ЗАЉУБИО САМ СЕ У ПАРТИЗАН И СРБИЈУ: Пијао Ји-Си отворио кошаркашки центар црно-белих у Пекингу

Горан КЕЛИЋ

31. 12. 2020. у 11:00

ПОСТОЈИ безброј примера који потврђују већ надалеко признату и познату тезу да је Партизан светски бренд. Један такав опипљив пример нам стиже из далеке Кине, тачније Пекинга, где је пре нешто више од месец дана отворен центар кошаркашког клуба Партизан.

ЗАЉУБИО САМ СЕ У ПАРТИЗАН И СРБИЈУ: Пијао Ји-Си отворио кошаркашки центар црно-белих у Пекингу

Новости

Међутим, та прича можда и не би била толико несвакидашња да реализатор те идеје није човек по имену Пијао Ји-Си, "обични" ИТ стручњак родом из Тјанђина који црно-беле боје носи у срцу. Пијао у разговору за "Новости" прича о својој љубави према Партизану и Србији, разлозима који су га нагнали на овај подухват и будућим плановима.

Новости

Да бисмо сазнали како је до свега овога дошло, морамо да се вратимо на почетак, тачније две године у прошлост и тренутак када се Пијао, по сопственим речима, "заљубио" у Партизан.

- Био сам већ неколико пута у Београду, али тада сам први пут отишао да уживо погледам Партизанову утакмицу и буквално остао без речи. Чим сам крочио у халу "Пионир", заљубио сам се у Партизан. Посебан доживљај на мене су оставили навијачи и песме које су певали. Врло брзо након тога сам упознао људе из клуба и тако је моја фасцинација почела - објашњава Пијао игру судбине за наш лист.

Међутим, један гест пословног директора црно-белих Млађана Шилобада га је "натерао" да постане више од навијача.

ОТАЦ БИО ТИТОВ ФАН

НИЈЕ тајна да је симпатије према Србији Пијао наследио од свог оца, који је био опчињен ликом и делом Јосипа Броза Тита.

- Седамдесетих година прошлог века, мој отац је био војник и био је задивљен Титом. Док сам био мали, водио ме је да гледам филмове о Југославији. "Валтер брани Сарајево" и "Мост" су тада били популарни. Баш због тога смо одабрали да се на церемонији отварања академије први плес одигра уз песму "Бела, ћао". Био је то веома емотиван тренутак за мене. Такође, водио сам родитеље до Титово гробнице и статуе Валтера. То су све емоције претходне генерације у Кини. Што се мене лично тиче, морам да напоменем да сам одмалена пратио кошаркашке и фудбалске утакмице Југославије, гледајући асове попут Дивца, Стојаковића и Михајловића. Посебно ми се свиђала кошаркашка репрезентација и тимски дух који је поседовала - напомиње Пијао.

- Последњи пут када сам уживо гледао утакмицу Партизана, Млађан је био са мном. Угледао сам старца како стоји испред хале и чека. Млађан се руковао са њим и дао му три карте за утакмицу. Питао сам га зашто је то урадио, а он ми је рекао да тог човека зову Коска (Стева Коска) и да је стари навијач који је пратио Партизан још док је он био играч и да особа попут њега заслужује да гледа утакмице Партизана. То ме је изузетно дирнуло јер сам схватио да је ово веома хуман клуб са много емоција. Управо због тога сам одлучио да нешто и ја учиним, а с обзиром на то да ми је одувек била жеља да радим за кошаркашки клуб, срећан сам што имам прилику да изградим "мост" између Кине и Србије.

Како се родила идеја за кошаркашки центар у Пекингу?

- Целокупна идеја за овај пројекат се првобитно створила за време СП у Кини прошлог лета. Желели смо да доведемо српску кошарку и наш Партизан у Кину. Избор је пао на Пекинг, који је главни град и најјаче тржиште на северу земље. Ипак, веома је тешко промовисати Партизан у Кини, јер већина кошаркашких навијача више прати и воли НБА лигу. Европска кошарка тамо добија веома мало пажње и људи не знају колико је Партизан сјајан. Потешкоће се дешавају сваки час, биће потребно доста времена и улагања, али даћемо све од себе и држаћемо се нашег плана.

Новости

Пијао је у нашем разговору истакао циљеве пројекта и открио да се може очекивати и долазак првог тима у Пекинг.

- Вршићу улогу менаџера академије. Три основна задатка биће привлачење што већег броја деце, тренинзи усавршавања за младе играче и семинари за тренере. Већ смо испланирали два догађаја за младе селекције Партизана, а уколико се пандемија заврши, мислим да врло брзо можемо очекивати и долазак сениорског тима.

СРБИЈА БИЛА ДОМАЋИН НА СП

ПИЈАО и Чен су бодрили нашу кошаркашку репрезентацију на СП 2019, догађај за који истичу да им је остао у најлепшем сећању.

- Било је то дивно искуство. Желели смо да пружимо подршку Србији својим делима, не само речима. Популарност српске репрезентације током СП је била веома велика. Многи Кинези су их сматрали својим домаћим тимом. Наравно, за време првенства смо стекли много српских пријатеља и због тога смо изузетно срећни.

Не треба заборавити да Пијао није сам започео једну овакву мисију. Велику захвалност дугује својој супрузи Чен, која га је подржала у свему.

- У почетку је није занимала кошарка, али ми је одувек била подршка. Када је сазнала више о Партизану, почела је да га страствено воли. Почетком године смо пропутовали целу земљу у нашем ауту носећи обележја клуба. То је била наша мала церемонија и почетак овог пројекта. Снимили смо то путешествије и једног дана ће ти снимци представљати лепо сећање на ова времена.

За крај смо желели да од Пијаоа добијемо одговор на питање: шта је то што повезује Србију и Кину, шта представља ту нераскидиву нит?

- Пријатељство двеју земаља има дугу историју. Југославија је некад била комунистичка земља и становништво и једне и друге државе је имало слична искуства. И ми смо попут вас били у рату и доста пропатили у прошлости. Међутим, људи из наших држава су несаломивог духа - закључује своју причу највећи навијач Партизана у Кини.

Новости

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)