ОЛИМПИЈСКИ КОМИТЕТ СРБИЈЕ СУСПЕНДОВАО ВЕСЛАЧКИ САВЕЗ! Хитна акција због заштите квалификованих веслачица и веслача за Олимпијске игре

Новости онлине

27. 05. 2024. у 12:11

На хитно сазваној седници Извршног одбора Олимпијског комитета Србије одржаној данас, покренут је поступак против Веслачког савеза Србије услед нарушавања Етичког кодекса Међународног олимпијског комитета због низа неправилности у раду у продуженом временском периоду. Веслачки савез Србије је до окончања овог процеса суспендован из чланства у Олимпијском комитету Србије.

ОЛИМПИЈСКИ КОМИТЕТ СРБИЈЕ СУСПЕНДОВАО ВЕСЛАЧКИ САВЕЗ! Хитна акција због заштите квалификованих веслачица и веслача за Олимпијске игре

ФОТО: ОК Србије

У саопштењу ОКС-а се наводи следеће:

"Светска веслачка федерација обратила се крајем прошле недеље Министарству спорта и Олимпијском комитету Србије писмом у коме захтева да се хитно реши ситуација у Веслачком савезу Србије.

У низу неправилности које прате рад ВСС кроз цео четворогодишњи олимпијски циклус, Светска веслачка федерација посебно истиче негативни контекст који је већ изазвао вишеструке штетне последице у организацији два велика веслачка такмичења у нашој земљи, наводећи Светски куп 2022. и Светско првенство 2023. Нетранспарентно деловање и велика дуговања ВСС довели су до одузимања Европског првенства 2025. године нашој земљи. Светска веслачка федерација посебно истиче чињеницу да су били приморани да донесу незабележену одлуку до сада и да суспендују Веслачки савез Србије (у јануару 2024. године), чиме је нашим веслачицама и веслачима у том тренутку било забрањено учешће на међународним такмичењима.

Догађаји пред почетак квалификационе олимпијске регате у Луцерну довели су до ситуације коју Светска веслачка федерација више није спремна да прихвати. Вођени дугорочним интересом за спортисте из Србије, Светска веслачка федерација навела је да је посвећена предузимању чврстих мера како би зауставила деловање ВСС које карактеришу као директне потезе на штету наших веслача. Посебно је апострофирана увредљива и претећа комуникација према званичницима Светске веслачке федерације од стране господина Душана Ковачевића, председника Извршног одбора ВСС која се догодила 20. маја 2024. године.

Светска веслачка федерација је врховним институцијама спорта у нашој земљи дала рок од месец дана за решавање ситуације у Веслачком савезу Србије. Као једну од мера уколико то не буде урађено, наводе могућу нову суспензију ВСС.

Да би се избегла ова ситуација и да би се заштитили наши најбољи веслачи и веслачице од могућих негативних утицаја на припреме и наступ на Олимпијским играма, Извршни одбор ОКС је на данашњој хитној седници на основу мишљења Статутарно–правне комисије, донео једногласну одлуку да покрене поступак против Веслачког савеза Србије због могуће повреде Етичког кодекса Међународног олимпијског комитета и да до окончања тог поступка суспендује ВСС из чланства. Ова суспензија се не односи на веслачице и веслаче који су учесници спортских програма ОКС који се такмиче на такмичењима у ингеренцији Олимпијског комитета Србије. Олимпијски комитет Србије ће надаље наставити директно да финансира припреме и наступе наших најбољих веслачица и веслача, како би се обезбедиле њихове несметане припреме за наступ на Олимпијским играма.

У наредним данима, Олимпијски комитет Србије ће у директној комуникацији са Министарством спорта и Светском веслачком федерацијом пронаћи најбољи и најбржи начин за решавање статуса веслачког спорта у домаћим и међународним оквирима, како би се заштитили спортисти Србије", наводи се у саопштењу ВСС-а.

БОНУС САДРЖАЈ

Књига о нашем асу која је изазвала велику пажњу носи назив "Новак, париске приче". Прођите уз Новака све његове емотивне тренутке у упознајте га у једном потпуно другом светлу. На 320 страница, илустрованих до сада невиђеним фотографијама, представљен је живот славног тенисера.

Кликните ОВДЕ и поручите још данас ово ремек-дело које ће вас одвести на најславније тениске терене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

СРБИ - НАЈЗГОДНИЈА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЕУРО 2024! Ево ко је најсекси фудбалер, али и како изгледа Топ 10 те листе! (ФОТО)

СРБИ - НАЈЗГОДНИЈА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЕУРО 2024! Ево ко је "најсекси" фудбалер, али и како изгледа Топ 10 те листе! (ФОТО)

У току је друго коло Европског првенства у фудбалу, а већ је изабран и "најсекси" играч ЕУРО 2024. На тој листи, веома високо место заузима и српски фудбалски репрезентативац. И не чуди: Србија је, "званично", екипа која је најзгоднија на овом шампионату Европе.

22. 06. 2024. у 14:18

Коментари (0)

ВЕЛИКИ ЉУБАВНИ ХОРОСКОП ЗА ЛЕТО 2024: Ко ће процветати, а коме звезде и неће бити баш наклоњене