СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ: Не можемо да будемо светски прваци ако наш тренер није у Србији

Танјуг

05. 12. 2020. у 13:16

СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ: Не можемо да будемо светски прваци ако наш тренер није у Србији

Фото: Н.Параушић

СВАКИ пораз кошаркаша Србије увек изазива различите емоције, али мене не брине један пораз од Швајцарске у квалификацијама за Европско првенство, већ како ћемо даље, изјавио је прослављени српски тренер Светислав Пешић.

У новембарским квалификацијама за Европско првенство 2022. године мушка кошаркашка репрезентација изгубила је од Швајцарске, а пораз од једне, како се сматра, некошаркашке нације, изазвао је велику пажњу у јавности.

"Сваки пораз Србије увек изазива различите емоције, јер ми мислимо да смо најбољи на свету, што смо неколико пута доказали да јесмо, и са аспекта резултата и начина на који се игра. Мене не брине један пораз, јер порази су саставни део кошарке" рекао је Пешић Танјугу.

Прослављени стручњак направио је паралелу ове ситуације са квалификацијама за Европско првенство 1989. године.

"Када сам био тренер репрезентације Немачке, у квалификацијама за ЕП 1989. године били смо у групи са Југославијом, Шведском и Бугарском. Југославија је била апсолутни фаворит, то је била екипа која касније доминантно освојила ЕП у Загребу. У тим квалификацијма нико није помислио да Југославија може да изгуби од неког. Изгубили су од Бугарске са 20 разлике, а мене је тај пораз заболео јер је Немачка испала, а Бугарска је отишла на ЕП", рекао је Пешић и појаснио:

"Тај пораз је битно утицао је на немачку кошарку, али је тај пораз помогао Дуди Ивковићу и играчима да разумеју да и друге нације играју кошарку. То је таман таква разлика између квалитета Швајцарске и Србије, као што је тада било између Југославије и Бугарске".

Селектор Игор Кокошков у новембарском "прозору" није могао да рачуна на најбоље играче због сукоба на релацији између ФИБА и Евролиге, а због распореда у такмичарском календару и ситуације са корона вирусом, места за припреме готово да није било.

"Србија није играла са најбољим тимом, али су то добри момци, који нису млади, имају искуства. За свако такмичење добра припрема значи добар резултат. Ако нема припреме, не можеш да очекујеш да ћеш правити резултате. Мене је увек фасцинирало наше самопоуздање које некад прелази у "пување". Ти играчи који су нас сада представљали морају да знају да они нису крем српске кошарке, већ да су они који максималним приступом и припремом могу да победе, чак иако је на другој страни Швајцарска". каже Пешић.

Више од пораза од Швајцарске Пешића брине како се изгледати наставак борбе за учешће на највећим такмичењима.

"Мене занима како ћемо ми даље. Како ћемо се даље припремати за ЕП и за олимпијске квалификације у овим условима какви су данас? У Европи је постала мода да тренери репрезенатција истовремено воде и клубове у другим земљама. Не можемо да будемо светски прваци ако наш тренер и стручни штаб нису у Србији. Мислим да другачије морамо да приступамо када је репрезентација у питању",  рекао је Пешић.

"Не критикујем никога, веома ценим Игора Кокошкова, у оно време сам говорио то и за Салета Ђорђевића. Они су изванредни, биће сигурно врхунски тренери. Постизали су и постизаће врхунске реултате, али бих волео када би се неко од њих прихватио да један комплетан олимпијски циклус буде у Србији. Да тренирају играче и тренере у Србији преко целе године, да успоставе систем методике, како се тренира са младима, како са репрезентативним кандидатима. Волео бих да се то деси", рекао је познати стручњак.

Без тога, сматра Пешић, ми ћемо живети од утакмице до утакмице, од победе до пораза, од титуле до титуле, од медаље до медаље.

"Мислим да то није суштина. У Србији постоје апсолутно сви услови да репрезентација добије много бољи статус од оног који тренутно има" закључио је Светислав Пешић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)