МАРИНА МАЉКОВИЋ: Увек ћу водити 12 најспремнијих кошаркашица

Танјуг

18. 05. 2021. у 14:50

НА свако првенство и на сваку утакмицу увек ћу водити 12 најспремнијих, "најгладнијих", оних које ће у датом моменту имати све кључне особине које добијају меч, изјавила је селекторка кошаркашица Србије Марина Маљковић.

МАРИНА МАЉКОВИЋ: Увек ћу водити 12 најспремнијих кошаркашица

ФОТО: ЕПА

Кошаркашице Србије на Златибору одрађују припреме за два велика такмичења, која их током лета очекују, а то су Европско првенство у Валенсији и Олимпијске игре у Токију, на којима бране бронзане медаље.

Од 15. априла почеле су припреме за дуго лето, када је са радом почела група младих кошаркашица, а Маљковић је тада истакла да ће то бити најкомплекснији период од када је на селекторској позицији.

"Комплексност се огледа у томе што је било потребно испланирати и спровести припреме за два велика такмичења, која се одржавају у размаку од само месец дана. Уз то, тек данас ћемо имати први тренинг на коме ћу на располагању имати све кошаркашице. Сезоне су биле дуге, напорне и необичне због пандемије. Већина играчица није имала ни дан одмора. И када се све то узме у обзир, јасна је тежина задатка који имамо пред нама", рекла је Маљковић у разговору за Тањуг.

Мало мање од месец дана до почетка ЕП састав од 29 играчица које конкуришу за оба такмичења је комплетан.

"Главни проблем је то што тек данас на располагању имамо све играчице, а добар део припрема је већ прошао. Ипак, нема кукања. Ту смо да радимо, да надокнадимо све то и да спремне дочекамо Европско првенство. Свесне смо свега што шампионат у Валенсији доноси и због тога морамо бити спремне на сва искушења која нас тамо чекају", истиче Маљковић и додаје да ће у наредном периоду фокус бити на уигравању.

"Очекује нас серија припремних утакмица које треба да нам пруже одговоре на бројна питања у смислу шта је то што треба да се поправи и на ком елементу у наредном периоду припрема треба посебну пажњу да обратимо".

Први пут да сам решила да младим снагама понудим више од месец дана тренинга и уласка у наш систем, наводи Маљковић.

"Свима сам дала могућност да прођу прво уводни део у Визури и комплет базичне припреме на Златибору. Моје мисли не иду само ка Валенсији и Токију. Ја гледам много даље од тога и већ сада радим оно што ће нашој репрезентацији користити 2024. или 2028. године. Што се тиче састава за Европско првенство и Олимпијске игре, морате да схватите једну ствар - увек се код мене место у тиму заслужује квалитетом, преданим и вредним радом, односом према тиму и дресу који се носи. На свако првенство и на сваку утакмицу увек ћу водити 12 најспремнијих, 12 "најгладнијих", оних 12 које ће у датом моменту имати све оне кључне особине које добијају меч", каже Маљковић.

Србија првенство Европе, на коме брани бронзану медаљу освојену 2019. године, отвара 17. јуна са Италијом, следи дуел са Грчком, па на крају меч са Црном Гором.

"Не придајемо значај распореду, као што никада нисам придавала значај самом жребу. Размишљам искључиво о оним стварима на које могу да утичем, а то је игра нашег тима. Сваки противник од нас заслужује респект, јер се сасвим сигурно није нашао на Европском првенству случајно. Морамо бити спремне и максимално концентрисане на свакој утакмици. Само тако можемо да рачунамо на позитиван резултат", закључила је Маљковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)