ЧЕСИ КОЈИМА ЈЕ ЗВЕЗДА У КРВИ: Јан и Војтех прате црвено-беле свуда по Европи, имају преко 200 утакмица у ногама

Ђорђе САМОИЛОВИЋ

02. 09. 2021. у 16:50

СА Звездом су се упознали 2007. на утакмици некадашњег УЛЕБ купа и од тада је, како каже Јан Ханслер, цитирајући познату навијачку максиму - "Ушло у крв и довиђења".

ЧЕСИ КОЈИМА ЈЕ ЗВЕЗДА У КРВИ: Јан и Војтех прате црвено-беле свуда по Европи, имају преко 200 утакмица у ногама

ФОТО: Ђ. С.

Шетајући градским тргом у Клужу, српски извештачи набасали су на двојицу момака од којих је један седео у мајици београдских црвено-белих.

Није то неуобичајена појава на европским гостовањима. Познато је да Звезда у којем год кутку планете игра, има подршку и ветар у леђа верних навијача. Међутим, кроз причу са тандемом открили смо да њих двојица долазе из Чешке, страствени су навијачи најтрофејнијег српског клуба, а Румунија им је само једна од многих успутних станица на којима су пратили Звезду!

Зову се Јан и Војтех имају око 200 Звездиних утакмица "у ногама", стижу да посете и сусрете домаће Суперлиге, обожавају Милана Борјана и Милоша Дегенека, од чешких тимова имају симпатије само према Пардубицама, али емоција није ни близу оној коју осећају према црвено-белима.

- Ма само Звезда - каже нам Јан, који је преко заједничких другара са трибине упознао и супругу, с којом је био у вези на даљину годину и по дана пре него што су се венчали, а сада већ пет година живе код њега у Чешкој.

Европске утакмице, како кажу, не пропуштају. Само у Тираспољ на мегдан Шерифу нису могли да оду, с обзиром на дужину пута. Постојала је мала дилема које им је омиљено гостовање, али су се ипак на крају сложили да је пролазак у групну фазу Лиге шампиона, у родном месту Волфганга Амадеуса Моцарта за копље испред свих осталих.

- Уф, Копенхаген је био лудачки, они пенали... Једва смо преживели - истиче Војтех, па се надовезује Јан: - Салцбург, дефинитивно! То је Бари моје генерације, то ће ми до рођења детета бити најсрећнији тренутак у животу.

ФОТО: Ђ. С.

Занимљиво је и да се љубав родила на кошаркашкој утакмици Звезде у Чешкој крајем прве деценије 21. века и одатле се пренела на све спортове. Фудбал највише посећују, али нису им стране ни ватерполо и кошаркашке утакмице црвено-белих.

- На утакмици Нимбурк - Звезда 2007. домаћи нису могли да играју у свом граду па су морали у Пардубице где постоји одговарајућа хала. Упознао сам ту двојицу Ужичана, разменили смо контакте у оно време када интернет и друштвене мреже нису биле толико заступљени. После годину дана смо дошли у Београд и љубав је букнула. Судбина, ј****м ли га - оте се псовка Јану.

Било је импресивно видети двојицу рођених Чеха како од шале "баратају" српским језиком.

- Ма научили смо брзо, много су слични српски и чешки, словенски језици - истиче Војтех, док се Јан убацује занимљивом анегдотом:

- Мене кад питају одакле сам, кажем из Ниша, и сви ми поверују. Тек онда им кажем да се шалим (смех).

Памте и Звездине титуле освојене откако им су им црвено-беле боје "ушле у крв", а нарочито упечатљиве су им остале прославе.

- Сећам се кад се запалио аутобус, мислио сам да ће да експлодира - присећа се Јан и додаје:

- Годину пре короне, сећам се да смо отишли у Скадарлију у кафану да славимо пехар, када се појавио Милош Дегенек и понудио да свима плати рачун. То ме баш одушевило, Дегенек је велики човек.

Пардубице познате по кладионици

И КАДА се упознају са нашим људима, одмах осете повезаност, нарочито са онима који воле спортску прогнозу. Мали чешки град из којег долазе Јан и Војтех добро је познат у кладионичарским круговима.

- Ма свим Србима кад кажемо Пардубице, знају га по кладионици - кроз смех нам одговарају црвено-бели Чеси.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)