ПОДИГНУТ СПОМЕНИК ХУГО БУЛИЈУ: На Ади откривена биста творцу фудбала у Србији! (ФОТО)

Novosti online

22. 05. 2021. у 13:28

СПОМЕНИК Хугу Булију, београдском Јеврејину који је 1896. године из Берлина у Србију донео прву фудбалску лопту, свечано је откривен данас на Ади циганлији у склопу спортског комплекса Фудбалског савеза Београда (ФСБ).

ПОДИГНУТ СПОМЕНИК ХУГО БУЛИЈУ: На Ади откривена биста творцу фудбала у Србији! (ФОТО)

ФОТО: Беоинфо

Град Београд и Фудбалски савез Србије (ФСС) тако су на достојан начин одали почаст човеку који је пре 125 година био зачетник фудбалске игре у Србији и заувек отргли из заборава сећање на родоначелника фудбала на овим просторима.

Спомен-бисту свечано су открили вршилац дужности председника ФС Марко Пантелић и заменик градоначелника Београда Горан Весић у присуству великог броја функционера ФС С, ФСБ и представника јеврејске заједнице Београда.

- Ако не чувамо сећање на историју, на људе који су донели много тога лепог у наш град и нашу земљу, онда нећемо имати будућност. На овај начин остајемо доследни ономе што смо радили кроз историју. Овим гестом желимо да покажемо да ћемо памтити све оне који су у прошлости дали допринос фудбалу наше земље, а поготово човека као што је Хуго Були који је у Београд донео прву фудбалску лопту, рекао је Пантелић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић подсетио је да је Були те давне 1896. основао Лоптачку секцију при Београдском гимнастичком друштву "Соко", а да се са фудбалом "упознао" док је студирао у Берлину и играо за клуб Германија.

Весић је нагласио да фудбал за ових 125 година у Београду, као и у свету, није остао само спорт, већ је постао друштвени феномен:

- Захвални смо свима који су претходних 125 година градили београдски фудбал. Дошли смо дотле да имамо победника Купа европских шампиона, да поседујемо велике клубове и богату традицију. Овај споменик је знак да не заборављамо оне који су много тога учинили на почетку, а то је овај човек који је не само донео прву фудбалску лопту, већ био и тренер, организовао фудбал и читав свој живот посветио фудбалу, констатовао је Весић.

ФОТО: Беоинфо

Прва фудбалска утакмица у Београду одиграна је 19. маја, седам дана након што је Були фудбалску лопту донео у Београд, код Небојша куле.

Нули је трагично страдао у нацистичком логору Старо сајмиште 1941. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)