ОВО ЈЕ МОГУЋИ УЗРОК МОЖДАНОГ УДАРА СТЕВАНА ЈЕЛОВЦА: Докторка причала о смрти несрећног спортисте

Новости онлине

07. 12. 2021. у 10:30

СМРТ српског кошаркаша Стевана Јеловца потресла је Србију.

ОВО ЈЕ МОГУЋИ УЗРОК МОЖДАНОГ УДАРА СТЕВАНА ЈЕЛОВЦА: Докторка причала о смрти несрећног спортисте

FOTO: Nebojša Paraušić

Српски кошаркаш и првотимац АЕК-а преминуо је од последица можданог удара, који је доживео 14. новембра на тренингу. Грчки клуб се неколико дана након можданог удара огласио, уз напомену да је стање српског играча стабилно, али и даље критично. Нажалост, ситуација се закомпликовала, што је резултирало трагичним епилогом.

Ова тужна вест је поново покренула тему о томе могу ли се спречити овакве трагедије на спортским теренима и колико често спортисти иду на здравствене прегледе, о чему је јутрос за К! телевизију, у емисији „Уранак“, говорила докторка Тамара Гавриловић, помоћник директора Завода за спорт и медицину спорта.

- Вест о смрти Стевана Јеловца била је шок за све нас, и за оне који су га познавали и за оне који су га гледали на терену и за њега навијали. Нажалост, овакве трагедије нису ретке ни код нас ни у свету, и о здрављу спортиста морамо више да говоримо - казала је Гавриловићева на К1 и додала:

- Наш Завод постоји већ 65 година и ми смо посвећени превентивним прегледима спортиста који су обавезни за све активне учеснике у спорту, и за децу и за врхунске спортисте. Имамо и конзилијарни тим лекара који препоручује даљу дијагностику уколико резултати прегледа на то укажу.

Лекарка Гавриловић казала је да о можданом удару Јеловца нема детаљне информације, али је објаснила шта може бити узрок ове трагедије.

- Тромб може настати и покренути се услед неке повреде која није санирана, то може бити прелом или напрснуће. Надаље, у време пандемије вируса корона посебно се морају пратити спортисти који су прележали ковид због постковид синдрома који може трајати од неколико недеља до неколико месеци. Знамо да ковид доводи до поремећаја у коагулацији крви те се мора пратити д-димер. Многи не знају да поремећаје у организму може изазвати и „на своју руку“ узимање различитих суплемената и препарата - објаснила је др Тамара Гавриловић у "Уранку".

Докторка Гавриловић је потом нагласила да је приликом прегледа неопходно да спортисти, без обзира на то да ли се спортом баве рекреативно или професионално, лекарима укажу на сваку па и најмању тегобу.

- Ма колико неки симптом деловао безазлено, мора се пренети лекару – наглашава др Гавриловић . – Никако не треба суплементе узимати на своју руку и никако се не лечите сами. Здрав спорт је рекреативни спорт, онај којим се бавимо два до три пута недељно, умерено. Професионални спортисти изложени су екстремним физичким и психичким напорима и заблуда је мислити да су они оличење здравља. Због тога су редовни прегледи круцијални за њихово здравље - закључила је докторка Гавриловић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)