ИГРАЈ ПО ЦЕНУ РЕГУЛАРНОСТИ: Челници Евролиге одлучни у намери да не дозволе корони да упропасти још једну сезону

В. Прерадовић

22. 09. 2020. у 20:10

КОРОНА је усред прошле сезоне лупила једну банану европској кошарци.

ИГРАЈ ПО ЦЕНУ РЕГУЛАРНОСТИ: Челници Евролиге одлучни у намери да не дозволе корони да упропасти још једну сезону

Давидовац (Звезда) и Де Коло (Фенербахче) Фото Н. Параушић

Још једна би прикуцала за паркет континентални клупски баскет. Због тога, без обзира на нестабилне параметре вирусне пандемије, оба такмичења под окриљем Евролиге симулираће редовно стање и подбацити лопту по календару одређеном у јуну и по стандардном протоколу. Присуство публике зависи од важећих мера које су на снази у државама.

Учесници Еврокупа излазе на терен 29. септембра, а евролигаши 1. октобра. Да би остали у игри и у непредвидивим пандемијским околностима, Евролига је усвојила неке ригорозне прописе, Својеврстан такмичарски "лекс специјалис", који би се могао назвати "сезона по сваку цену".

Одговор на предвиђања епидемиолога да се спрема трећи вирусни пик је могућност да се поново закажу утакмице, које не могу да буду одигране због евентуалних мера у сузбијању пандемије. Дозвољава се да меч може да буде суспендован чак три пута, такође и да се измести на друго место.

"МЕХУР" У ФИОЦИ

ЕВРОЛИГА је решена да не дозволи да пропадне још једна сезона, тако да у фиоци држи и такозвани "мехур", по узору на НБА.

Иако нико у канцеларији ЕКА у Барселони то неће потврдити, предсезонски турнир у Валенсији био је пробни балон за такву могућност. Управо у том граду одиграна је завршница шпанске лиге у другој половини јуна, после пада броја оболелих у тој земљи.

Вишеструко одлагање угрожава календар националних лига у иначе пренатрпаном распореду. Евролига је и у препандемијско доба више пута демонстрирала да су јој домаћи шампионати битни колико и лањски снег, а сада је у томе отишла корак даље. Заправо, неколико корака даље. Уколико нису доступни датуми за померање утакмице или је достигнут максималан број одлагања, тим чија су државна ограничења довела до тога, губи резултатом 20:0. Овај пропис директно нарушава регуларност такмичења и у Евролиги и у домаћим шампионатима.

У случају да вирус десеткује састав, предвиђен минимум за одигравање меча је осам играча. У противном, тим губи резултатом 20:0. ФИБА правилник, у делу који се односи на утакмицу изгубљену без борбе, наводи следеће: ако екипа није присутна или није у могућности да изведе на терен пет играча спремних за игру 15 минута након предвиђеног почетка.

У ове две наведене ситуације, поновљени порази службеним резултатом не доводе до дисквалификације, за разлику од случаја када клуб одбије да игра без оправданог разлога. Под тим се подразумева да је оправдање званична државна мера за сузбијање пандемије. Први неоправдани значи пораз 20:0, други дисквалификацију. Уколико се таква ситуација догоди током плеј-офа, тим аутоматски губи серију.

Евролига је дописала и правило у случају да дође до привременог прекида сезоне. Пласман у тренутку суспензије такмичења може да се сматра меродавним за пролаз у следећу фазу, што значи да би водећа осморка играла у плеј-офу ако не буде могућности да се одиграју преостале утакмице регуларног дела. Јасна је интенција Евролиге - играј, макар и по цену регуларности.

ТЕСТИРАЊЕ ТРИ ДАНА ПРЕ МЕЧА

ОСИМ већ свима добро познатих превентивних протокола у време пандемије, Евролига је клубовима послала смернице за боравак максималног броја особа на теренима и у свлачионицама.

Играчи, тренери и судије биће у обавези да ураде PCR тест три дана пре сваке утакмице. Клубови су добили и протоколе у случају позитивних резултата тестирања на вирус корона.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)