ПАРТИЗАН ПРВИ ФАВОРИТ! Кладионице прогласиле Обрадовићев тим главним кандидатом за титулу у Еврокупу

В. ПРЕРАДОВИЋ

18. 10. 2021. у 19:30

АКО су процене кладионица релевантно мерило, Партизан је главни фаворит за трофеј Еврокупа!

ПАРТИЗАН ПРВИ ФАВОРИТ! Кладионице прогласиле Обрадовићев тим главним кандидатом за титулу у Еврокупу

фото: АБА лига

Томе је, без икакве дилеме, кумовао повратак Жељка Обрадовића у клуб са којим је освојио први од "безбројних" трофеја у досадашњој 30-годишњој каријери.

Његов силазак у другорангирано такмичење након што је девет пута држао у рукама пехар Евролиге, спустио је шампионску квоту на црно-беле на четвороструки добитак у односу на улог. Следећи је болоњски Виртус (4,5) којим и ове сезоне командује Милош Теодосић на терену, а са клупе Серђо Скариоло, коме је дојадило шегртовање у НБА. Кладионичари су на треће место сместили Валенсију (квота 5), коју су напустили тренер Хауме Понсарнау, Никола Калинић, Дерик Вилијамс, Вања Маринковић...

Сутрашњим гостовањем у Хамбургу (19.30) Партизан започиње мисију чије је крајње одредиште Евролига. Шампиону Еврокупа гарантовано је место у елити наредне сезоне, могао би да му се придружи и финалиста уколико Монако и Уникс не изборе пласман у плеј-оф Евролиге.

- Прва утакмица увек има посебну драж - рекао је Обрадовић пред пут у Хамбург.

- Ново је такмичење, видим код играча велику жељу на тренингу откад смо се скупили и са те стране не могу да имам замерки. Настојаћемо да што дуже имамо концентрацију. У ових неколико утакмица које смо одиграли у АБА лиги било је доста добрих ствари, али и неких лоших. Све је то нормално јер се екипа још навикава на мене и ја на њих. То је процес за који је потребно време. На старту имамо противника који игра изузетно агресивну кошарку, чак и после примљеног коша покушава да трчи. Морамо да будемо спремни да зауставимо њихове најбитније играче који и креирају и погађају - додао је тренер црбно-белих.

Хамбург је један од девет противника црно-белих у измењеном формату Еврокупа, у којем је 20 учесника подељено у две групе и одиграће по 18 утакмица у двокружном систему. Пролаз у елиминациону фазу избориће по осам тимова, који се потом укрштају на основу поретка у групи (А1-Б8, А2-Б7...) и играју само једну утакмицу на терену бољепласираног. Исто важи за четвртфинале, полуфинале и финале. Мотив преласка на овакав, прилично чудан систем такмичења, јесте већи број мечева на домаћем терену у доњем дому Евролиге, аутоматски и већа зарада за клубове.

- Свима је исто. Како нама, тако и другима - не упушта се Обрадовић у анализу новог формата Еврокупа.

- Најбоље што можемо да урадимо је да се навикнемо на тај систем и да размишљамо само о следећем противнику. То је сада Хамбург, о свему другом је излишно говорити. Такмичење још није почело, не би требало калкулисати и размишљати о плеј-офу, једној утакмици за пролаз. Биће времена и за то.

Партизан и још 15 клубова добили су трогодишњу лиценцу за учешће у Еврокупу, али се нада да ће искористити само једну, односно да ће се вратити у Евролигу после осам сезона одсуства. Највећи конкурент за титулу је Виртус, који се прошле сезоне оклизнуо на полуфиналном степенику у плеј-оф серији са Униксом. На основу састава којим располаже Скариоло, реално је констатовати да су Болоњези најближи пехару. У овом случају, Обрадовићева тренерска биографија потукла је и пословичну објективност кладионичара. 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)