ПРВИ МОТОР ИМАО СА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ: Француз Квартараро постао трећи најмлађи шампион света у краљевској класи Мото ГП

Novosti online

25. 10. 2021. у 18:39

ВОЗАЧ Јамахе Фабио Квартараро у недељу је постао први Француз који се окитио титулом светског шампиона мотоциклизма.

ПРВИ МОТОР ИМАО СА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ: Француз Квартараро постао трећи најмлађи шампион света у краљевској класи Мото ГП

Foto AP

Момак из Нице тиме је постао трећи најмлађи првак у краљевској класи, са 22 године и 187 дана (испред су једино Марк Маркез и Кејси Стонер). Уједно и први човек који је освојио титулу од 2012. годне а да не долази из Шпаније.

Жељу за тркањем од најранијег детињства усадио му је отац Етијен, иначе бивши француски шампион у категорији 125 кубика, који му је са четири године поклонио мотор.

Метеорски успон, и титуле у јуниорским шампионатима 2013. и 2014. године, купиле су му карту за улазак у мото 3 и мото 2 категорије. Иако су пехари изостали, то није сметало развојном тиму Јамахе да га ангажује за сезону 2019, а када је наредне, из тима отишао Валентино Роси, вероватно нису ни слутили да су "уболи бинго". Управо је Ђаво (надимак добио по логу на кациги) прекинуо предугу сушу јапанске екипе и донео јој прву титулу још од 2015.

Квартарао је познати љубитељ моде, па је тако ангажован као манекен бренда "Долче и Габана", а у слободно време воли да одигра и по коју партију голфа. Велики је пријатељ са својим земљацима из Формуле 1 Естебаном Оконом и Пјером Гаслијем. 

БОНУС ВИДЕО -

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)