РУСИЈА ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Олимпијски удар на "чудо од детета" добио нову епизоду

Новости онлине

08. 11. 2022. у 16:39

РУСИЈА и Украјина су ових дана (месеци) у центру пажље светске јавности због рата који се одвија од фебруара 2022, али један догађај који је спадао у најважније вести непосредно пред избијање тог сукоба, сада је добио наставак. И, Русија је прилично затечена.

РУСИЈА ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Олимпијски удар на чудо од детета добио нову епизоду

FOTO: Tanjug/AP

Подсетимо, у јануару је, током Зимских олимпијских игара у Пекингу, чуда на леду чинила 15-годишња руска клизачица Камила Валијева, која је била заслужна што је њена репрезентација освојила екипно злато, па се једва чекао нови наступ сензационалне девојчице, и то у појединачној конкуренцији.

Међутим, усред Игара, а после њених бравура у екипној конкуренцији, одједном се појавила најпре гласина, потом и информација у званичној форми да је "још у децембру она пала на допинг тесту, истина, само је први (од два узорка) био позитиван на недозвољену супстанцу".

Русија је, наравно, пласирање те вести усред олимпијског надметања, и то након већ једне освојене златне медаље (која није уручена, јер се баш пред церемонију информација појавила) то доживела као удар на себе. Нарочито је тамошњној јавности тешко падало то што је усред Олимпијских игара Валијева на суђењу које је Суд за спортску арбитражу из Лозане организовао у самом Пекингу, она морала седам сати да даје изјаву (непосредно пред жељени наступ у финалу појединачне конкуренције), мада је, руку на срце, то суђење било прилично професионално и брзо организовано, а одлука да се 15-годишњакињи дозволи да се бори за нову медаљу била праведна и правовремена, иначе би уследила дисквалификација.

Наравно, оставило је то трага на овој младој спортисткињи, која је пала на загревању, потом умало на леду завршила и приликом првог такмичарског скока, али у "великом финалу" није издржала под тим теретом. Трипут је пала и, сасвим очекивано, остала без високих оцена. А тиме и без медаље.

Борбу за олимпијски престо је завршила потпуно скрхана. Добила је, за њу скромна, 141,93 бода за "слободан наступ", што је био пети резултат за тај сегмент, што је уз онај из слобндног програма (82,16) било довољно тек за четврто место на Зимским олимпијским играма у Пекингу.

И, прича је тада требало да се приведе крају. Валијева да оде да одмори од свега, док се не "рашчивија" у Руској анти-допинг агенцији шта се тачно дешавало са младом спортисткињом, а неке друге девојке су славиле.

Међутим, откако је почео руско-украјински сукоб, у месецу после ЗОИ 2022, Светска анти-допинг агенција (ВАДА) решила је да опет умеша прсте у ову причу.

Наиме, прво је дато Руској анти-допинг агенцији (РУСАДА) да истражи цео случај, а онда јој је у октобру поручено да податке о томе обелодани и хитно их преда челницима ВАДА. Русија се, међутим, није јавно оглашавала о резултатима истраге, јер су и правила таква да такмичари до 16 година морају бити, што се јавности тиче, не што се такмичарског статуса, заштићени у допинг истрагама.

Данас је први човек ВАДА, Витолд Бунка, саопштио да је "упркос настојањима да се РУСАДА натера да што пре реши случај са Камилом Валијевом, напретка није било, па смо овај случај дали Суду за спортску арбитаржу".

Тужити руску страну што није обелоданила оно што не би ни смела, због заштите малолетног спортисте, Русија (судећи по првим интервјуима који објављују тамошњи медији, попут председника Центра за спорт и образовање који, у разговору за РИА Новости, назива ово "политичким ударом на Руску Федерацију") тешко прихвата као нормално. А за ВАДА је, са друге стране, сасвим нормално да се истражи до краја читава ситуација, односно да се бар доставе резултати истраге - да ли је, или није, било допинга и како је до првобитно позитивног једног узорка уопште дошло.

Како се завршило финале?

Уместо скрхане Валијеве, у први план су тада искочиле неке друге девојке. Пре свих нова олимпијска шампионка - 17-годишња Рускиња Ана Шчербакова, која није имала најбољи резултат у слободном програму, али јесте укупно...

Ана Шчербакова у олимпијском финалу у уметничком клизању ( FOTO: Tanjug/AP

... затим "сребрна" сународница Александра Трусова, која је после четвртог места у кратком програму (74,60) била најбоља у слободном (177,13), те је такмичење у Пекингу завршила као друга и то уз историјски програм (постала прва такмичарка која је у једном такмичарском наступу извела чак пет четвороструких скокова).

Александра Трусова, сребрна на Олимпијским играма у Пекингу / FOTO: Tanjug/AP

Бронза је припала Јапанки Каори Сакамото, која је у оба наступа била трећа (79,84 + 153,29, за укупних 233,13, што је за нешто више од девет бодова више од учинка 15-годишње Камиле Валијеве).

Каори Сакамото, трећа на Зимским олимпијским играма у уметничком клизању / FOTO: Tanjug/AP

 

Олакшавајућа околност - година рођења

Медицински налаз у коме се тврди да је у узорку Валијеве још давно пре почетка Игара пронађена супстанца триметазидин (која је саставни део лека за срчане тегобе), проглашен је на поменутом хитном заседању Суда у Пекингу недовољним, а "свакако закаснелим" да би се спектакуларна клизачица суспендовала из даљег такмичења.

Валијева је тест обавила пре пекиншких Игара, али као да се плански чекало да надметања почну па да се резултат објави. И то шест седмица након што је научницима био познат.

А када је тај тест, урађен у лабораторији у Стокхолму, обелодањен, Руси су већ освојили тимско злато, а чудесна Валијева се спремала да покори планету и у индивидуалном наступу.

Руска антидопинг агенција (РУСАДА) је, по аутоматизму, изрекла суспензију младој такмичарки, што мора да се уради када се појави позитиван допинг налаз, али је њена и жалба надлежних за тамошње уметничко клизање уродила плодом, па је од "својих" - добила зелено светло.

Међутим, Светска антидопинг агенција, Међународни олимпијски комитет и Међународна клизачка унија затражили су суспензију од Суда за спортску арбитражу, али...

Тамо су налетели на "Извините, али - не може".

У хитном заседању трочланог судског већа, и то у једном пекиншком хотелу, донета је одлука да се Валијевој дозволи да се такмичи.

Истакнуто је најпре да она спада у 'заштићене особе' по Светском антидопинг правилнику. По њему, такмичари који немају 16 година старости 'не могу званично да буду проглашени за криве за неки антидопинг прекршај'. 

ФОТО: ЕПА/ЕФЕ

Томе се додало да би "евентуално суспендовање девојке, која притом није ни била позитивна на недозвољене супстанце у Пекингу, могло да доведе до несагледивих последица, у датим околностима".

Суд је истакао и да је "проблематични" тест урађен још 25. децембра, а резултат није обелодањен до 8. фебруара, што је оцењено као "озбиљан проблем" по питању "правовремености", а тиме и смањена могућност Валијеве да припреми ваљану одбрану.

Руско злато и даље под знаком питања

У одлуци Суда се наговештава да би "накнадним, посебним истрагама" требало утврдити коначан поредак у екипном такмичењу.

Русија би, дакле, још увек могла да изгуби златну медаљу у тимском надметању клизача. Руси су, иначе, убедљиво добили конкуренцију (скупили су 74 бода, другопласирани Американци 65, а трећепласирани Јапанци 63; па и не чуди прилично "радовање" у америчким медијима после првобитног објављивања поменуте информације).

Остаје да се види да ли ће Валијева и остатак репрезентације Русије (коју чине чине још Марк Кондратјук, затим спортски пар Анастасија Мишина и Александер Галијамов, те плесни тандем Викторија Синицина - Никита Кацалапов) остати олимпијски шампион, или ће им накнадном одлуком надлежних спортских инстанци то можда бити одузето.

Како је Камила Валијева одушевила планету?

Камила Валијева је прва клизачица у историји која је на великом такмичењу извела четвороструки скок.

Заправо, урадила је то двапут на свом наступу у поменутом тимском надметању.

Млада Рускиња је у Пекингу, уз звуке Равеловог "Болера", извела четвороструки салхов, па комбинацију четвороструког и троструког тулупа, да би на крају покушала још један четвороструки тулуп који ипак није успела да изведе, али је тријумф зачинила троструким акслом.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ:

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УКРАЈИНА ТУГУЈЕ: Погибија украјинског репрезентативца код Бахмута разбеснела звезду спорта, тражи најстрашнију казну за Русе и Белорусе

УКРАЈИНА ТУГУЈЕ: Погибија украјинског репрезентативца код Бахмута разбеснела звезду спорта, тражи најстрашнију казну за Русе и Белорусе

РУСИЈА и Украјина су и даље извори најважнијих вести на свету - рат који је у току је довео да се збивања из тих држава прате из минута у минут, уживо, а на сваких пет минута појави се нова информација која изазове велику пажњу. Спорт је неодвојив део живота, па и ратних збивања, а како је недавно добио два тужна поглавља, јер су погинула два репрезентативца Украјине, данас се догодио и један спорски излив беса због тога.

02. 02. 2023. у 20:46

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну