАПАНУ: Последице иду до самоубиства

Новости онлине

21. 07. 2020. у 14:38

ИЗВЕШТАЈ о физичком, сексуалном и вербалном злостављању младих јапанских спротиста објављен је у недељи у којој је требало да почну Олимпијске игре у Токију.

ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ИЗВЕШТАЈ О ЗЛОСТАВЉАЊУ МЛАДИХ СПОРТИСТА У ЈАПАНУ: Последице иду до самоубиства

Илустрација фото: ЕПА

Извјештај „Хјумен рајтс вочца”, под насловом "Добио сам толико удараца да их не могу набројити - злостављање деце спортиста у Јапану", располаже са низом различитих начина малтретирања најмлађих.

Више од 800 спортиста из 50 спортова, укључујући олимпијце и параолимпијце, учествовало је у овом истраживању. Сазнаје се да су млади људи ударани по лицу, ногама и разним предметима попут палица, рекета или бамбусових штапова, дављени су, лишени воде, али и сексуално злостављани и узнемиравани.

Као последице свих ових малтретирања установљене су депресија, доживотна траума, самоубиства...

- Спорт је у Јапану узрок бола, страха и невоље. Учествовање у спорту требало би деци да пружи радост играња, као и прилику за физички и ментални развој и раст. Међутим, у Јапану су насиље и злостављање често искуство деце спортиста – пише у извештају.

Јапан је увео реформе за уклањање физичког кажњавања у спорту, познатог као таибатсу, али је „Хјуман рајтс вочц” утврдио је да су те реформе необавезне "смернице", а не обавезујућа правила, те да је напредак "неуједначен и није надгледан, као и да не постоји обвезно извештавање о притужбама због злостављања“.

- Све док спортски савези и школе штите тренере насилнике, деца неће бити сигурна – рекла је директорка организације која је истраживала ову тему Минки Ворден.

Међународни олимпијски комитет је признао извештај „Хјуман рајтс вочца” и поручио како су "злоупотребе супротне вредностима олимпизма, који позива на поштовање свих учесника у спорту".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)