ДУДА ГА ЈЕ ПРВОГ ИЗБАЦИО ИЗ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ: Био је мангуп и шмекер, заорао је кошаркашку њиву

Новости онлине

16. 09. 2021. у 12:11

НИЈЕ увек све било сјајно и бајно на релацији Душан Ивковић и Горан Грбовић.

ДУДА ГА ЈЕ ПРВОГ ИЗБАЦИО ИЗ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ: Био је мангуп и шмекер, заорао је кошаркашку њиву

фото: З. Јовановић

Некадашњи кошаркаш Партизана је уз Ацу Петровића међу првима осетио чврсту Дудину руку. 

Наиме, легендарни стручњак је признао у неком од претходних интервјуа да је први рез у каријери који је направио било је одстрањивање Грбовића и Петровића из репрезентације.

- Мој први рез је био да из репрезентације одстраним Ацу Петровића и Грбовића. Састанак у Загребу, хотел Палаце, стручни савет, председник Мирко Новосел ме пита: “Зашто изостављате прво крило Европе, а Петровић ће донети мир у тиму. Како ће реаговати Дражен Петровић на све?”. Рекао сам само да се не слажем са њим и да је то мој избор.

- Пролази два дана, они не објављују списак играча. Ја зовем и кажем, ако нећете да објавите списак тражите другог тренера. Објавили су списак и Дражен није одреаговао нити било ко други. И тако је та репрезентација формирана - рекао је приликом једног интервјуа Дуда.

Грбовић је у прошлости знао и да пецне Ивковића, али сада је у изјави за 24.седам отворио душу.

– Помешана су ми осећања. Причамо о човеку са уникатним животом. Њему је кошарка била живот. Био сам судеоник његових почетака у репрезентацији, тамо негде 1982, 83… Тада је радио са младом репрезентацијом, па све до Универзијаде у Загребу 1987. Следеће године се преузео А репрезентацију и увео младе играче. Сви памтимо ОИ у Сеулу те године и оно чувено финале са Американцима – прво је сећање Грбовића…

А онда је уследила прича о игри под обручима која не би изгледала овако да није било Ивковића.

– Имао је своју филозофију, своје методе, своје одлуке. Заорао је кошаркашку њиву на озбиљан начин. Велики људи доносе велике одлуке. Дуда је био велики ауторитет у сваком смислу. Траг који је оставио памтиће се у целој Европи. Његов систем дефинисао је многе велике тренере европске кошарке!

Грбовић је нагласио и Ивковићеву оригиналност како на паркету, тако и ван њега.

– Одрастао је на Црвеном крсту са мангупима и то је и био у кошарци. Мангуп, шмекер… Превелики је ово губитак да бисмо могли да сагледамо последице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)