ОДАВДЕ ЈЕ ЗРЕЊАНИНСКА ПЕТОРКА ОТИШЛА У ЛЕГЕНДУ: Кошаркаши “Пролетера” и репрезентације Југославије добили мурал (ФОТО)

Б. ГРУЈИЋ

15. 05. 2021. у 19:41

НА месту где се стварала спортска и кошаркашка историја Зрењанина, када је давне 1956. године, славна Пролетерова петорка, Лоци, Енглер, Миња, Катић и Радојчић, уједно и прва петорка репрезентације Југославије, освојила прву и једину шампионску титулу, отворен је мурал, који је урадио академски сликар из Зрењанина Борис Хорват.

ОДАВДЕ ЈЕ ЗРЕЊАНИНСКА ПЕТОРКА ОТИШЛА У ЛЕГЕНДУ: Кошаркаши “Пролетера” и репрезентације Југославије добили мурал (ФОТО)

Фото: Град Зрењанин

Млади уметник је 56 дана по киши, снегу и ветру, и суботом и недељом, радио да би свом граду и кошарци оставио мурал, који је својеврсни споменик и ризница богате историје и то баш на месту где се некада налазио бетонски терен под отвореним небом, на којем је искована шампионска титула, славне генерације кошаркаша, коју је предводио виртуозни Вилмош Лоци, а једини је међу живима, Љубомир Катић.

- Хвала вам за ово дело, узбуђен сам и поносан - кратко је на отварању мурала, у Пролетеровој авлији, у Петефијевој улици, рекао Љубомир Катић.

- Са ореолом Европског града спорта и муралом, овај зид овде, где је некада био терен, добио је нови живот и служиће као изложба на отвореном и подсећати нас на спортисте који су пронели славу града - нагласио је аутор Борис Хорват, захваљујући се бројним кошаркашима и кошаркашким радницима, који су присуствовали отварању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)