"ЉУДИМА ЈЕ ДОСТА ЗАХТЕВА": Члан Јапанског олимпијског комитета против Игара у Токију

Танјуг

04. 06. 2021. у 10:44

ЈЕДАН од чланова управног одбора Јапанског олимпијског комитета Каори Јамагучи оптужио је организаторе Игара у Токију да игноришу јавно мњење у Јапану које је против одржавања највеће светске смотре спорта, пренео је данас Ројтерс.

ЉУДИМА ЈЕ ДОСТА ЗАХТЕВА: Члан Јапанског олимпијског комитета против Игара у Токију

Фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Анкете показују да је становништво Јапана великом већином против одржавања Игара због повећаног броја новозаражених услед пандемије корона вируса.

Јамагучи, некадашњи освајач олимпијског одличја у џудоу, оптужио је јапанску владу, Организациони одбор Игара и Међународни олимпијски комитет за "избегавање дијалога" и рекао да МОК "сматра да јавно мњење у Јапану није важно".

Јамагучи је нагласио да јапанско становништво жели да се Игре откажу или поново одложе.

Владин саветник за медицину Шигеру Оми рекао је да највећи ризик представљају благе мере, чиме је људима допуштено масовно окупљање, што је допринело порасту броја новозаражених.

"Људима је доста захтева - останите код куће. Уколико Влада не донесе нове одредбе у овој критичној ситуацији, биће немогуће спречити ширење заразе", рекао је Оми.

Неколицина коментара званичника МОК-а изазвала је негодовање у Јапану, укључујући и изјаву потпредседника комитета Џона Коутса, који је рекао да ће Игре бити одржане чак и ако на снази буде ванредно стање, које је у Јапану продужено до 20. јуна.


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)