ПАРТИЗАН ГАЗИ СВЕ РЕДОМ! "Парни ваљак" самлео Асвел у паклу "Арене": Обрадовић у потпуној еуфорији, Пантер и Лесор поново хероји "гробара"

Novosti online

31. 01. 2023. у 22:20

У 22. колу најелитнијег европског такмичења кошаркаши Партизана угостили су Асвел. Утакмица у "Штарк" арени завршена је резултатом 92:70 у корист српског тима.

ПАРТИЗАН ГАЗИ СВЕ РЕДОМ! Парни ваљак самлео Асвел у паклу Арене: Обрадовић у потпуној еуфорији, Пантер и Лесор поново хероји гробара

ФОТО: М. Вукадиновић

Коцкице су се склопиле, мукотрпан рад на тимској кохезији и индивидуалном напретку даје своје резултате, а црно-бели из меча у меч све више делује као екипа која може да нападне сам врх Евролиге. 

Ово вече било је само још једна потврда тога да је Обрадовић створио машину која функионише готово беспрекорно. Једноставно од првог, па све до последњег звука сирене Партизан је био тим који апсолутно контролисао резултат и дешавања на паркету.

ФОТО: М. Вукадиновић

Кевин Пантер био је тај који је повукао тим у увертири. Прво две тројке данас посебно инспирисаног Американца, па онда и напад за 2+1. Асвел је нешто више од половине прве четвтине био у егалу, али од резултата 11:11 и тајм-аута Жељка Обрадовића, на терену као да је постојао само један тим.

Већ распуцаном Пантеру придружује са Матијас Лесор са неколико монстурозних закуцавања и блокада, а потом и сјајна рола Дантеа Егзума, и Партизан већ у финишу прве деонице одлази на +10.

ФОТО: М. Вукадиновић

Друга четвртина, а гробари добијају новог хероја. Био је то уз последње време помало заборављени Џејмс Нанели, који са две везане тројке потпуно запалио трибине српског храма кошарке.

Читава Арена на ногама, Обрадовић је само гледао и аплаудирао својим изабраницима који су остављали срце на паркету, за капитал од 14 поена предности са којима се отишло на одмор. Партизан је имао 62,1  процената шута из игре и 10 /19 за три, а Кевин Пантер је са 17 поена био најефикаснији актер првог дела игре.

И онда трећа четвртина донела је црно-белу евролигашку бајку, али и изнедрила неке нове хероје. Урош Трифуновић прави серију од пет везаних поена уз одличну дефанзивну улогу, а потом и Алекса Аврамовић диже све у црно-белом на ноге.

ФОТО: М. Вукадиновић

Предност из минута у минут расте, све до огромних +29, када је било јасно да Партизан сигурним корацима граби ка новој победи, 10. укупно у свим такмичењима.

Последња деоница практично је била формалност, а кошаркаши Асвел одрађивали су посао са жељом да што пре напусте пакао Арене, која их је прогутала данас. 

ПАРТИЗАН - АСВЕЛ 92:70

СТРЕЛЦИ

ПАРТИЗАН: Вукчевић, Ледеј 9 (7ск), Аврамовић 6, Пантер 22 (4ск), Смаилагић 3, Папапетру 3, Егзум 13, Нанели 10, Лесор 12 (4ск), Трифуновић 7, Анђушић 4, Мадар 3

АСВЕЛ: Метјуз 8, Нуа 4, Бост 11 (5ас), Кауди, Дио 5, Тајус 4, Рисашер 1, Де Коло 7 (4ск), Фал 14 (6ск), Обасохан 3, Понс 14 (6ск)

ЧЕТВРТА ЧЕТВТИНА

38. минут - Још само два минута је остало до краја меча, питање победника је већ одавно решено. Смаилагић је сада био половичан са линије пенала, али је ухватио совј промашај и обезбедио нови напад свом тиму, који његови саиграчи не користе.

36. минут - Готово да није било прекида у последњој деоници, па је уследио ТВ тајм-аут на четири минута пре краја - 82:63. Анђушић потом поентира за два, а парни ваљак поново иде на 21 поен предности.

ФОТО: АБА лига

34. минут - Успео је Партизан да одбије све налете ривала, Асвел је направио серију 6:0 на почетку, али црно-бели поново одлазе на великих 80:57.

ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА, ПАРТИЗАН - АСВЕЛ 76:51.

30. минут - Понс је погодио за три и коначно прекинуо серију домаћина. Потом Ледеј краде лопту и долази до поена са пенала, али Понс поентира потом и за два, смањује на 76:51, што је и резултат са којим се одлази на одмор. 

28. минут - Матијас Лесор, уз фаул! Погађа Француз и додатно слободно бацање, Асвел не користи ни наредни напад, потпуно су индиспонирани. Пантер промашује, Лесор купи још један офанзивни скок, и том приликом је и фаулиран. Лесор поново на линији пенала, погађа прво, погађа и друго, а Партизан иде на огроних +29.

26. минут - Гости не знају шта их је снашло! Метјуз поентира за Асвел, али Зек Ледеј са неколико интелигентних потеза и финти ломи чуваре и гради позицију из које цепа мрежицу. Французи не користе наредни напад, а Кевин Пантер погађа за три, његова трећа ове вечери, па потом и силовито закуцавање Зека Ледеја, потпуно уништавање ривала, 70:46. 

24. минут - Алекса Аврамовић! Чудесно закуцавање Чачанина преко горостасног Фала. Коментатор Евролиге у потпуној неверици, нестваран потез Аврамовића, а потом његови поени и за дистанце, 61:44. Затим лагани поени и Кевина Пантера за +19.

ФОТО: М. Вукадиновић

23. минут - Мини-серија гостију, четири везана поена, а разлиак поново на 15 поена у корист београдских црно-белих.

22. минут - Партизан не користи први напад, потом Фал користи дуге руке и долази до 8. поена. Пантер промашује за три, Лесор обезбеђује офанзиван скок, па затим и сам промашује, али исправља своју грешку новим офанзивним скоком, а потом Урош Трифуновић погађа за три!

Затим и украдена лопта, и куцање Трифуновића у контри, потом Лесор краде лопту, асистира Аврамовићу, који полаже у транзицији лагано на обруч, Партизан за тили час иде на +19. Тотална лудница у Арени, трибине подрхтавају! Обрадовић у еуфорији грли своје играче.

ДРУГА ЧЕТВРТИНА, ПАРТИЗАН - АСВЕЛ 50:36 

20. минут - Тројка Нандо Деколо, како само важни поени легендарног Француза за Асвел. Нанели до нових поена затим, али Бост погађа за три у последњим секундама првог полувремена, за 50:36, резултат са којим се одлази на велики одмор. Заиста сјајно полувреме Партизана, Обрадовић давно није изгледао задовољније. Трофејни стручњак је могао да ужива у офанзивној расподији, али и сјајном дефанзивном издању свог тима. На крају првог полувремена његов тим има капитал од 14 поена предности, ношен распуцаним Кевином Пантером који је већ на цифри од 17 поена. Данте Егзум је други најбољи стрелац првог дела меча, са 11. 

ФОТО: М. Вукадиновић

Статистика на полувремену: Партизан је шутирао из игре са чак 62,1% прецизности (13/19 за два, а 5/10 за три поена), наспрам ривалових 41,9% (10/19, односно 3/12).

 
Имали су црно-бели мање изгубљених лопти (свега две, наспрам шест Асвелових), а више блокада (2:0). Једини проблеми црно-белих били су у скок-игри, јер су гости остварили чак осам офанзивних скокова, а 17 укупно, наспрам 12 Партизанових.

19. минут - Кевин Пантер! Иде Американац до свог 15 поена, али гости са три везана, од којих један са пенала Боста, смањују на 45:30, све до нових поена са полудистанце Кевина Пантера. 

17. минут - Кошаркашка расподија! Жељко Обрадовић само стоји и аплаудира својим пуленима који делује импресивно како у фази напада, тако и у фази одбране. Данте Егзум сада погађа уз фаул, промашује слободно бацање, Асвел враћа поенима за два, али Џејмс Нанели са две тројке потпуно ломи ривала, Арена на ногама, Партизан на +16. 

ФОТО: М. Вукадиновић

16. минут - Гости сада везују два промашена шута ван линије 6,75, Смаилагић је такође био непрецизан у шуту за три, а са два поена Егзума са линије слободних бацања Партизан стиже до 33:23, потом Аустралијанац погађа и из игре за 35:23. Међутим горостасни Фал својим дугим рукама доминира у рекету, стиже до шестог поена ове вечери у српској престоници и поново спушта разлику на 10 поена у корист парног ваљка.

13. минут - Џејмс Нанели погађа! Био је у јако тешкој позицији, шутирао ван баланса, са руком чувара на лопти, али сјајан погодак бека црно-белих. Потом и сјајна одбрана Егзума, Аустралијанац је украо лопту, аплаузи целе хале за борбеност коју гробари виде од стране својих миљеника. Сада погађа и Зек Ледеј, а Партизан поново на +10.

12. минут - Лоше је Нанели отворио другу четвртину, прво промашује и обруч и таблу из отвореног шута, потом чини и личну грешку, а гости спуштају дефицит на -7. Напад за црно-беле, Кевин Пантер покушава са полудистанце, али поново борбено купи офанзивни скок након промашаја, фаулиран и при шуту, Американац ће на линију пенала. Пантер погађа оба пута за 27:16. Међутим иде тројка сада за Асвел, 27:21.

ПРВА ЧЕТВРТИНА, ПАРТИЗАН - АСВЕЛ 25:16

10. минут - Партизан има +10! Матијас Лесор фаулиран, гости у бонусу, а Француз показује своју мекану руку, погађа оба пута за 23:13. Асвел такође сте до 2+1, Папапетру промашује отворену тројку, гости промашују зицер, а Кевин Пантер успева да ухвати офанзивни скок након сопственог промашаја и погоди за 25:16, резултат са којим се и завршава прва четвртина.

8. минут - Данте Егзум сада са полудистанце. Деколо наставља своје лоше шутерко вече, Пантер промашује за три, али екстра-посед за црно-беле, а Јанис Папапетру погађа ван линије 6,75. Чудесна атмосфера сада у Београду. Асвел прекида за кратко серију српског тима, све до новог силовотиго закуцавања Матијаса Лесора на сјајну асистенцију Данте Егзума, 21:13.  

6. минут - Невероватни Кевин Пантер! Американац до 9 поена за мање од 5 минута игре, овога пута је погодио уз фаул и конвертовао слободно бацање, Тајус узвраћа поготком за два, пре тога је погодио и Нандо Де Коло, нерешено је 11:11. Све до нових поена уз фаул, овога путај е погодио Матијас Лесор и подигао Арену на ноге. Тајм-аут Асвел. Након предаха Лесор погађа и додатно слободно бацање, 14:11, а потом и прави монструозну блокаду над својим сународником. Покушао је Нандо Деколо да пробије, али га је Лесо залепио при том покушају.

4. минут - Кевииииин Пантееер! Тројка као кап америчког плеја, какво отварање меча, две брзе тројке, потом и сјајна одбрана парног ваљка. Истеко је време за напад Асвела, потпуно су без решења у овим моментима. На другој страни Аврамовић компликује, губи лопту, а искусни Тајус након офанзивног скока поентира из рекета. Напад за Партизан, Урош Трифуновић је сада демонстрирао леђну технику, изугао чувара и положио на обруч. Француски тим са поседом, Лесор чини личну грешку, барем према процени судија, иако делује да су арбитри направили кикс. Понс погађа оба пута,  Трифуновић губи лопту у поседу Партизана, 8:7.

2. минут - Гости су боље отворили меч. Прво половичан учиан са линије пенала након фаула Пантер при шуту. Потом и силовито алеј-уп закуцавање Понса, али Кевин Пантер цепа мрежицу при шуту за три, нерешено је 3:3 и напад за црно-беле.

1. минут - Меч је почео! Црно-бели крећу утакмицу у петорци - Зек Ледеј, Матијас Лесор, Кевин Пантер, Урош Трифуновић, Алекса Аврамовић.

УОЧИ МЕЧА

Црно-бели су се дефинитивно подигли и сада спадају у круг тимова који конкуришу за нокаут фазу.

Пораз од Валенсије у гостима се излечио победом у вечитом дербију. Након 40 минута квалитетне кошарке изабраници Жељка Обрадовића су славили резултатом 78-79.

Контролисали су момци у црно-белој опреми утакмицу током читавих 40 минута и заслужено уписали десету победу на евросцени.

Најефикаснији на терену били су Данте Егзум и Зек Ледеј који су постигли по 20 поена, а двоцифрен је био још и Матијас Лесор који је сакупио 13 погодака.

FOTO: ABA liga

Француз је такође био тај који је контролисао рекет, имао је осам ухваћених лопти.

У листу стрелаца уписали су се још Ален Смаилагић (7), Кевин Пантер (6), Јам Мадар (5), Алекса Аврамовић (3), Џејмс Нанели (3) и Данило Анђушић (2).

Данас на мегдан стиже екипа од које је "парни ваљак" доживео пораз пре месец и по дана. Када су се састали у 13. колу пулени Ти-Џеј Паркера су славили на свом терену резултатом 91-87.

Момци из Вилербана су тог дана приказали сјајну кошарку, а предводник на паркету је био Нандо де Коло који је меч завршио са 32 поена.

Француз у просеку постиже 14 погодака и то га чини првим стрелцем екипе. Одмах иза њега је двадесетчетворогодишњи Џона Метјуз који је на просеку од 11 поена, док Јусуфа Фал има 9. Нандо је такође и први асистент са 3,5 додавања по утакмици.

Партизан ће за три дана отпутовати за Каунас где ће снаге одмерити са Жалгирисом, након тога пут их води у Минхен где ће их чекати бивши тренер Андреа Тринкијери са својим изабраницима.

Андреа Тринкијери фото: Д. Стјепановић

Са друге стране Асвел ће дочекати Виртус, а затим ћемо гледати француски дерби где ће им противник бити Монако.

Ови ривали су се до сада састали осам пута, а српски представник је тријумфовао у три наврата.

Пет утакмица су играли у најелитнијем европском такмичењу, док су два пута водили "кошаркашки рат" и у Еврокупу. Дуел који је одигран 2014. године био је пријатељског карактера.

Standings provided by Sofascore

РЕЧ ТРЕНЕРА 

"О ТОМЕ ДА ВОДИТЕ РАЧУНА!" Жељко Обрадовић упозорио кошаркаше Партизана

Тренер кошаркаша Партизана Жељко Обрадовић изјавио је дан пре утакмице са Асвелом да његова екипа мора да поправи неке ствари које је у првој утакмици слабо радила.

Foto: Tanjug

- Они су у последњем колу Евролиге одиграли сјајно против Фенербахчеа, а онда су (у првенству) имали неке проблеме, па им главни центар Фал није играо. Играли су у првенству Француске и изгубили од Монака, али ми скаутинг правимо према нашој утакмици и ономе што је било изузетно добро у њиховој победи против Фенербахчеа. Они су играли страшно агресивно, отворили утакмицу изванредно и сјајно шутирали за три поена. То је оно о чему морамо да водимо рачуна - истакао је Обрадовић. 

БОНУС ВИДЕО: ДА ЛИ ЈЕ ЈОКИЋ НАЈБОЉИ ЦЕНТАР У ИСТОРИЈИ НБА? Ова статистика каже да јесте!

БОНУС САДРЖАЈ

Да ли сте знали да је Новак Ђоковић у својој књизи изнео план како да за само четрнаест дана трансформишете и тело и живот? Уз недељни јеловник, корисне савете за побољшање варења и изврсне рецепте који се лако припремају, лако ћете се ослободити вишка килограма и побољшати здравље. Новак вам открива и лаке вежбе за разгибавање, исте оне које и он ради пре сваког меча.

Наручите ОВДЕ свој примерак књиге "Сервирај за победу" и крените стопама најбољег на свету.

Такође, још једна књига о нашем асу која је изазвала велику пажњу носи назив "Новак, париске приче". Прођите уз Новака све његове емотивне тренутке у упознајте га у једном потпуно другом светлу. На 320 страница, илустрованих до сада невиђеним фотографијама, представљен је живот славног тенисера.

Кликните ОВДЕ и поручите још данас ово ремек-дело које ће вас одвести на најславније тениске терене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ... Ево шта је Никола Јокић дочекао у самом финишу НБА сезоне, ко је овоме могао да се нада?

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ... Ево шта је Никола Јокић дочекао у самом финишу НБА сезоне, ко је овоме могао да се нада?

НИКОЛА Јокић је двапут у низу добио МВП награду за најкориснијег играча НБА лиге. Био је на најбољем путу да уђе у историју најјачег кошаркашког првенства на свету на веома посебан начин, али...

30. 03. 2023. у 16:30

Коментари (2)

ХРВАТИ ОПЕТ ПРИСВАЈАЈУ ЂОКОВИЋА! Исповест Новаковог деде: Ја сам увек говорио да сам Југословен или Хрват, никад нисам био Србин