КО ЈЕ АЛЕКСАНДАР УСИК? Православни верник рођен на исти датум као и Мухамед Али! Његовој мајци рекли да је тешко болестан

Новости онлине

26. 09. 2021. у 09:23

Ентонони Џошуа (31) други је пут изгубио у професионалној боксерској каријери и морао је да преда појасеве у тешкој категорији по WБА-у, ИБФ-у, WБО-у и ИБО-у. Украјинац Александар Усик (34) победио је првака у спектакуларном мечу на стадиону Тотенхема у Лондону.

КО ЈЕ АЛЕКСАНДАР УСИК? Православни верник рођен на исти датум као и Мухамед Али! Његовој мајци рекли да је тешко болестан

Фото: АП

Усик је рођен у Симферопољу на Криму 17. јануара 1987., на исти датум кад је рођен и легендарни Мухамед Али. Бавио се аматерским фудбалом као тинејџер, играо је у млађим категоријама данашњег друголигаша Таврије, али онда је схватио да професионалну каријеру жели да посвети боксу.

Већ у аматерској каријери победио је чак 335 пута уз свега 15 пораза. Највећа је победа дошла на Олимпијским играма у Лондону, где је освојио злато у тешкој категорији победивши у финалу Италијана Клементеа Руса, док је Џошуа у супертешкој славио злато свладавши другог Италијана Роберта Камарелеа.

Кад се 2013. окренуо професионалном боксу, није губио време низајући противнике без правог квалитета и тежине, већ је у десетој борби против Пољака Криштофа Гловацког 2016. постао првак WБО-а у лакотешкој категорији. Била је то прва победа коју није завршио прекидом.

Пет борби касније, у јулу 2018., уједнио је титуле по WБЦ-у, WБА-у, ИБФ-у  савладавши Руса Мурата Гасијева у Москви. Британца Тонија Белева касније те године послао је у пензију.

Преласком у тешку категорију само су му две побједе требале да дође до меча против Џошуе..

Усик је поновио успех Ивандера Холифилда и Дејвида Хеја поставши првак у две тежинске категорије у боксу.

Као и већина Украјинаца, и Александар је православни верник. Испричао је како га је за веру заинтересирао разговор сА једним свештеником док је као дете био у болници.

- Дао нам је бомбоне, деца су трчала око њега. Сео сам покрај њега и питао га где је Бог, како му прићи, како нас види и чује. А онда ми је рекао: "Још си премали, зашто те то толико занима?". Рекао сам му да ћу га брзо видети јер сам чуо сам разговор доктора са мамом, рекли су јој да сам јако болестан. Одговорио ми је да не одлучујем ја хоћу ли живети или умрети, него да је то Божја воља. Сваки му дан захваљујем што сам преживио.

Александар је и отац, са супругом Катерином, коју је оженио тачно 12 година пре него што је победио Џошуу, добио је троје деце, синове Кирила (12) и Михаила (8) те кћер Јелизавету (6). Баш је о деци говорио уочи борбе са Британцем.

Фото: АП

 

- Не размишљам превише како ће он боксати, више ме брине како је сину у школи јер баш је кренуо у први разред, а није хтео - казао је Усик.

За њега кажу да је тип који се због једноставности свима свиђа у свету бокса. На дружењу са медијима неколико дана пре меча на једном је стопалу носио жуту, на другој ружичасту чарапу на којој су били ликови ванземаљци.

- Отишао сам у свемир девет пута припремајући се за овај меч - објаснио је Усик, који се није уплашио 60.000 британских навијача.

Једноставан, симпатичан породични човек сад је и светски првак...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)