"У БЕОГРАДУ САМ СХВАТИО ШТА ЈЕ ПАРТИЗАН"! Јам Мадар: Дени Авдија ми је помогао да донесем праву одлуку

Владан Тегелтија

30. 12. 2021. у 12:16

ЛЕТОС је од 20 понуђених плејмејкера, Жељко Обрадовић изабрао младог Израелца Јама Мадара. Образложење је било "таленат, глад за успехом, жеља за напретком и његово уживање у кошарци".

У БЕОГРАДУ САМ СХВАТИО ШТА ЈЕ ПАРТИЗАН! Јам Мадар: Дени Авдија ми је помогао да донесем праву одлуку

FOTO: Arhiva novosti

Имао сам привилегију да га дочекам на припремама на Златибору, први попричам по доласку у Партизан, али и током пете вечери јеврејског празника Ханука:

- Због обавеза које су саставни део живота професионалног кошаркаша, по први пут за Хануку нисам био са својом породицом. Први пут нисам код куће у време ових празника, када се породице окупљају. Породица је нешто што ми је јако важно и држим је уз себе. Долазили су ми у посету. Имам и неке моменте када сам сам, лепо је то. Али, породица је нешто посебно. Труде се да дођу када год могу, да ми помогну после утакмица, тренинга. Важно ми је да знам да их имам иза себе, мада су и саиграчи уз мене. Проводимо доста времена заједно. Добро ми је овде. Осећам се пријатно. На неки начин, као да сам код куће - поручио је Јам пошто је поделио крофне, али и аутограме пионирима Партизана заједно са амбасадором Израела и председником јеврејске заједнице Београда, такође фаном црно-белих.

У Израелу има доста празника.

- Ханука је саставни део моје културе, нешто што је од рођења део мог живота. То је један од бројних јеврејских празника, а верујте ми да их има заиста доста! Ми Јевреји стално нешто славимо! Као да само тражимо поводе за празнике. Учинићу све што је у мојој моћи да на најбољи могући начин представљам своју културу и свој народ овде - у даху ће Мадар.

Привикао си се на Београд?

- Лепо се осећам када у Београду и Србији представљам своју земљу и своју породицу. Нарочито пред децом. Драго ми је било што сам добио прилику да са њима поделим део своје приче, да их мало упознам са својом културом, да причамо и забављамо се.

И у Израелу си војску провео са малишанима?

- Био сам асистент тренера у школи кошарке за децу. Учио сам их и преносио своја искуства, а Израел је мала земља па су ме сви препознавали, јер би ме претходно гледали на утакмици. Питали би ме како се носим са тешким моментима и још много тога. Имам пријатеље који учествују у озбиљним војним стварима. Живот им је на ивици, па морају да донесу праве одлуке, или ће бити убијени. Друга је ствар када треба да донесеш победу шутем у последњој деоници. Ово прво је ипак веће од кошарке - каже Јам.

Лука Митровић (Звезда) и Јам Мадар (Партизан)/ФОТО: М. Вукадиновић

Домовина је у Израелу број један.

- У Израелу, сви иду у војску. Тај пут свако мора да прође. Још као дете си свестан тога. Мушкарци иду две године и осам месеци, жене две године. Можеш да изабереш шта ћеш радити за време служења. Одрастање у Израелу је нешто посебно. Када сте у том окружењу, посвећени својој земљи.

А кошарка?

- Главни разлог зашто сам дошао овде је да учим од тренера Обрадовића. Тек касније сам схватио шта је Партизан, као и какав је град Београд, навијачи, организација у коју сам дошао. Али, наравно, тренер је нешто другачије. Желим да упијам знање и учим што више од Жељка, постанем бољи играч. Циљ ми је да направим добру каријеру, али и да екипа добије што више утакмица.

Гледали су те људи из Бостона, где си одрадио летњу лигу?

- Било је то право искуство да одем тамо, да будем у таквом окружењу. На крају сам донео праву одлуку да дођем у Партизан. Причао сам и са мојим пријатељем Денијем Авдијом. Рекао ми је да је овде сјајно, да му се свиђа. Он је кренуо НБА путем у Вашингтону, држаћу му палчеве, јер ми је веома близак. Сјајан је играч и човек и може много тога да достигне. Рекао ми је да су навијачи луди за клубом, да је град леп. Много ће ми више помоћи у овом моменту, у овом периоду моје каријере, да подигнем игру на виши ниво. Дошао сам у велики клуб код великог тренера, сјајних навијача који ме бодре од првог дана.

БОНУС ВИДЕО: Делегација Партизана на ФСС Златној лопти

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАТАСТРОФАЛНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ: НБА звезда пропушта Европско првенство?