КРАЈ ЦРНО-БЕЛЕ МАГИЈЕ! Партизан пао у паклу Арене: Барселона зауставила захуктали парни ваљак

Novosti online

28. 03. 2023. у 22:24

КОШАРКАШИ Барселоне савладали су Партизан у 31. колу Евролиге. Коначан резултат у Штарк Арени био је 80:89 (45:44) за каталонског гиганта.

КРАЈ ЦРНО-БЕЛЕ МАГИЈЕ! Партизан пао у паклу Арене: Барселона зауставила захуктали парни ваљак

ФОТО: М. Вукадиновић

Врућ дочек за Каталонце. Од тренутка када су кошаркаши Барселоне крочили на паркет  већ добрано испуњене трибине затресле су Арену повицима  "Пута Барса ле"!  

Паклен дочек имао је и Никола Калинић, бившег играча најљућег ривала црно-белих, Црвене звезде. Цела Арена је громогласно вређала српског репрезентативца.

А онда, "гробарски" репертоар се променио.  Преко 20,000 грла скандирало је Јану Веселом, "летећем" Чеху који ће заувек остати у срцима свих у црно-белом - Ооооо Јане врати се!

ФОТО: М. Вукадиновић

Гости су боље ушли у меч, стигли до почетних 8:2, а управо Јан Весели и вечерас изузетно расположени Лапровитола повукли су свој тим.

Жељкова чета лоше је бранила и градила рекет, "дувала је промаја" са свих страна, а о томе колико је дефанзивно лоше изгледао Партизан говори и чињеница да је ривал у првој деоници промашио само два шута из игре.

Барса је након првих 10 минута игре имала 25:21, али онда је уследио "Дантеов пакао".

ФОТО: М. Вукадиновић

Усијала се рука Дантеа Егзума који је цепао мрежице и изградио средином друге четвртине максималних +8.

Од тог тренутка кренуо је велики пад у игри црно-белих, Каталонци до полувремена дефицит смањују на -1, а Никола Миротић уз сјајно шутерско вече Лапровитоле одвео је Барсу на +8.

ФОТО: М. Вукадиновић

Егзум је од тог тренутка заигра симултанку, онда када се све рушило и када нико просто није могао да пронађе дно мрежице, Данте је био тај који је вратио трачак наде црно-белима.

Имао је Партизан и -1 на старту одлучујуће деонице, али су искуство и квалитет моћне Барсе испливали на видело и прекинули црно-белу магију која је очарала Европу.

ФОТО: М. Вукадиновић

НА крају, Егзум је убацио 24, а Пантер 16 поена код црно-белих. Са друге стране, блистао је Лапровитола са 25, а Миротић је додао 19 поена.

Већ у петак Партизан чека меч против Реала у 32. колу Евролиге. Поново ће спектакл бити у Арени. Можда падне и нови рекорд по броју гледалаца...

ТРЕНУТНО СТАЊЕ НА ТАБЕЛИ ЕВРОЛИГЕ

ПАРТИЗАН - БАРСЕЛОНА 80:89

ХАЛА: "Штарк арена"

СТРЕЛЦИ:

ПАРТИЗАН: Вукчевић, Ледеј 10 (5ск), Аврамовић 6, Пантер 16, Смаилагић 6, Папапетру 2, Егзум 24, Нанели 5, Лесор 5 (6ск), Трифуновић, Анђушић, Мадар 6

БАРСЕЛОНА: Да Силва, Шанли 2, Весели 14 (6ск), Каллинић 4, Саторански 10 (5ас), Лапротитола 25 (7ас), Абринес 5, Хигинс 5, Тоби 3, Кјурик, Јокубаитис 2 (4ас), Миротић 19 (8ск)

ЧЕТВРТА ЧЕТВРТИНА

КРАЈ МЕЧА!

38. минут - Саторански погађа за три, +10 Барса, а затим Лесор спушта на 73:81.

37. минут - Егзум промашује тројку, Барса у поседу, Пантер чини фаул, па потом ван линије 6,75 промашује и Абринес, али Папапетру непрецизан на другој страни. Након неискоришћеног напада Барсе Данте Егзум је фаулиран, он погађа једно од два пенала, игра симултанку, 71:78.

35. минут - Данте Егзум за трииииии! Партизан на 68:71, али Саторански погађа, па потом Данте Егзум фаулиран. Какав меч, 68:73. Аустралијанац погађа оба пенала 70:73, драма у најави у Арени. Таман што се поново усијала атмосфера Лапровитола погађа за три, Барселона на +6, па потом Миротић погађа из офанзивног скока, за тили час Шпанци поново на +8.

34. минут - Фаул на продору над Егзумом који погађа оба пута, 65:71.

33. минут - Миротић за три са преко 9 метара! Поцепао је мрежицу Никола, па Пантер промашује ван линије 6,75, али исто чини и Кори Хигинс, Весели обезбеђује офанзивни скок, али Хигинс чини фаул у нападу. У поседу Партизана Алекси Аврамовићу лопта излази из коша на шуту за три. Јан Весели потом до нових лаких поена из рекета, 63:71, поново се Барса мало одлепила.

31. минут - Алекса Аврамовић краде лопту на старту одлучујуће деонице и погађа у контри! Шанли чини фаул потом у поседу Шпанаца, 60:66 и напад за Партизан. Затим Миротић техничка због приговора, Пантер погађа пенал, а Данте Егзум уз ударац сјајан на продору, ипак арбитри не показују фаул. Егзум се држи за кук, али ће ипак бити у могућности да настави, 63:66.

 

ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА

 

30. минут - Кевин Пантер за три, 58:66! Барса не користи наредни напад, али Папапетруов ер-бол на истеку напада, па Миротић фаул у нападу и онда уздаси у Арени. Нанели је покушао са пола терена, лопта се нећкала по обручу и на крају несрећно испала из њега. Крај треће четвртине, велики пад црно-белих, 58:66.

29. минут - Данте Егзум фаулиран, Каталонци у бонусу, Аустралијанац погађа и једно и друго слободно бацање, црно-бели на -8. Барселона поенима са линије слободних бацања до +10, затим Егзум погађа из офанзивног скока након сопственог промашаја, а потом Никола Миротић сипа за три.

28. минут - Кевин Пантер смањује из наскока са полудистанце на -10, пре тога је Да Силва промашио отворену тројку за Барсу, а након тога Абринес чини фаул у нападу над Лесором. Партизан у поседу.

26. минут - Велике тензије у Арени након фаул који је свиран Алекси Аврамовућу у последњој секунди и то при шуту за три! Обрадовић жустро реагује, велики број упаљача и предмета завршио је на терену. Лапровитола погађа два од три, +12, наставља се крах Партизана.

25. минут - Барса на +10! Јан Весели до нових лаких поена ове вечери, Егзум промашује, а затим Миротић у транзицији.

24. минут - Кевин Пантер је након тајм-аута Жељка Обрадовић напао обруч, прошетао се кроз одбрану и погодио, али Барса наставља са убитачном шутерским периодом, Саторански је сада погодио ван линије 6,75. У поседу Партизана Пантер промашује, па и Ледеј након офанзивног скока. Затим Миротић фаулиран он погађа прво, друго не, Шпанци на +8, све до поена Алена Смаилагић након офанзивног скока, 49:55.

22. минут - Абринес показује какав је шутер, у поседу Партизана Џејмс Нанели промашује, Барса иде на 45:48, а потом Абринес поново цепа мрежицу, Барса на +6.

21. минут - Зек Ледеј је зидао под кошем и потом промашио, Јан Весели куца у контри, а потом Јам Мадар са земље, из готово немогуће позиције не погађа ни таблу, 45:46.

ДРУГА ЧЕТВРТИНА

 

20. минут - Кори Хигинс погађа, а затим фаулиран Данте Егзум на продору. Лопта са стране, Барса још ниеј испунила бонус, а у наставку акције Кевин Пантер погађа и то уз нови фаул. Американац погађа и додатни пенал, 45:41, а Кори Хигинс погађа и за три, Барса на само -1 на полувремену.

Црно-бели 4/6 у шуту ван линије 6,75, Барса 5/6. Најефикаснији у редовима Партизана је Данте Егзум са 10 поена, у редовима гостујућег састава предњачи Лапровитола са 14.

18. минут - Серија Барсе 7:2, Лапровитола је погодио тројку на 1:52 до краја првог полувремена. Тајм-аут Жељко Обрадовић, 42:39.

16. минут - Парни ваљак меље! Зек Ледеј феноменално погађа из полухорога, лопта је имала велики лук, и као кап прошла је кроз мрежицу Барселоне. Изабраници Шарунаса Јасикевичију губе лопту, а Зек Ледеј потом до нових поена, па нова изгубљена лопта Каталонаца. Делује да и Барса полако подлеже притиску преко 20,000 гробара у Арени. Лесор затим демонстрира своју леђну технику, па и погађа из окрета, нови тајм-аут Јасикевичијус. Усијана атмосфера у српском храму кошарке!

15. минут - Данте Егзум већ до 10 поена ове вечери, поново је Аустралијац показао своју сналажљивост у рекету и поентира је кроз шуму руку, +4 за "парни ваљак". У поседу Барсе Калинић је након што је фаулира искористио два пенала, 34:32.

14. минут - Мајк Тобеј за три, Барса на -2, пре тога је Ален Смаилагић у раној фази напада промашио са полудистанце шутем преко руке чувара. Тајм-аут Жељко Обрадовић! 32:30. Матијас Лесор промашује након паузе, али исто чини и Хигинс, Партизан има нови напад.

13. минут - Егзум за три! Тресе се Арена! Данте Егзум у делиријум након коша доводи атмосферу до усијања, 32:27!

12. минут - Тобеј чини фаул у нападу, Партизан у поседу након личне грешке Словенца. Потом и Шанли чини фаул, могли би гости лако да у раној фази испуне бонус, а затим Данте Егзум погађа у рекету, парни ваљак води!

11. минут - Егал! Ален Смаилагић за три! Потом Кобоаитис фаулиран на шуту, погађа оба пенала, а затим Данте Егзум цепа мрежицу, нешерено је!

ПРВА ЧЕТВРТИНА

10. минут - Сада и Никола Калинић лагано полаже у контри након изгубљене лопте. Потом на три секунде пре краја прве деонице фаулиран Ален Смаилагић, који промашују прво, погађа друго и смањује на 21:25, што је уједно и коначан резултат након првих 10 минута игре. Колико је лоше дефанзивно Партизан деловао говори и чињеница да су Каталонци промашили само два шута из игре за целу прву деоницу.

9. минут - Лапровитола и даље плеше по паркету Арене, избацио је сјајни плеј Каталонаца са пар дриблинга целу одбрану, а потом је и приморао Матијаса Лесора да га фаулира на шуту. Лапровитола прецизан оба пута са пенала, 20:23.

8. минут - Зек Ледеј до два поена са линије слободних бацања, а потом Шанли до нових поена из рекета за Каталонце, 20:21.

7. минут - Џејмс Нанелииииии за трииииии! Партизан на 16:17, али још једном Јан Весели до лаких поена, невероватно колико "дува промаја" у рекету црно-белих на старту овог меча.

6. минут - Кевин Пантер промашује тројку, али још једном сјајан на офанзивном скоку Матијас Лесор. Француз потом и фаулиран, добиће Партизан два слободна бацања. Лесор промашује прво, па погађа друго, црно-бели на -2 све до нових лаких поена Николаса Лапровитоле који је већ на 9 поена. На другој страни Зек Ледеј лепо поентира из полухорога, међутим поново је пукла одбрана Партизана, Јан Весели силовито закуцава, 13:17.

5. минут - Јан Весели до првих поена ове ноћи, на другој страни Пантер промашују отворену тројку, потом Лесор хвала офанзивни скок, па Пантер из екстра поседа и наскока погађа са полудистанце, 10:11, невероватна енергија долази са трибина! У поседу Барсе чешка комбинација доноси поени, Весели сјајно до Саторанскго који води госте на 10:13.

3. минут - Џејмс Нанели је погодио за два, Лапровитола потом половичан са пенала, а Јам Мадар узвраћа лаким поенима на обручу, 6:9.

2. минут - Лоше отварање црно-белих! Барса двојком Миротића, па тројком Лапровитоле иде на почетних 5:0. У поседу црно-белих Јам Мадар по обичају са полудистанце отвара утакмице поготком, тако је и сада, 2:5, али Лапровитола потом поново погађа тројку као кап, 8:2 за Каталонце.

1. минут - Меч је почео!

20:29 - Страшна атмосфера! Преко 20,000 грла скандира Јану Веселом, летећем Чеху који ће заувек остати у срцима свих у црно-белом.

- Ооооо Јане врати се!

ФОТО: М. Вукадиновић

20:25 - Паклен дочек за Николу Калинића, бившег играча најљућег ривала црно-белих, Црвене звезде. Цела Арена је громогласно скандирала.

- Калина, Калина, п**и к****ц.

20:20 - Црно-бели хероји истрчавају на паркет "Штарк Арене".

20:00 - Врућ дочек за Каталонце! Већ добрано испуњене трибине Арене дочекале су кошаркаше Барселоне повицима "Пута Барса ле"!

19:30 - Прослављени кошаркаш и директор Партизана, Зоран Савић, уручио је мали знак пажње Николи Миротићу уочи почетка утакмице.

19:15 - Многа позната кошаркаша имена су ове вечери у београдском храму кошарке. Ту је тренер Барселоне, Шарунас Јасикевичију, бивши играч Црвене звезде, Никола Калинић, али и миљеник "гробара", Јан Весели.

ТАБЕЛА ЕВРОЛИГЕ

УОЧИ МЕЧА

"Парни ваљак" се након вишегодишње паузе на евросцену вратио у великом стилу, Жељко Обрадовић и његови изабраници су почели да стварају неку нову причу.

Црно-бели се тренутно налазе на деоби шестог места заједно са Макабијем, у досадашњем  делу сезоне су уписали 17 победа и 13 пораза.

У претходна два кола остварили су две јако битне победе, најпре су савладали Анадолу Ефес усред Истанбула, да би недељу дана касније у Београду просто ''одували'' Олимпијакос са терена.

Јако битну утакмицу имао је Партизан и пре два дана у АБА лиги против Цедевита Олимпије.

"Змајчеки" су били потенцијална мина и мало је фалило да нанесу потпуну штету.

Јако је интересантан био сусрет у "Штарк" арени где је у последњој деоници акценат био на одбрани.

У првом полувремену смо гледали револверашки обрачун и након 20 минута резултат је гласио 44:46.

Последњих пет минута другог квартала се заиста играло у брзом ритму и кошаркаши обе екипе су погађали из свих позицијиа.

У завршној деоници смо видели свега 19 поена, а након 40 минута игре на семафору је стајало 76:73.

Ово је јако битан тријумф за црно-беле због предности домаћег терена у евентуалном окршају са Црвеном звездом у финалу плеј-офа.

Са друге стране, Каталонци имају идентичан скор као и Монако и нема сумње да Шарунас Јасикевичијус жели да уђе у нокаут фазу барем као четвртопласиран на табели, што му гарантује предност домаћег терена.

Барса је у прошлом колу савладала Панатинаикос у Атини, да би два дана касније била боља у дербију од Хувентуда у оквиру домаћег шампионата.

Када су се ови ривали састали у 9. колу шпански представник је славио у "Блауграни" резултатом 79:68.

РЕЧ ТРЕНЕРА

ОБРАДОВИЋ ПРЕД БАРСЕЛОНУ: Потребна нам је памет и енергија на нивоу утакмице против Олимпијакоса

- Знамо их, већ смо играли против Барселоне и знамо који квалитет имају. То је екипа направљена да оде на 'фајнал фор' и вероватно да проба да освоји Евролигу. Играју тимски, играју изузетно чврсту одбрану. Они су тим која је лидер Евролиге по проценту успешности у шуту за три поена тако да су то неке основне ствари. Пробали смо на њихову игру да реагујемо сада на тренингу и видећемо како ће то сутра да изгледа. Потребна нам је памет и енергија на нивоу утакмице против Олимпијакоса - изјавио је Обрадовић за клупски сајт.

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Крило Партизана Јоанис Папапетру истиче да је најбитније да његова екипа буде енергетски спремна.

- Урадили смо неке тактичке ствари на тренингу да би се припремили за сутрашњи меч. Најважније је да се регенеришемо, испред нас је још 24 сатра до утакмице и да будемо енергетски спремни. То је најважније. Знамо да ће наши навијачи бити овде уз нас и ми морамо да и због њих покажемо енергију -  закључио је Папапетру.

БОНУС ВИДЕО: "ИЗВИЊАВАМ СЕ!" Жељко Обрадовић никада није био овакав после дербија

БОНУС САДРЖАЈ

Да ли сте знали да је Новак Ђоковић у својој књизи изнео план како да за само четрнаест дана трансформишете и тело и живот? Уз недељни јеловник, корисне савете за побољшање варења и изврсне рецепте који се лако припремају, лако ћете се ослободити вишка килограма и побољшати здравље. Новак вам открива и лаке вежбе за разгибавање, исте оне које и он ради пре сваког меча.

Наручите ОВДЕ свој примерак књиге "Сервирај за победу" и крените стопама најбољег на свету.

Такође, још једна књига о нашем асу која је изазвала велику пажњу носи назив "Новак, париске приче". Прођите уз Новака све његове емотивне тренутке у упознајте га у једном потпуно другом светлу. На 320 страница, илустрованих до сада невиђеним фотографијама, представљен је живот славног тенисера.

Кликните ОВДЕ и поручите још данас ово ремек-дело које ће вас одвести на најславније тениске терене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОВО УОПШТЕ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Никола Јокић шокирао саиграче усред НБА финала

ОВО УОПШТЕ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Никола Јокић шокирао саиграче усред НБА финала

НИКОЛА Јокић је апсолутни вођа Денвер нагетса на терену. Искусни саиграчи га последњих месеци "моле" да овим млађима "каже коју" када им, колективно, не иде. Није их баш послушао, али НБА финале је то променило.

08. 06. 2023. у 17:06

Коментари (0)

ОВО УОПШТЕ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Никола Јокић шокирао саиграче усред НБА финала