ВЕЛИКИ ТРОШКОВИ ЗА КОШАРКАШКЕ КЛУБОВЕ: Тестови и путовања коштају 370.000 евра

В. П.

02. 09. 2020. у 08:45

ДО почетка кошаркашке сезоне има мало времена и много недоумица. У овом тренутку је извесно само да ће клубови, финансијски већ погођени ефектима вирусне пандемије, бити изложени додатним трошковима услед обавезних здравствених протокола.

ВЕЛИКИ ТРОШКОВИ ЗА КОШАРКАШКЕ КЛУБОВЕ: Тестови и путовања коштају 370.000 евра

ФОТО: М. Вукадиновић

Када је у питању АБА лига, ради се о трошку тестирања за 13 гостовања који укупно износи око 13.000 евра, рачунајући цену теста и бројност експедиције спортских тимова. Црвену звезду чека и 17 путовања у оквиру евролигашке сезоне, што значи додатних 17.000 евра расхода.

У случају да Евролига уведе као обавезу чартер-летове као смањивање ризика од заразе, финансијски удар из темеља би протресао многе учеснике елитног такмичења. Црвено-беле би то коштало око 340.000 евра, што је годишња плата за наше услове добро плаћеног страног играча. Под тим ударом повијао би се и Партизан као учесник Еврокупа, односно такмичења које такође организује Евролига.

"МЕХУР"

АЛТЕРНАТИВА за "уобичајен" старт сезоне је такозвани мехур, односно окупљање свих учесника на једном месту, где би се одиграло неколико кола.

Евролига организује пробне балоне у виду предсезонских турнира у Валенсији и Каунасу, али би такав начин довео у незавидну позицију све националне лиге. Једино решење је договор свих кошаркашких структура, укључујући и ФИБА.

Помиње се могућност да "Туркиш ерлајнс" као спонзор Евролиге пружи помоћ клубовима у организацији чартер-летова. До сада, само су литвански Жалгирис и милански Армани потврдили да ће њихови тимови користити специјалне летове за евролигашка гостовања.

Ситуација са АБА лигом је једноставнија, јер углавном подразумева путовања аутобусом, директан смештај у делове хотела резервисане само за гостујуће тимове. Самим тим, могућност појаве и ширења заразе драстично је редукована.

Евролига мора да поведе рачуна и о губитку клубова узрокованом затвореним благајнама. Примера ради, Звезда је прошле сезоне од продаје сезонских улазница приходовала 1,5 милиона евра. У овом тренутку, тај део зараде је на нули, јер се и даље чекају одлуке о начину на који ће почети сезона, у првом реду Евролиге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)