"СПОРТ ЈЕ НЕКА ВРСТА ЗАМЕНЕ ЗА РАТ": Ко одбије да игра за Србију, никад више у репрезентацију

Новости онлине

20. 06. 2021. у 10:07

ОДЛУКА најбољег кошаркаша света Николе Јокића да не игра за репрезентацију Србије на предстојећим Олимпијским играма подигла је доста прашине у јавности.

СПОРТ ЈЕ НЕКА ВРСТА ЗАМЕНЕ ЗА РАТ: Ко одбије да игра за Србију, никад више у репрезентацију

Фото архива ВН

Док чекамо и званичну потврду ту одлуке након разговора са селектором Игором Кокошковим, стигло је објашњење да МВП неће играти због умора и трудноће супруге Наталије Маћешић, а осим њега најважнији турнир прескачу и Ален Смаилагић и Алексеј Покушевски.

Није то први пут да селектору "откажу" кошаркаши који су имали напорне сезоне, или једноставно желе да се спреме за наредну годину, а тај тренд се не допада легендарном Горану Грбовићу.

Подсетивши на примере Хуана Карлоса Навара и Пауа Гасола, који ни по коју цену не одбијају да играју за репрезентацију Шпаније, "пецнуо" је играче из НБА лиге који су сада, и раније, прескакали наступе за државни тим.

"Играње у НБА је професионализам, али репрезентација је нешто друго. Због игара у репрезентацији те зову Србином. Зато кажем, могу да разумем, али не могу да оправдам Јокића. Спорт је нека врста замене за рат. Ратови су се прекидали због Олимпијских играча", рекао је Горан Грбовић за "Блиц" и потом подвукао:

фото: З. Јовановић

 

"Ја да сам селектор никада у репрезентацију не бих звао играче који су одбили да играју за своју земљу".

Грбовић каже да нема веће части него "представљати своју земљу у спорту, култури, науци и војсци", али да после свега разуме Јокића јер је одиграо 109 утакмица од августа, међутим додаје да "не може да подржи када неко одустаје од Олимпијских игара".

"Ако неко представља Србију на најбољи могући начин, онда је то Јокић јер је МВП, односно најбољи играч у НБА. Он је најбољи играч на свету у конкуренцији толиких Американаца. Можете замислити колико је морао труда да уложи да би стигао до те титуле. Зато га и не треба осуђивати и нападати што је одлучио да не игра на Олимпијским играма. Али, проблем је што се та одлука рефлектовала на млађе играче па су тако и Алексеј Покушевски и Ален Смаилагић одбили репрезентацију", рекао је Грбовић о младим кошаркашим који наступају за Оклахому и Голден Стејт.

"Ја само постављам који су то њихови разлози да одбију репрезентацију? Па они су тек закорачили у НБА, нису постигли ни два одсто онога што је Јокић урадио, а неће да играју за своју земљу", закључио је бивши кошаркаш Партизана.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)