БРСТИНА, ОЏОВ БИВШИ МЕНАЏЕР, ЗА “НОВОСТИ”: Помутили су му памет у жељи да брзо зараде, желео сам да остане у Звезди

М. Јовановић

11. 08. 2020. у 20:45

БРСТИНА, ОЏОВ БИВШИ МЕНАЏЕР, ЗА “НОВОСТИ”: Помутили су му памет у жељи да брзо зараде, желео сам да остане у Звезди

Фото: Приватна архива

ЖЕЛЕО сам да Мајкл Оџо остане у Црвеној звезди, Небојша Човић је увек био максимално коректан, а не могу да потврдим информацију да је Партизан био заинтересован - прича, за "Новости", његов пријатељ и бивши менаџер Јован Брстина, док се у гласу осећају туга и сета због смрти нигеријског кошаркаша, чије срце је стало у Београду у 28. години живота.

Животни пут Мајкла Оџа нимало није био лак. Рођен је у Лагосу, у Нигерији, где је његов потенцијал препознао човек који је водио кошаркашки камп у тој земљи и препоручио га америчком колеџу. У Америци је играо за колеџ Флорида Стејт, али у тиму није имао запажену улогу јер се игра коју је тренер тима форсирао базирала на шутевима споља, тако да центри нису добијали прилику да се искажу у пуном светлу.

Доброћудни џин је био одличан студент и чекао га је добро плаћен посао након студија, често се двоумио између пословне и спортске каријере, али је ипак одлучио да настави спортским путем.

- Био је велики песимиста, није веровао у себе, говорио је да није толико добар играч и да можда тај ниво кошарке није за њега. Имао је сигуран посао који га је чекао након студија, који је био плаћенији од његовог спортског уговора. Често је био у дилеми јер је морао да издржава породицу у Нигерији - истакао је Брстина.

Амерички центар се веома лако привикао на нашу средину. Пошто је био високо образован, читао је много о Србији и Београду. Може се рећи да је Србију сматрао другом кућом, волео је нашу културу, нашу кухињу, а највише од свега Железник у којем је живео. Требало му је мало времена да се привикне на европску кошарку, ту је огромну улогу одиграо тренер Влада Јовановић, који му је посветио доста времена, а и индивидуално тренирао с њим да би Оџо исказао пун потенцијал. Може се рећи да је у периоду када је наступао за ФМП највише напредовао.

- Хтео бих и да се надовежем на интервју Небојше Човића и да кажем да су зимус почели да се мешају неки људи који преко ноћи желе да зараде новац. Они су Мајклу предлагали разне ствари. То се не дешава само са њим, већ са многим кошаркашима. Раније то није било тако интензивно као сада. Само могу рећи да су му помутили памет желећи да што пре зараде. Неке колеге, које се баве истим послом као и ја, играче посматрају као робу и виде у њима само прилику да добро профитирају. Емпатија и хуманост су занемарени. Моја жеља је била да продужи уговор са Црвеном звездом и да тамо добије прилику да наступа у Евролиги. Звезда је испала веома коректна, све обавезе које је имала према играчу је испунила и изашла у сусрет увек када је било потребно. Овом приликом бих желео да се захвалим господину Небојши Човићу који је испао, пре свега, човек и контактирао са Оџовом породицом, понудио им помоћ иако Мајкл више није члан црвено-белих - рекао је Брстина.

ПИСМО АМБАСАДЕ НИГЕРИЈЕ

АМБАСАДА Нигерије у Будимпешти упутила је писмо Министарству спољних послова Републике Србије, у којем "љубазно моли за помоћ у истрази како би се утврдио стварни узрок изненадне смрти Мајкла Оџа".

- Информације којима располажемо указују да је именовани био позитиван на вирус ковид-19 у јулу, али су тестови 5. августа показали негативан резултат. Међутим, стварни узрок смрти још увек није утврђен. Председник КК Црвена звезда Небојша Човић и тим су у потпуности укључени у истрагу и желе да помогну - стоји у писму нигеријске амбасаде.

Пошто се у медијима појавила информација да је доскорашњи центар Црвене звезде преговарао са Партизаном, Брстина је рекао да ту информацију не може да потврди са сигурношћу и да јесте постојало интересовање црно-белих још док је тренер био Андреа Тринкијери, али је све остало само на распитивању.

- Још не верујем да њега више нема, био је тако добар и скроман, једноставно, мислим да је све ово један ружан сан - за крај је истакао Брстина.

Фото: Приватна архива

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Sofronije

11.08.2020. 23:32

Čoviċ je majka Tereza,duša od čoveka.On nikad nijednog igrača ne gleda kroz dinar,samo su mu evri i dolari u mislima.Šta zvezdi treba ova bruka,zar nisu veċ dovoljno izblamirani samim Čoviċem,dušom od čoveka!!!