ЖЕЉКО БУЛАТОВИЋ ЗА "НОВОСТИ": Живот је стална борба

С. Крстовић

05. 12. 2021. у 22:31

ЖЕЉКО Булатовић до пре месец дана није ни слутио да ће се после девет година вратити у Србију.

ЖЕЉКО БУЛАТОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Живот је стална борба

FOTO: Arhiva novosti

Трофејном тренеру се почетком новембра неочекивано управа московског Динама захвалила на сарадњи. Срећом, није био без посла, челници Радничког су га убедили да дође у Крагујевац. И деби на клупи Шумадинаца обележио је победом над Спартаком у Суботици.

- Све се десило изненада. Чини ми се да два пораза одбојкашица Динама нису били прави разлог за растанак. Али, то није битно. Захвалио сам се што сам имао прилику да водим један такав клуб. То се у каријери деси једном или никад. Потом су људи из Радничког исказали интересовање. По повратку у земљу наставили смо разговор, свидело ми се како је клуб организован, како гледају на будућност - истиче Булатовић.

Мада је познат као тренер који ради на дуге стазе сарадњу су договорили до краја сезоне.

- Рекао сам им ако буду задовољни лако ћемо продужити уговор - наглашава Булатовић.

Жељко је пре одласка у иностранство тренирао Рибницу, Партизан и Црвену звезду. Најдубљи траг оставио је у црвено-белом табору. И још се памте његове сузе на опроштајној конференцији за медије на "Маракани".

- У Звезду сам био 10 година. Биле су то моје најлепше тренерске године. Одлично сма сарађивао са свима. Моја прва и последња сезона у Звезди била је шампионска. Док сам водио екипу били смо три пута прваци државе, освојили смо два Купа и један Суперкуп.

Те 2012. изенада се определио и за прелазак у женску одбојку, годинама је био помоћник Зорану Терзићу:

ПРЕЛЕПО У РУСИЈИ, ПУТОВАЊА НАПОРНА

ТРОФЕЈНИ стручњак је познат и као велики заљубљеник у Русију. И имао је прилику да шест година проведе у њој, три у Омску, три у Москви.

- Јако позитивно искуство, лепо за живот. Што се тиче лиге, изузетно је напорна због дугих путовања. Једне године смо морали да путујемо девет сати авионом на првенствену утакмицу, то је као да из Београда идемо за Њујорк на меч. То је много напорно, згуснути календар, готово немаш времена за тренинг, већ идеш са аеродрома на аеродрома. Али, човек се навикне, људи су доста пријатни, нарочито према нама Србима - истиче Булатовић.

- У то време сам у мушкој одбојци прошао све, од јуниорске селекције до сениорске, био на Олимпијским играма као помоћник Игору Колаковићу. Хтео сам да променим, да видим како је у женској одбојци, а то је било најбоље уз Терзића, који је увек водио врхунске екипе. На крају сам се осамосталио у московском Динаму.

Признаје да му је пријао рад са одбојкашицама...

- Нема велике разлике између мушке и женске одбојке. Искрено, радећи са Терзићем имао сам прилику да радим у врхунским клубовима са играчицама светског нивоа. Јако позитивно искуство - наглашава Булатовић.

FOTO: Arhiva novosti

 

Последњих година у Србију се не враћају само спортисти него и тренери, што подиже квалитет рада...

- То је веома добра ствар за спорт. И ситуација у одбојци је драстично боља када је реч о спозорима, финансијама него у време када сам ја одлазио. Сада имамо у Суперлиги шест, седам клубова који врло добро стоје, где свако свакога може да победи - примећује Булатовић.

Жељко је свестан да се дечаци теже одлучују за одбојку. Истиче да је тај проблем постојао и раније:

- Видим да се у Савезу боре да то реше. У сваком случају цео живот је борба. Само морамо да будемо свесни да је јако напредовала мушка одбојка, да је конкуренција жестока, да можете да будете први, али и осми на Европском првенству. Код дама је мало другачије. Не заборавимо да смо ми мала земља од седам милиона, која је од 1995. у самом светском врху. То је тешко одржати - подвлачи Булатовић.

СРЕЋАН ЗБОГ АЛЕКСЕ

ЈЕДАН од помоћника Жељка Булатовића је и Алекса Брђовић.

- Искрено, Раднички га је звао пре мене. Са задовољством сам прихватио њихов предлог. Алекса је због здраствених проблема морао да прекине каријеру и штета је да не остане у одбојци. Драго ми је да видим што су остали и момци које сам пре 20 година тренирао у јуниорској селекцији, Јекић, Јанић, Јевтић, Росић - каже Булатовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)