"ОРЛОВИ" НА СРЕБРНИМ КРИЛИМА ИЗ 1978. ГОДИНЕ: У Београду стартује Светско првенство у боксу

Срећко Обрадовић

21. 10. 2021. у 12:00

МАДА су прошле 43 године, сећања на друго боксерско Светско првенство 1978. се освежавају како се ближи 21. планетарна смотра у Београду, која ће од 24. октобра до 6. новембра бити епицентар "племените вештине".

ОРЛОВИ НА СРЕБРНИМ КРИЛИМА ИЗ 1978. ГОДИНЕ: У Београду стартује Светско првенство у боксу

Фото: БСС

У магичном четвороуглу "Штарк арене", за медаље и богате награде које је обезбедила АИБА, надметаће се чак 650 бораца, из 105 земаља са свих континената.

Садашњи српски матадори ће на сребрним крилима тих седам медаља (бронза и шест сребра) из "Пионира" 1978. покушати да досањају снове и приграбе бар делић те славе. Селектор Милан Пиперски је, са својим стручним штабом, изабрао најбоље, а председник БСС Ненад Боровчанин се, уз огромну подршку државе и председника Александра Вучића, побринуо да овај шампионат дочекају спремнији него икад.

Сви верују да ће се бар неко попети на победничко постоље. Песнице су напуњене динамитом, срце је порасло као Авала, па сви једва чекају први гонг и јуриш у бој. Али, никоме неће бити лако, ни нашим борцима, али ни њиховим ривалима, међу којима су многобројни освајачи свих могућих европских и светских одличја.

- Направићемо спектакл као што смо обећали. Србија ће бити поносна, сваки грађанин који буде гледао шампионат ће се осетити поносним. И због наших момака који ће показати како се бори за Србију и због тога какву ћемо слику у свет послати, а да притом то наше грађане неће много коштати захваљујући ангажовању председника Вучића, који нам је помогао у комуникацији са међународним спонзорима Светског првенства - истиче председник БСС Ненад Боровчани. - Сви наши боксери су се врхунски припремали, сви могу да изненаде. Озбиљно су схватили шансу живота, јер поред награда које Влада Републике Србије даје нашим спортистима за освајање медаља, АИБА је први пут у историји олимпијског бокса одредила награде. Тако сада, поред патриотских побуда да боксују за Србију, имају и велики финансијски мотив.

ЗА МЕДАЉЕ ОД 25.000 ДО 100.000 $

ПРВАКУ света у Београду следи право богатство. АИБА је обезбедила наградни фонд од 2,6 милиона долара, после чега је уследила лавина пријава боксера из целог света, што гарантује изузетно квалитетне борбе и паклену конкуренцију.

Тако награда за прво место вреди 100.000 долара, сребрна медаља доноси 50.000, а обе бронзе у свакој тежинској категорији по 25.000 долара.

Селектор Милан Пиперски верује да ће наших 12 момака смело да се упусти укоштац са светским боксерским "алама" и на најдостојанственији начин представе себе и Србију.

- Спремни смо, а како се ближи почетак, еуфорија је све већа. Момци су дуго тренирали за овај шампионат, па су воља и жеља да се постигне што бољи резултат огромни - поручује Пиперски.

Конкуренција је паклена, за медаљу ће бити неопходне три-четири победе, а за ону најсјајнију чак пет-шест...

- Србија скоро 20 година нема медаљу са највећих светских такмичења, а сви бисмо волели да се неко сада окити одличјем. Шансе увек постоје, а колико ћемо да урадимо - видећемо. Не бих да фаворизујем ниједног боксера, реалан сам, само верујем да ће сви дати максимум, јер су амбиције највише - закључује Пиперски.

Фото: БСС

 

И капитен Владан Бабић, прекаљени борац, верује у себе и своје саборце.

- Спремни смо да нападнемо добар резултат и медаљу у "Штарк арени". У последњих десетак година одличје на СП нам измиче, буквално, за једну победу. Мислим да је дошло време да се све то наплати и да освојимо не једну, него три медаље - велики је оптимиста Бабић. - У мојој, супертешкој, категорији биће паклена конкуренција, учествоваће око 50 боксера. Али, спремамо се, како ја, тако и моје колеге да заблистамо пуним сјајем.

АИБА је спремила богате награде за освајаче медаља на СП, али то, како каже капитен "орлова", није примарни мотив нашим репрезентативцима.

- Финансијске награде за освајаче медаља су лепа ствар, али то није разлог зашто се бавимо боксом. За нас у репрезентацији је част да се боримо за грб и земљу. Ја сам одбоксовао више од 100 мечева за Србију, без икакве накнаде - истиче Бабић. - Ово Првенство биће посебан догађај, са оволиким залагањем државе и Боксерског савеза, можда и један од најбоље организованих спортских догађаја у последњих 15 година. Зато позивам публику да дође у што већем броју и да нас подржи на путу ка победничком постољу - поручио је српски супертешкаш.

РОЈ ЏОНС: ЗГРАБИТЕ ПРИЛИКУ

ЈЕДАН од промотера СП легендарни Рој Џонс Јуниор, освајач сребра на ОИ 1988. у Сеулу и професионалних титула у четири тежинске категорије, средњој, супер средњој, полутешкој и тешкој категорији, не крије усхићење.

- Светско првенство у Београду је прилика да неки нови момци, будући шампиони доживе исто што сам и ја у својој каријери и да их утисак из "Арене" води кроз живот у коме ће бити храбри, искрени, истрајни и достојни себе. Искористите ову прилику која вам се указала, зграбите тај тренутак који ће вам заувек бити попут звезде водиље, осетите све чари које са собом носи СП - поручио је Рој Џонс Јуниор. - До златних професионаних стаза гази се прво стазама олимпијског бокса. Зато је Светско аматерско првенство кључ за велика дела и сан сваког боксера на свету.

Такође, најављен је долазак славног боксера Мајка Тајсона, новог светског шампиона Александра Усика, помиње се и чувени "Роки" - Силвестер Сталоне, као и многе друге светске звезде из спорта, естраде, филма...

Фото: БСС

 

УМАР КРЕМЛЕВ, ПРЕДСЕДНИК СВЕТСКЕ АМАТЕРСКЕ БОКСЕРСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ

УМАР Кремлев, председник Светске аматерске боксерске асоцијације (АИБА), је велики поштовалац српског народа и наше земље и много је учинио да наш главни град буде домаћин овог шампионата.

- СП у Београду је фокусна тачка нове историје спорта. Грандиозном сценском машинеријом на свечаном отварању 24. октобра (19.00) српска престоница ће ударити нове темље у свету спорта, задати нови задатак планети када су у питању највеће спортске смотре, Београд ће бити престоница светског спорта. Драго ми је што се поново налазим у Србији и желим да поздравим српски народ. Читав свет очекује овај празник племените вештине и сви се активно припремамо за то - истакао је Кремлев, који је најавио да ће се почетком децембра у Истанбулу одржати СП за боксерке.

ЛЕГЕНДАРНИ ОСВАЈАЧИ МЕДАЉА НА СП 1978. ПРУЖИЛИ ПОДРШКУ СРПСКИМ АСОВИМА

ПОДРШКУ, храбро срце и гвоздене песнице пожелели су својим наследницима легендарни освајачи медаља на СП 1978. у Београду. На један од тренинга "орлова" дошли су Мирко Пузовић, Драгомир Вујковић и Тадија Качар, и пренели своја искуства момцима на чијим плећима стоји исти задатак као и њима пре 43 године, када су част наше земље бранили на скупу најбољих боксера планете.

- Порука је јасна, шампионат бокса је у нашој земљи, имаћете подршку домаће публике, сви смо уз вас и очекујемо да постигнете завидне резултате. Од нас ћете имати сву подршку, на вама је да покажете шта сте до сада радили. Надамо се да ће бити весеља за нас, бар да се освоји једна до две медаље. Боксујете пред својом публиком, за своју земљу и срце би требало да вам је пуно, јер то је један додатан мотив. Хвала Богу да је АИБА дала још додатни импулс, богате награде, а биће награда и од нашег Савеза - рекао је мајстор ринга Миодраг Пузовић.

И дан данас, после 43 године, још се препричава финални двобој Драгомира Вујковића и легендарног Кубанца, троструког олимпијског шампиона Теофила Стивенсона. Наш ас није могао да се одупре чудесном боксеру, кога су поредили са легендарним Мохамедом Алијем, па је борба врло брзо била завршена.

Фото: БСС

 

- Волео бих да српски бокс постигне запажене резултате, свако од нас би то желео, јер наш бокс би после СП тек требало да почне да живи и дише пуним плућима. Да хале и сале у Прокупљу, Суботици, Крагујевцу, Панчеву, Зрењанину и осталим градовима наше земље поново буду испуњене до последњег места, где је некада на једном такмичењу било и по 5.000 људи. Ми смо поносан и храбар народ, који је навикао на највише домете наших спортиста широм света. Сада је пред нашим момцима Светски шампионат и домаћи терен, али тај домаћи ринг некоме значи, некоме не, мени није значио. Побеђивао сам Руса у Украјини, Американца у сред Америке, али и изгубио од Руса у срцу Београда. Бокс је племенит, бокс је љубав и витешка вештина. Зато, само храбро - поручио је боксерски маестро Вујковић.

Од Тадије Качара, једног од најуспешнијих југословенских боксера и српских спортиста уопште, много тога може да се научи. Тако је било и на дружењу са "орловима", који су упијали сваки савет легендарног шампиона.

- Порука нашим боксерима је да се боре, да користе сав свој капацитет и ментални и физички, како би успели да победе на такмичењу. Тријумф на СП значи много, а освајање медаља значи још више и за боксера и за нашу земљу. Ја сам на сваком такмичењу, без обзира на то да ли сам био у домаћем рингу или у гостима, увек пружао максимум, односно пуним капацитетом почињао и завршавао такмичење, најчешће успешно. Имамо искусног капитена и тешкаша Бабића, можда уз добар жреб може да освоји медаљу, као и сваки други боксер који је спреман да пружи свој максимум - јасан је старији од браће Качар.

Фото: БСС

 

ПУЗОВИЋ

МИРКО Пузовић је троструки првак Југославије и Балкана, бронзани на Медитеранским играма, два пута је сребрни на ЕП, два пута бронзани на СП, а највећи успех у каријери му је освајање бронзане медаље на Олимпијским играма 1984. у Лос Анђелесу.

ВУЈКОВИЋ

ДРАГОМИР Вујковић је био јуниорски и шест пута сениорски првак Југославије, петоструки шампион Балкана, двапут златан на Медитеранским играма, као и власник два сребра са светских првенстава.

Т. КАЧАР

ТАДИЈА Качар је вишеструки шампион Југославије, а између осталих, освојио је сребро на СП, сребро на ОИ, са ЕП има два сребрна одличја, злато са Медитеранских игара, као и два злата са балканских шампионата.

БЕОГРАД 1978.

о Фазлија ШАЋИРОВИЋ (бантам категорија) - сребрна медаља

о Братислав РИСТИЋ (перолака) освајач сребрне медаље

о Мемет БОГУЈЕВЦИ (полувелтер) - сребрна медаља

о Миодраг ПЕРУНОВИЋ (велтер) - сребрна медаља

о Слободан КАЧАР (средња) - бронзана медаља

о Тадија КАЧАР (полутешка) - сребрна медаља

о Драгомир ВУЈКОВИЋ (тешка) - сребрна медаља

"ОРЛОВИ 2021"

48 кг: Омер Аметовић

54 кг: Тамир Галанов

57 кг: Вељко Глигорић

60 кг: Семиз Аличић

63,5 кг: Федоров Павел

67 кг: Вахид Абасов

71 кг: Џејлан Тоскић

75 кг: Алмир Мемић

80 кг: Владимир Мирончиков

86 кг: Слободан Јовановић

92 кг: Садам Магомедов

92+: Владан Бабић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)