ВУЧИЋ НА ДОДЕЛИ ПЛАКЕТЕ ДУДИ ИВКОВИЋУ: Обележено 100 година од оснивања Спортског друштва Раднички (ВИДЕО)

Новости онлине

18. 01. 2021. у 11:30

ВУЧИЋ НА ДОДЕЛИ ПЛАКЕТЕ ДУДИ ИВКОВИЋУ: Обележено 100 година од оснивања Спортског друштва Раднички (ВИДЕО)

Фото: Инстаграм

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствује данас свечаној додели плакете за животно дело легендарном југословенском и српском кошаркашком тренеру Душану Дуди Ивковићу, саопштено је из кабинета председника Србије.

Свечаност се одржава у Музеју Југославије поводом обележавања 100 година од оснивања Спортског друштва Раднички.

Вучић и Ивковић су одиграли партију шаха у којој је победу однео прослављени кошаркашки тренер. Након партије су се у спортском духу руковали.

Будућност Радничког, малишани који су чланови спортског друштва, су потом Душану Ивковићу предали плакету.

- Драги Дудо, дали сте много спорту наше земље и Радничком. Захвални смо вам за славну прошлост и срећни због онога што доноси будућност. Ово је мали дар за великог човека. Од срца вам хвала - рекла је девојчица која је Ивковићу предала плакету.

Душан Ивковић се на почетку захвалио свима због великог признања које је добио, рекавши да Радничком остаје веран заувек.

- Кренули смо напред, савременим кораком. А када смо причали о том савременом кораку, говорили смо да се нећемо задовољити само доделом плакета, већ тиме да се постарамо да Раднички постоји и наредних 100 година. Тога сигурно не би било да није нашег председника Александра Вучића - рекао је Ивковић, након чега је председнику уручено признање клуба.

Ивковић је потом председнику предао монографију "Наш први век" који се бави историјом клуба.

- Када сам први пут разговарао са Душаном и Радетом о томе шта може да се уради за Раднички, често смо имали различита мишљења. И звездаши и партизановци воле Раднички, али су ретки људи попут Дуде Ивковића који је имао визију - рекао је председник Вучић.

Он је истакао да је Раднички један од ретких клубова који је сачувао своје велико име и људе који су га учинили великим.

- Управо се врши пренос одређених грађевинских парцела на државу, и ја верујем да ћете ви господине Ивковићу моћи да отворите нови фантастички спортски центар. Тринаест хиљада квадрата у срцу Београда, што ће бити озбиљан подстицај за нашу децу да се баве кошарком, одбојком, и спортом који је мени посебно драг, боксом - казао је Вучић.

Вучић је рекао да се одликовања не добијају лако, а ордење још теже, и подсетио новинаре да је Дуда Ивковић добио орден и од Јосипа Броза Тита, када су озбиљне комисије одлучивале о томе.

Председник је потом рекао да ће нови спортски центар Радничког имати најсавременију енергетску инфраструктуру, и још једном се обавезао да ће учинити све да радови буду готови на време.

- Ми ћемо као држава да изградимо све, да урадимо све. Сећам се кад смо кренули да рачунамо да ли ће нам требати два или три милиона, а на крају смо дошли до 15 милиона. То није проблем, имамо новац и завршићемо све у кратком року. Велико хвала, живео Раднички и хвала вам свима за плакете које сам данас добио - рекао је Вучић.

Он је на крају новинарима рекао да данас неће одговарати на питања везана за политику, али да ће сутра у 9 часова рећи све што је намеравао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (112)

Lazar

18.01.2021. 11:37

Dušan Duda Ivković je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj-jugoslovenskoj košarci i svakako je zaslužio ovu plaketu za životno delo. Bezbroj puta smo se radovali uspehu naših košarkašaša zhvaljujući njegovom požrtvovanju i radu da doprinese što boljim rezult.

Nikola

18.01.2021. 11:38

Sve značajne sportske rez., priznanja, sjajna odličja i trofeje koje je Dušan Duda Ivković doneo Srbiji, srpskoj košarci i sportu su dokaz da je profesionalac u svom poslu i da je veliki čovek koji voli svoju zemlju, tako da je ovo priznanje Duda zaslužio.

Goran

18.01.2021. 11:58

Dusan Ivkovic je jedan veliki mag koji je ostavio neizbrisiv trag u Radnickom,Srpskoj i svetskoj kosarci,mnogi od nas pamtimo 95-u kada se prosetao kroz Atinu, a da ne pricam o vanzemaljcim iz reprezentacije SFR-Jugoslavije i cuvene Argentine,pa Evropskog u Italiji i ZAGREBU!

Vanja Stojanovic

18.01.2021. 13:10

Od kad je sveta i veka, ljudi koji su bili prestavnici svog naroda u bilo kom smislu, bili su i odlikovani po zasluzi. Lep gest predsednika i sve pohvale čuvenom sportisti i treneru. Svaka čast, Ivkoviću!

Jovan

18.01.2021. 13:51

Duda Ivković je bio, još uvek je, i ostaće sportista koji je nizom svojih uspeha i količinom zlatnih i srebrnih medalja uvek pomerao granice jugoslovenakog i srpskog sporta! Ovo priznanje govori da je to njegovo zalaganje sada i zvanično prepoznato!