КУКОЉ ПУН ОТПИМИЗМА ПРЕД ОИ: Пуцам на највиши пласман

С. КРСТОВИЋ

20. 06. 2021. у 22:00

АЛЕКСАНДАР Кукољ кипти од оптимизма. Светско сребро у категорији до 100 кг у Будимпешти нашем сјајном џудисти улило је неопходну веру да је на Олимпијским играма у Токију све могуће.

КУКОЉ ПУН ОТПИМИЗМА ПРЕД ОИ: Пуцам на највиши пласман

FOTO: M. Vukadinović

Свестан је некадашњи првак Европе до 90 кг да је конкуренција паклена, али се нада да ће у дану када се буде борио бриљирати као у мађарској престоници.

- Остварио сам највећи успех у каријери - прича Кукољ. - Због промене категорије постојала је доза неизвесности, али ме она не би мимоишла и да сам се борио до 90 кг. Био сам успешан, јер сам радио и тренирао добро. На неколико такмичења уочи СП видела се узлазна путања, иако се још нисам стабилизовао у новој категорији.

ПЕТ ГОДИНА ЗА ЈЕДАН ДАН

ВИЦЕШАМПИОН света је свестан да се пет година спремао само за један дан на Олимпијским играма. И признаје да никад не би пристао да му се раздвоје борбе у више дана.

- Конкуренција је паклена. У џуду је све могуће, такав је спорт да због тренутка непажње можете да изгубити за пет секунди. Исто тако борба може да траје унедоглед уколико уђете у златан бод. Захтевно је то што у једном дану морате да остварити пет победа да бисте освојили медаљу. Али, ја сам у овом спорту 20 година и ништа не бих мењао - наглашава Кукољ.

Мада је стекао име у светском џуду, промена категорије га је можда склонила са радара највећих ривала.

- Питање је да ли су ме схватили олако, с обзиром на то да су знали шта сам радио до 90 кг. Ипак, ово је потврда мог квалитета, која ме ставља на мапу фаворита. Знам и да ће ме ривали још боље анализирати, као и ја њих - каже Кукољ.

Олимпијске игре су за месец дана, а Александар не скрива амбиције:

- Пуцам на највиши могући пласман. То су жеље, а које су стварне могућности, видећемо када дође тај дан. Само да ме повреде заобиђу.

Кукољ ће Игре у Токију бити друге. Дебитовао је у Рију 2016. У међувремену је био европски првак 2017. и сада вицешампион севта.

- Освојио сам и три гренд слема, два гран-прија и још неколико медаља на туру. Много сам искуснији у односу на 2016. Видећемо да ли ће све то бити довољно за најсјајније одличје или једну од медаља - каже Кукољ.

Оно што Кукоља храбри јесте то што ће у Токију бити петоро чланова џудо репрезентације.

- То ће ми много значити. Скупи се енергија, погурамо једни друге. Искусио сам шта значи бити сам у Рију. Много је лакше када нас је више - каже Кукољ.

Наш шампион спреман је на "мехур" и у Токију, али признаје да га инспирише пуна дворана.

- Само, не смета ми ни када је празна. Шта год да буде, да се дешава, не смем да дајем на значају тим периферним стварима. Важно је да будем фокусиран на струњачу, да мислим само на борбу, без обзира на то да ли се надмећем на ливади или у највећој хали у Токију. Битно је само да извучем позитивну енергију - истиче Кукољ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)