"САМО ХРВАТ ИЗ ХРВАТСКЕ, БОСНЕ И НЕМАЧКЕ"! Дино Рађа: Купити странца је као да неко купи диплому! Је ли та особа онда инжењер?

Новости онлине

07. 07. 2022. у 08:12

Легендарни хрватски кошаркаш и данас саветник Кошаркашког савеза Хрватске (ХКС) Дино Рађа је на мети критика. У Хрватској траже оставке људи из Савеза, а бивши селектор Ацо Петровић био је посебно оштар према Рађи.

САМО ХРВАТ ИЗ ХРВАТСКЕ, БОСНЕ И НЕМАЧКЕ! Дино Рађа: Купити странца је као да неко купи диплому! Је ли та особа онда инжењер?

ФОТО: КСС

Једна од тема је и "натурализовање" странаца како би се квалитет дигао на виши ниво.

- По мени за репрезентацију може играти само Хрват из Хрватске, Хрват из Босне, Хрват из Немачке, неко коме је барем један родитељ Хрват, неко ко осећа грб и химну те му је наступ за репрезентацију част. Уосталом, је ли странац икаква гаранција за успех? - поручио је Дино Рађа у интервјуу за "Индекс".

Уз подсећање да су Шпанци дали пасоше Ибаки и Миротићу, Словенци "натурализовали" Рендолфа и Тобија, а Македонија направила велики успех баш када је Мекејлеб "постао" Македонац, Рађа поставља питање да је то све краткотрајан ефекат.

- Шта је то Македонија направила након тог турнира? Где су данас? Како им се то исплатило? Је ли се због њега кошарка у Македонији подигла? Колико је наша кошарка профитирала с два купљена Американца? Наравно да није. Странац је само маскирање нерада. Морам да се вратим на Ацу Петровића. Колико је то плејмејкера створио у више од 30 година рада у кошарци? Нити једног. И сад би он купио Американца да би прикрио свој нерад - поручио је Рађа и додао:

Фото: ФИБА

 

- Купити странца за репрезентацију ми је као да неко купи диплому на факултету. Је ли та особа онда инжењер? Да ли би неко доктору који је на тај начин стекао диплому дао да га оперише? Мени је то фалсификовање историје. Најдража медаља у животу ми је сребро 1992, дража и од Сеула, па и од злата у Загребу или Риму. Зато што сам то урадио са својим пријатељима, са Стојком, Драженом, Тонијем, Аријаном и свим осталим играчима који су тада били ту. То је била непоновљива емоција. Да је ту био неки Американац, та би медаља за мене била мање вредна. Ја на странца пристати нећу. 

Рађа каже да није "никаква велика Хрватина" због става, али да ће напустити Савез уколико се то деси, пошто сматра да је гомилање странаца у клубовима у Хрватској довело и до пада њихове кошарке.

- Колико домаћи играчи играју, а колико странци? Зато и јесмо ту где јесмо и због тога и не подржавамо АБА лигу јер домаћи играчи нису приоритет - поручио је Дино Рађа, који се иначе залаже за излазак хрватских клубова из тог такмичења.

БОНУС ВИДЕО: Никола Јокић - од доброћудног дебељуце, до најбољег и најплаћенијег кошаркаша на свету

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)