СЛАВНО ПРЕЗИМЕ ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Наш репрезентативац брани боје Србије на Евробаскету, а његов предак водио је народ у борби за слободу

В. Ф.

03. 09. 2022. у 10:31

КОШАРКАШКА репрезентација Србије налази се у Прагу где игра Европско првенство, а међу изабраницима Светислава Пешића налази се и једно "необично име". За презиме нашег репрезентативца Марка Јагодића Куриџе је "крив" његов предак, поп Петар Јагодић, познати борац за социјалну правду и вођа народног устанка познатијег као Куриџина буна.

СЛАВНО ПРЕЗИМЕ ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Наш репрезентативац брани боје Србије на Евробаскету, а његов предак водио је народ у борби за слободу

ФОТО: ФИБА

Марко је рођен 15. маја 1987. године у Задру, а иза његовог презимена крије се занимљива прича.


Свештеник Петар Јагодић, по којем цела ова породица данас носи ово поносно презиме, прозван је Куриџа, због своје изузетне храбрости, односно "куражности". Али, постоји и друга верзије приче да је надимак добио по турској речи која означава неверног попа.

Петар је био вођа устанка српског народа у Далмацији против централне млетачке власти, због неумерених пореза, давне 1704. године, али и због притисака Венеције да се православно становништво преведе у католичку веру.

Куруџина буна је букнула у Буковици и проширила се на Равне Котаре. Иако је Куриџа позивао и становништво книнског, дрнишког, скрадинског и шибенског краја на устанак, он се није проширио источно од Крке. Побуњеници су нападали скупљаче дециме, све оне који се нису прикључили буни, а забранили су и увоз намирница из задарског залеђа у град, а од народа су скупљали новац за потребе буне.

Када је након шест месеци народни устанак угашен, његов вођа заједно са још неколико побуњеника се склонио у Лику, да би се након што су Млеци Србима обећали амнестију, само ако обаћају да ће предати оружје, вратио у Буковицу да живи на свом имању.


Међутим, недуго након тога, због промене млетачког провидура, Куриџа је ухапшен 1708. и бачен у тамницу наредних 40 година, а затвор је служио у самој Венецији. Преминуо је у Задру 1749. убрзо након пуштања, стар, изнемогао и скоро слеп.

Након 238 година од Куриџине смрти, у истом граду, рођен је његов потомак Марко, актуелни кошаркаш репрезентације Србије.

FOTO: FIBA

 


Пре неколико година, и сам Марко је коментарисао своје порекло, којим се поноси.

- Свестан сам тога и драго ми је што је тако, што има неко иза мене. Наша породица је баш велика, сви имамо међусобно поштовање и лепо је то. Лепо је и то што ја сада играм, па ће неко можда сутра рећи да сам негде играо и био нешто. Све што знам о претку прочитао сам из књига, видео сам све те текстове и волим што све то постоји записано - рекао је крилни центар наше земље.


Марко Јагодић Куриџа је у првом мечу на овогодињем издању Евробаскета забележио четири поена, пет скокова и две асистенције у победи Србије над Холандијом. Ипак, шампионат је тек почео, а нема сумње да ће "орловима" требати много куражности у походу ка врху Старог континента.


БОНУС ВИДЕО: Новак Ђоковић у друштву Жељка Обрадовића бодри "орлове"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА ДА БУДЕ КАЖЊЕНА? Скандалозни захтеви албанских сепаратиста због заставе Нема предаје у свлачионици орлова (ФОТО)

СРБИЈА ДА БУДЕ КАЖЊЕНА? Скандалозни захтеви албанских сепаратиста због заставе "Нема предаје" у свлачионици орлова (ФОТО)

ФУДБАЛСКА репрезентација Србије није се прославила у првом мечу на Мундијалу, али сама чињеница да су "орлови" на највећој смотри светског фудбала "боде очи" непријатељима наше државе и народа.

25. 11. 2022. у 14:58

Коментари (2)

МОЈ ОМИЉЕНИ ПРАЗНИК: Како су Ана и Владе Дивац прославили Тенксгивинг (ФОТО)