"ДА РАТ НЕ ПОСТАНЕ РАЈ ЗА ПРЕВАРАНТЕ": Руски спортисти под будним оком Светске антидопинг контроле и поред санкција

Novosti online

20. 09. 2022. у 22:08

РУСКА инвазија на Украјину довела је до тога да је готово свим руским представницима забрањено да на спортским борилиштима бране боје и заставу своје земље. Упркос томе, то није спречило Светску антидопинг агенцију (WADA) да будним оком мотри евентуалну употребу недозвољених средстава спортиста "зборнаје"

ДА РАТ НЕ ПОСТАНЕ РАЈ ЗА ПРЕВАРАНТЕ: Руски спортисти под будним оком Светске антидопинг контроле и поред санкција

FOTO: Tanjug/AP

Ову информацију у јавност је изнео председник Светске антидопинг агенције Витолд Банка.

Вишегодишња суспензија руских спортиста због, како се открило, систематског допинга великог броја атлета, уз знање и подршку државе, истиче на крају ове године. Док је казна на снази, руски такмичари се такмиче под неутралном заставом, тамо где се још могу такмичити, као што је то био случај на последња два олимпијска турнира.

У међувремену, избио је рат у Украјини, Русија је извршила агресију на суседну земљу и новонастала ситуација, тачније изолација Русије из свих организација, је додатно закомпликовала тежње Руса да ускалде своје антидопинг активности са Светском антидопинг федерацијом.

Банка је ипак потврдио да ВAДA успева да одржи надзор над радом руске антидопинг агенције, упркос чињеници да је земља у рату. Многим спортистима зборнаје уништене су каријере, изгубили су године проливеног зноја и труда у борби за светским врхом, финансијске последице каријера које стагнирају су велике. Свет је зажмурио поново и допустио да политика утиче на спорт, али зато не жмуре у нади да ће, иако се Руси не такмиче, евентуално наћи неког ко користи недозвољена средства.

- Имамо отворену линију са Руском антидопинг агенцијом како бисмо у сваком тренутку били сигурни да рат не постане рај за преваранте - поручио је Банка новинарима на светској конференцији на тему едукације, одржаној у Сиднеју.

- Мотримо их пажљиво да видимо шта ће се догодити, нисмо прекинули линије комуникације. А шта ће бити наредних недеља, месеци, због рата и ситуације у Украјини, и у Русији, тешко је предвидети. Морамо сачекати крај године, пратимо шта раде, хајде да видимо шта ће се дешавати наредних недеља, како ће се и да ли ће се ускладити са нашим захтевима - додао је први човек Светске антидопинг агенције.

Руска Антидопинг агенција је претходне недеље потврдила да је завршила истрагу у вези са случајем допинга клизачице Камиле Валиеве, њен тест је био позитиван и ускоро ће бити покренуто саслушање. Валиева је "пала" на допинг тесту током руског националног шампионата децембра 2021. године, али су резултати теста обелодањени тек 8. фебруара наредне године, дан пошто је она помогла екипи да дође до златне медаље на Олимпијским играма у Пекингу.

- Знамо кад је дан саслушања тако да морамо сачекати да се то заврши и после тога ће ВАДА донети одлуку. Пратимо интензивно овај случај, а прошлог месеца сам изразио своју вољу да се тај случај што пре реши. Да га убрзају. Видећемо, саслушање је ускоро - казао је Банка.

Због случаја руске клизачице, који тек треба да буде решен, другопласирани и трећепласирани са такмичења у Пекингу још увек нису добили своје медаље

БОНУС ВИДЕО: Влаховић нови рекордер - пет највећих трансфера српских фудбалера

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Е, ЗАТО МРЗИМО НОВАКА ЂОКОВИЋА! Аустралија нетремице гледа ову емисију и сада јој све постаје јасно (ВИДЕО)

"Е, ЗАТО МРЗИМО НОВАКА ЂОКОВИЋА!" Аустралија нетремице гледа ову емисију и сада јој све постаје јасно (ВИДЕО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, и то годину дана након што је из Аустралије протеран као криминалац, а не рекордер тамошњег гренд слема. Међутим, остало је и самим Аустралијанцима питање - зашто су толико мрзели Нолета прошлог јануара, па су одговор потражили код стручњака.

06. 02. 2023. у 17:38

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

ТРАЖИТЕ ИДЕАЛАН ВРТИЋ ЗА ДЕТЕ? Имамо решење за Вас!