ЧВОР СЕЧЕ УЕФА ИЛИ ДОМАЋИ СУД: Због скандалозних дешавања, ФСС би могао да се нађе на тапету у Ниону

Н. Иљукић

25. 05. 2021. у 17:13

НЕМА мира у српској кући фудбала. Ни у дворишту, ни на једном од неколико спратова, а најживље је изгледа у - подруму!

ЧВОР СЕЧЕ УЕФА ИЛИ ДОМАЋИ СУД: Због скандалозних дешавања, ФСС би могао да се нађе на тапету у Ниону

FOTO: Arhiva novosti

У уторак смо сви били сведоци потпуног хаоса у ФСС, пошто је актуелни заменик председника Марко Пантелић прво посмењивао све оне за које је сматрао да урушавају углед српског фудбала, да би га "опозициони блок" око Новице Тончева и Ненада Бјековића прегласао и на његово место довео Бјековића.

И то све за мање од 240 минута, колико је људима са званичног сајта ФСС требало да прво пусте Пантелићево саопштење, да га на два сата уклоне и да после тога пусте нови "проглас" у којем је по примитивном систему "пуј пике не важи" поништено све што је речено и написано у преподневним сатима.

Српска дневна штампа углавном је епитетима "хаос, циркус, лудило и русвај" описала дешавања у Спортском центру ФСС у Старој Пазови, где је од свитања до сумрака у уторак трајало помрачење Фудбалског савеза Србије. Осим што је током сезоне 2020/2021. ФСС себи пуцао у обе ноге догађајима који имају директне везе са најпримитивнијим намештањем исхода многих утакмица, па и кројења самог врха и дна табела Суперлиге и Прве лиге Србије, овим чином су на Теразијама 35 себи пуцали директно у главу и извршили - самоубиство из заседе!

"Новости" су данас на неколико релевантних адреса, искључиво од најпозванијих саговорника покушале да добију "живу реч" о свему што је узбуркало страсти у администрацији ФСС, али из седишта УЕФА у Ниону, конкретно од председника Александера Чеферина или генералног секретара Тедороа Теодоридиса, нисмо успели да добијемо одговоре на следећа питања:

1. Пратите ли догађаје у ФСС и ко би требало да их решава?

2. Да ли је стање у ФСС зрело за увођење привремених мера по угледу на догађаје у Босни и Херцеговини 2010. и у Грчкој 2019. године?

Док смо чекали одговоре на ова питања, покушали смо и од Министарства омладине и спорта као предлагача Закона о спорту да сазнамо, како у њему реагују на отворено признање Извршног одбора ФСС да су од 5. октобра 2020. године до прекјуче они отворено кршили Закон о спорту, конкретно Члан 33, став 2, тачку 2? У овом министарству ће се, како "Новости" сазнају, врло брзо позабавити циркусом у ФСС, а незванично се могло чути да је и једна и друга струја на Теразијама 35 направила скандалозне грешке у корацима, пошто је основни ред да се евентуално две сукобљене стране у било ком спортском савезу у Србији прво обрате ресорном министарству.

Било како било, о хаосу и циркусу у ФСС највероватније ће прво да "прелама преко колена" МОС, иако се то директно коси са начелима ФИФА и УЕФА (нема мешања политике у спорт), а онда вероватно и редовни судови (један од њих је и Управни), јер је Марко Пантелић, између, осталог против генералног секретара ФСС Јована Шурбатовића поднео кривичну пријаву због злоупотребе печата ФСС!

Комплетна ова ујдурма могла би и да убрза избор новог председника ФСС, кога чека много тешког посла.

ЗАШТО СУ ЋУТАЛИ ОД ОКТОБРА?

ЗАСАДА су у сукобу Пантелићеве и Бјековићеве опције унутар ФСС нејасне само три ствари. Прво, зашто су чланови ИО ФСС (исти ови који су сменили Пантелића) ћутали од октобра 2020. године када је бивши председник Славиша Кокеза прогласио Пантелића својим замеником. И друго, зашто од 22. марта, када је Кокеза поднео оставку на место председника, па све до прекјуче нису рекли апсолутно ништа против Пантелића.

И треће, можда и најбитније: Зашто сте сви ви из ИО ФСС кршили Закон о спорту? Јер, зна се где се иде када неко крши законе ове земље. На крају и једно просто питање за ИО ФСС који тврди да су све одлуке од октобра 2020. правно ништавне: Да ли то значи да је чак и избор Драгана Стојковића Пиксија за селектора Србије у ствари неважећи и правно ништаван?


МОРЕ НЕЛОГИЧНОСТИ У ОДЛУКАМА ИЗВРШНОГ ОДБОРА

СТАТУТ Фудбалског савеза Србије је састављен још 2017, усклађен је са правним актима УЕФА, али је грубо кршен неколико пута до сада. Пре свега када се одлучивало о смањењу или проширењу Суперлиге. Када се одлучивало о увођењу, па одустајању од плеј-офа и плеј-аута, или када се пре годину дана због вируса корона Суперлига проширила на 20 клубова и учинила медвеђу услугу свима. Један од апсурда је да у Статуту стоји и податак да председник или његов заменик не смеју да имају више од 70 година, а Ненад Бјековић има 73. Или, да чланови ИО ФСС не смеју да имају јавне, политичке функције, а Новица Тончев је министар у Влади Србије што је директно кршење Закона о спорту. Или, Драган Симовић је председник ФС Војводине и главни човек суботичког Спатака, а сличан статус има и Драгомир Лазовић, председник Заједнице Суперлиге и први човек Јавора. Сви они су у директном сукобу интереса који је могућ, ваљда, само у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)